Rosamund Lupton – beskeden verdensstjerne


Bestseller-forfatteren Rosamund Luptons debutroman Søster har solgt over 650.000 eksemplarer på verdensplan. Jeg mødte den engelske forfatter, der er aktuel på dansk med Efter Branden, på BogForum.

Rosamund Lupton har foreløbig skrevet to psykologiske thrillers: Søster og Efter branden.

Egentlig har Rosamund Lupton grund til at føre sig frem med armene løftet højt over hovedet, mens hun skriger af jubel. Hundredtusindvis af læsere verden over har taget hendes bøger til sig – også den seneste Efter branden, der for nylig udkom på dansk. Da jeg slår mig ned i en sofa i et stille hjørne på BogForum sammen med forfatteren, virker hun nu alt andet end frembrusende og pralende. Nærmere en smule genert. Og meget velovervejet, ydmyg og overvældet og taknemmelig over den succes, hun oplever.

Rosamund Lupton skriver ikke hardcore og bloddryppende krimier, men psykologiske thrillers. Det er den menneskelige udvikling, der interesserer hende, og som i debutromanen er det også en forbrydelse, der er katalysator for en udvikling i hendes seneste bog. I Efter branden forsøger Grace at redde datteren Jenny ud fra en brændende skole. Begge bliver svært forbrændte og ender i koma. Svævende mellem liv og død skal datter og mor forsøge at finde ud af, hvad der er sket forud for branden. Og hvem der måske stadigvæk stræber Jenny efter livet.

– Ideen om at lade mor og datter være bevidstløse gennem det meste af bogen opstod i min fantasi. Det var det, der inspirerede mig og de samtaler og snakke, de kunne have, ville jeg gerne udforske. De skal finde sandheden om branden, men de lærer også hinanden at kende på en ny måde. Det er en detektivhistorie på flere planer, men ikke en traditionel krimi. For mig er personerne tredimensionelle, og jeg håber ikke, at læserne ser på dem som underlige spøgelser, men som rigtige karakterer, siger Rosamund Lupton på et perfekt og fint engelsk.

Mor er den umodne

Det flyder ikke med lig i den engelske forfatters bøger. Mor og datter i Efter Branden bliver i højere grad detektiver end ofre. De er stærke og i forfatterens øjne de mest interessante personer i bogen. Skal der ske et mord, så skal der være en væsentlig grund til det.

– I want crime to really matter, som hun udtrykker det.

Først havde Rosamund Lupton beskrevet teenagedatteren som umoden og barnlig. Det fungerede dog ikke. I bogen er det faktisk moderen, der er den umodne. Det er Grace, der må udvikle sig og erkende, at hun snart har et voksent barn.

– Jeg kan godt lide at skrive om det potentiale, der gemmer sig inden i folk. Grace er husmor og ikke engang en speciel god en af slagsen. Hun er en normal kvinde, der kommer ud for noget unormalt, og hun opdager ting, hun ikke anede, at hun indeholdte. Hun bliver stærk og modig og gennemgår en forandring, forklarer hun og understreger, at man ikke ved, hvordan man reagerer i ekstreme situationer, før man står midt i dem.

At kende skak er en fordel

Som i debutromanen er alting ikke, som læseren tror, og plottet i den nye thriller er med forfatterens egne ord meget kompliceret. Leende forklarer Rosamund Lupton, at hendes far lærte hende at spille skak, da hun var barn. Og selvom hun er en elendig skakspiller, så har hendes kendskab til spillet hjulpet hende med at holde fokus, at strukturere plottet og til ikke at tabe nogle af de mange bolde, hun konstant kaster op i luften.

– Mens jeg skrev, var mit hoved nogle gange ved at eksplodere, men heldigvis kom enderne til at passe sammen til sidst. Jeg havde styr på mine træk, smiler hun.

Hvad hendes tredje bog skal handle om, ved hun endnu ikke. Men hun ved, at der kommer en bog. Rosamund Lupton kan slet ikke lade være med at fortælle gode historier. At være forfatter er en vigtig del af, hvem hun er. Selvom man har solgt hundredtusindvis af bøger i hele verden, så kan man stadig rejse sig fra en sofa på en dansk bogmesse og ubemærket forsvinde ud i mængden af krimifreaks og bogelskere.

Rosamund Lupton er

  • født i 1964 i Cambridge i England
  • tidligere litteraturstuderende og har bl.a. skrevet manuskripter til film og tv
  • bosat lidt uden for London med manden Martin og parrets to sønner
  • glad for krimier af landsmanden Kate Atkinson. Hendes bøger om privatdetektiven Jackson Brodie er oversat til dansk. Er også glad for amerikanske Donna Tartt, der bl.a. skriver psykologiske thrillers
  • vild med den stemning, der er på et bibliotek, og holdt meget af at komme på biblioteker som barn
  • glad hver eneste gang en læser kommer med positiv feedback på hendes bøger
  •  ikke vild med Jo Nesbø. Hans krimier er for voldsomme og blodige til hendes smag
  • betaget af de gode forhold for cyklister i København og synes, at byen er smuk og skøn

Du kan læse mere fra BogForum lige her og se billeder fra årets store bogmesse her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.