Ord og billeder fra Krimimessen i Horsens 2018 11


Den svenske forfatter Arne Dahl på Modtryks stand. Han fik puden med hjem. Foto: Rebekka Andreasen

Krimimessen 2018: Reportage fra en forrygende weekend i Fængslet i Horsens. (Laaaangt indlæg.)

Da jeg søndag den 18. marts i bogstaveligste forstand hopper på firetoget mod Aarhus fra banegården i Horsens efter en intens weekend på krimimesse, er jeg så træt, at selv Hr. Skæg fra Rasmus Klump til sammenligning virker som en overfrisk Duracellkanin.

Men da jeg ser en ældre kvinde i kupeen, der er i gang med at læse Yrsa Sigurðardóttirs Hævn, ændrer jeg min plan om et slumre lidt og indvier hende begejstret i, at den islandske forfatter netop har optrådt på Krimimessen i Horsens.

“Nå”, svarer kvinden med samme begejstring, som hvis man får serveret en brændt toast til morgenmad på et fancy hotel. Med et hørbart suk helliger hun sig sin krimi igen.

Jeg er glad for, at jeg får stoppet min talestrøm, inden jeg når at fortælle, at jeg har haft en herlig snak med Sigurðardóttirs mand lørdag aften inden festmiddagen for messedeltagerne. Og at vi talte længe og muntert om den bogmesse i Emiraterne, Sigurðardóttir-parret netop er kommet hjem fra.

Men det er svært ikke at få lov til at dele den begejstring, der ligesom trætheden har boret sig ind i min krop. For en inspirerende weekend fyldt med kærlighed til krimier, gode mennesker og spændende samtaler sætter sig næsten fysisk i mig som en blød hoppebold propfuld af inspiration, glæde, overraskelse, hygge, gensynsglæde, begejstring, viden og nysgerrighed.

82-årig krimifreak med lang dosmerseddel

Da messen åbner lørdag formiddag søger jeg tilflugt fra den brutale kulde og stride blæst i Magasinet. Her spotter jeg straks Tove Hornbek. Hun er en lokal 82-årig læsehest og krimifreak, der – i hvert fald for mig – er en fast del af krimimessen. Jeg har lært Tove Hornbek at kende, fordi hun trofast følger bloggen. Selvfølgelig har Tove, der som 80-årig fik livslang adgang til messen af arrangørerne, lavet en liste over det, hun gerne vil høre. 28 arrangementer står der på listen!

Justitsminister Søren Pape åbner messen bl.a. med ordene:

Det er ikke hver dag, at jeg har anledning til at rose et fængsel for, at folk kan komme og gå, som det passer dem.

Britiske Elly Griffiths fik ideen til den første bog om arkæologen Ruth Galloway, da hun besøgte et marshområde i Norfolk et par timer nord for London. Foto: Rebekka Andreasen

Udfordring til Elly Griffiths

Mit første sceneinterview er med britiske Elly Griffiths, der har skrevet Pigen under jorden. Ikke kun skriver hun godt, hun er også en eminent fortæller på scenen. Da vi mødtes i København for et par måneder siden i forbindelse med lanceringen af hendes Ruth Galloway-krimi, gav jeg hende en udfordring:

Fortæl noget om bogen, som du aldrig har fortalt i et interview før.

Det er ni år siden, Pigen under jorden udkom i England, så Griffiths har talt om bogen rigtig mange gange. Hun afslører i vores interview – for første gang nogensinde – at hun oprindeligt havde tænkt sig at tage livet af karakteren Cathbad. En karakter, der efterhånden har vokset sig til en fast del af persongalleriet i serien.

Forlaget Gad sender næste Galloway-krimi på gaden til maj. Løgnens hus bliver titlen på den bog.

Inden mit næste sceneinterview med debutanten Thomas Bagger får jeg korte snakke bl.a. med nordirske Adrian McKinty (sikke en skøn accent) og med skotske Graeme Macrae Burnet (sikke en skøn accent). Og jeg hilser på altid sprudlende og skarpe Helle Vincentz.

Og jeg får en hurtig snak med Jürgen Klahn og Elsebeth Egholm, der fortæller, at de er i Tanzania på ferie, da Egholm bliver ringet op og får at vide, at hun har vundet Harald Mogensen Prisen for årets bedste danske krimi. Stort tillykke til Egholm med prisen – og til alle de andre prismodtagere, som du kan se her

Bag de frådende zombier står Dystopia Entertainment. Foto: Rebekka Andreasen

Bliver temmelig forskrækket, da en zombie entrerer mit synsfelt og teaterblodet flyder til alle sider. Dystopia Entertainment har besat Fængslet – eller noget. Da først mit hjerte slår normalt igen, anerkender jeg, at det er sjovt med en lille happening.

Mange messegæster er mødt op foran Sort Scene for at høre aarhusianske Thomas Bagger fortælle om sin krimidebut Den Permanente, der ifølge forfatteren især handler om skam og om destruktiv kærlighed. Bagger fortæller bl.a. om den allestedsnærværende tvivl, der (for)følger ham, selvom han er godt i gang med bog nummer tre i serien om Ask Hjortheede og Camilla Staal. Indimellem føler han stadig, at han famler sig frem:

Jeg kan tænke: Hvordan kan jeg stadig have den her tvivl og usikkerhed på bog nr. 3? Lige så stille er jeg ved at lære at gøre det til min følgesvend, jeg er begyndt at arbejde med, at det måske er godt ikke at føle sig sikker, det er måske lige præcis det, der gør, at man leverer det bedste, man kan.

Anden bog i Baggers krimiserie hedder Superstar og udkommer til april på EC Edition. Jeg kan kun opfordre dig til at følge hans forfatterskab. Han er dygtig.

Det er noget ganske særligt at få lov til at interviewe forfattere om deres bøger. Men det er også en fornøjelse blot at lytte.

Jeg hører Jesper Stein interviewe den norske forfatter Torkil Damhaug, der er aktuel med Glashjerte. Det er en fin samtale, hvor Damhaug bl.a. forklarer, at han lurer sprog og tone af, når han kører sit yngste barn og vennerne til fodbold. Det er, forklarer han, som om, de ikke bemærker mig, når jeg er chauffør, som om jeg har en usynlighedskappe på, siger han, der to gange har vundet prisen for bedste norske krimi, Den Gyldne Revolver.

I Glashjerte skriver han om unge på tærsklen til voksenlivet. Og det gør han temmelig troværdigt og stærkt. Også han fortæller om at turde vove som forfatter.

Jeg når at høre en bid af interviewet med den franske forfatter Michel Bussi, inden jeg slutter første dag på Krimimessen af med at være deltager i Adrian Lloyd Hughes krimiquiz. Jeg er på hold med Morten Hesseldahl, der er teaterchef for Det Kongelige Teater og om ganske få måneder tiltræder som direktør for Gyldendal. Og som i øvrigt er aktuel med spændingsromanen Masada.

Fra venstre: Adrian Hughes, mig, Morten Hesseldahl og manden bag spørgsmålene, Bo Tao Michaëlis. Foto: Rikke Hyldgaard Hansen.

Modstanderholdet består af Nanna Rørdam Knudsen fra Modtryk, der kan sin Kong Ødipus, og Politikens Henrik Palle – ham har ingen lyst til at være oppe imod, han ved jo ALT. Og brillerer bl.a. ved at fortælle præcis hvilken model af en Jaguar, som Inspector Morse kører rundt i. Krimifænomenet og krimiekspert Bo Tao Michaëlis er manden bag spørgsmålene, som quizværten Hughes bl.a. mimer.

Jeg morer mig, og publikum gør det samme. Og behøver jeg fortælle, at selvom vi fik skrabet nogle point sammen, så tabte team Hesseldahl/Andreasen?

Aftenen byder bl.a. på generalforsamling i Det Danske Kriminalakademi med valg af ny formand, Steen Bille, og ret hyggelig festmiddag. Og fine samtaler med gode, sjove mennesker, der som jeg er Vild Med Krimi.

Søndag på Krimimessen i Horsens

Allerede over morgenmaden på mit hotel skubbes dagen godt i gang. Jeg kender mange dygtige journalister. Som også er ret søde. Jeg drikker morgenkaffe med to seje kvinder: Ulla Hinge Thomsen, der blogger her og snart er aktuel med en forførende novellesamling, og journalist og forfatter Stephanie Caruana.  Får også en hyggelig morgenmadssnak med Mogens Blom, der har skrevet Enken i Kiev. Og som har rejst meget i både Mellemøsten og Afrika. Og i Ukraine, hvor romanen foregår.

Jens Henrik Jensen, der har succes i Tyskland i øjeblikket, afslørede, at Oxen 4 kommer på gade 6. september. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg følges med Anette L. Hyllested til messedag nummer 2. Hun er kulturjournalist på Fyens Stiftstidende, hvor jeg slog mine allerførste journalistiske folder. Mon det undrer læsere af denne blog, at jeg aldrig blev en nyhedshund, men havde en fest, når jeg skrev bagsidehistorier eller reportager?

Tager hul på messedagen med at høre Hyllesteds lune og sjove interview med Jens Henrik Jensen. Hårdt presset afslører den populære forfatter, at Oxen 4 er på gaden den 6. september i år.

Sidste år modtog Jens Henrik Jensen Krimimessens Publikumspris. I år er det en meget glad Michael Katz Krefeld, der får overrakt prisen af Horsens borgmester Peter Sørensen.

Selvfølgelig er Møffe, som jeg måske er en af de eneste læsere, der har det lidt anstrengt med, også til krimimesse. I den ekstra tunge udgave i metal. Men jeg er fan af Krefelds krimier. Stort tillykke til Krefeld med prisen.

På Sort Scene interviewer jeg Thomas C. Krohn, der har en baggrund som neurobiolog, og som er aktuel med en psykologisk thriller. Med alle midler handler om en ung, ambitiøs kvindelig forsker, der bl.a. fusker med sine forskningsresultater. Det bliver til en snak om at skrive om en hovedperson, der ikke er særlig sympatisk, og om at bruge det miljø, man kender godt, i sine bøger.

Som sædvanligt når jeg ikke det, jeg sætter mig for. Til gengæld når jeg en masse andet. Får både korte og længere snakke med en masse interessante mennesker først og fremmeste mange forfattere – både verdensstjerner og forfattere, der har et andet fuldtidsjob ved siden af deres forfatterskab.

Også gode snakke med bloggere, bibliotekarer, forlagsfolk, krimieksperter, læsere…. Det er så inspirerende, og jeg elsker det. Og hvis der sidder en enkel derude og tænker, at ingen gider læse bøger længere, så kom til Fængslet i Horsens. Men vi lytter også til gode historier. Og vi streamer dem.

Ærgrer mig over, at jeg ikke når at høre Niels Frid-Nielsens oplæg om House Of Cards. Til gengæld nyder jeg en interessant bid af Jakob Isak Nielsens oplæg om tv-serier som vor tids roman. Og beslutter mig på stedet for, at jeg må give serien The Wire (HBO, 2002-2008) en chance mere.

Her foto fra Krimimessen 2018, hvor jeg interviewer Katrine Engberg. Foto: Peoples Press.

Klokken 15.00 søndag eftermiddag, hvor der er en time tilbage af messen, flokkes gæster om Sort Scene, hvor jeg interviewer Katrine Engberg om Glasvinge. Tredje bog i Kørner/Werner-serien. Og Engbergs tredje bestsellerkrimi på kun to år. En fremragende bog, der handler om sindets skrøbelighed. Og om psykiatri. Engberg, der i sin bog lader flere af sine karakterer mærke livets brutalitet, siger bl.a:

Hvad er det, der gør, at et menneske, som også er nogens søn og måske nogens far eller mor, og som også har godhed i sig, pludselig bliver skubbet over den grænse, hvor han/hun gør noget skadeligt over for andre? Hvad er det, der gør, at deres liv kan smuldre fra den ene dag til den anden? Det er den sarthed, der interesserer mig.

Krimimessen i Horsens optog og streamede flere af interviewene live bl.a. mit interview med Katrine Engberg. Jeg giver lyd, når jeg har link klar. Allerede nu kan du se mit interview med Thomas Bagger på Vild Med Krimis Facebookside.

Jeg sniger mig til fem minutter af Krimimessens faste og populære indslag, Krimi-bingo-banko, inden jeg kaster mig ind i en taxa, så jeg kan nå toget mod Aarhus. Og får et “nå” fra en krimilæser, der ikke forstår min iver. Men det håber jeg, at I gør.

Jeg har allerede sat kryds i kalenderen den 6.-7. april 2019, når der atter er Krimimesse i Horsens.

Mange hilser fra

Rebekka Andreasen

PS: Tak til alle jer skønne bloglæsere, jeg hilste på. Så hyggeligt.

Tak til dig Laura, der begejstret fortalte, at du er rigtig glad for bloggen. Og som bemærkede, at jeg ikke fik point i krimiquizzen for at nævne Scarpettas mor Patricia D. Cornwell. Du har skarpe ører.

Tak til dig Ane, der knipsede mig i forskellige situationer med dit kamera og falkeblik.

Tak til dig Helle, der altid giver et smil og en frisk bemærkning på sønderjysk.

Tak til dig, Henrik, der fortæller, at du ofte køber de bøger, jeg anbefaler.

Tak til dig, Maria, der øser ud af din positive energi.

Tak til dig Betina. Vi må se, om ikke vejen når forbi Fyn til sommer.

Tak for jer alle.

PPS: Du kan se mange flere billeder fra messen på bloggens Facebookside og Instagramprofil.

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 thoughts on “Ord og billeder fra Krimimessen i Horsens 2018

  • Anne

    Rebekka,
    altid hyggeligt at rende ind i dit store smil.
    Jeg havde “kun” lørdag på messen – ikke nok for mit krimibog-læser-hjerte, men med det vejr vil min krop ikke samarbejde. Til gengæld var det lettere for mig at dele bogglæden på vej hjem, da bussen var arrangeret af Brønshøj Bibliotek
    Vi ses et eller andet sted ude i bogverdenen

  • Tove Hornbek

    Tak for din fine opdatering fra Krimimessen, det er altid en fornøjelse at læse, hvad du skriver.
    Det var en pragtfuld weekend, som jeg nød i fulde drag, men jeg var totalt flad både mandag og tirsdag.

    • Rebekka

      Det var nemlig en pragtfuld weekend, og jeg kan godt forstå, hvis dubhar været lidt fladmast bagefter. Du er sej! Det var hyggeligt at se dig.

      Bedste hilsner fra
      Rebekka

  • Laura Krogsøe

    hej Rebecca

    Super dejligt at rende ind i dig så jeg lige kunne nå at rose din blog! Det var vigtigt for mig. Din blog er jo, for os læsere, helt og aldeles gratis inspiration til så mange nye læseoplevelser.
    Jeg har også nydt at læse dit indlæg om messen og jeg må erklære mig enig. En hæsblæsende og fantastisk inspirerende weekend, hvor man kun kan fortryde det man ikke kunne nå at klemme ind.
    Hvis det havde været mig du havde siddet overfor i toget var du ikke sluppet med et “nå”, så meget kan jeg afsløre 🙂

    Vi ses næste år.

    Knus

    • Rebekka

      Hej Laura

      Jeg blev så glad for dine søde ord – det er jo skønt for mig, at engagerede læsere følger med på bloggen. Tak. Og dejligt at høre, at du har haft en dejlig krimimesse.

      Vi ses i Fængslet i 2019! God læselyst.

      Bedste hilsner fra Rebekka

  • Helle Klitgaard

    Det lyder som en dejlig weekend 🙂 Tak for din fyldige gennemgang. Som krimielsker burde jeg nok være vild efter at komme på Krimimessen, og alle samtaler og foredrag ville jeg elske at høre, men jeg er ikke god til at “løbe ind i” folk jeg “kender” fra nettet og indlede en samtale. Jeg er heller ikke interesseret i at snakke med de kendte, jeg kender dem jo ikke, autografer er jeg ligeglad med, og sådan kunne jeg blive ved.
    Jeg er vildt mærkelig, jeg ved det godt.
    Jeg har tænkt mig at se og høre, de samtaler jeg kan finde online (måske).

    • Rebekka

      Haha, det kunne nu også have været mig selv, hvis jeg ikke lige orkede kontakt med en vildt fremmed.

      Tak for din kommentar, Helle. Og heldigvis kan man jo sidde hjemme stuen og “møde” forfatterne via deres bøger. Og jeg tror, mange har det som dig.

      Bedste hilsner fra
      Rebekka

  • Helle Klitgaard

    Jeg vil lige understrege, at det ikke er dit arbejde, jeg kritiserer, du er jo journalist – og krimielsker. Det er fra min situation, jeg kommenterer, man kan sige, at jeg bare kan gå anonymt, men jeg har jo kommenteret mange steder, og mit røde hår er svær at skjule – jeg er blevet genkendt adskillige steder pga det 😉
    Måske ender jeg alligevel med at dukke op en dag, min mand har i hvert fald spurgt mig, om jeg ikke skulle afsted, han ser jo de bunker af krimier, der løber gennem huset, så kan jeg jo tage ham med som bodyguard 😉

  • Rebekka Andreasen

    Jeg er helt med på, hvad du mener 🙂

    Og lyt til din mand. Han lyder klog. Og man kan jo nøjes med at lytte på Krimimessen i Horsens.

    Jeg er i hvert fald glad for din tilstedeværelse her på bloggen.

    Vh Rebekka