Sherlock Holmes: Et studie i rødt af Arthur Conan Doyle


Glemt alt om Benedict Cumberbatc, Robert Downey Jr og Jeremy Brett. Og mød den allerførste Sherlock Holmes i Et studie i rødt.

Glemt alt om Benedict Cumberbatc, Robert Downey Jr og Jeremy Brett, der alle har spillet den berømte detektiv fra London. Og mød den allerførste Sherlock Holmes i Et studie i rødt.

Anmeldelse: Et studie i rødt er den første roman om Sherlock Holmes. Arthur Conan Doyle skrev roman i – hold nu fast – 1887. Og den holder endnu.

Flere forlag har i de senere år genudgivet klassiske krimier af forfattere som Dorothy L. Sayers (Lord Peter Wimsey), Raymond Chandler (Philip Marlowe) og Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes).

Fælles for flere af de klassiske krimier er, at tempoet er adstadigt, og volden knap så makaber. Den digitale verden er ikkeeksisterende, så helten kan ikke buges DNA-spor i opklaringsarbejdet eller google, når informationer skal findes. Selvom tempoet er langsomt, er mange af historierne holdbare her mange år efter, at de er skrevet. Der er en grund til, at de er blevet klassikere.

Forlaget Rosenkilde & Bahnhof har sat sig for at udgive Conan Doyles samlede værker om det berømte makkerpar i Baker Street 221B – Sherlock Holmes og Doktor John Watson. Og det i netop den rækkefølge, som Arthur Conan Doyle selv oprindeligt skrev og fik dem udgivet i.

Et studie i rødt er den første roman i serien. I Rosenkilde & Bahnhofs udgave fra 2012 får du også et omfangsrigt forord af Holmes-eksperten Svend Ranild og et væld af noter. Er du fan af den engelske, excentriske detektiv, er det interessant læsning. Her kan du blandt andet læse, at Conan Doyle arbejdede i turbofart, og at manuskriptet til Et studie i rødt blev skrevet på mindre end fire uger. Sådan ryster man åbenbart en krimiklassiker ud af ærmet! Og du kan læse, at Conan Doyle sandsynligvis er blevet inspireret af en professionel cricketspiller, da han fandt på navnet Sherlock. Bogens illustrationer har også nogle år på bagen. De er fra 1891.

Berømte roommates i Baker Street

Det er i denne roman, at Holmes og Watson møder hinanden for første gang og bliver roommates. En fælles bekendt introducerer parret for hinanden, og de mødes første gang på det hospital i London, hvor Holmes eksperimenterer med kemikalier og ikke er bleg for at lave forsøg på sig selv. Ingen ved rigtig, hvad han studerer.

“Goddag”, sagde han høfligt og tog min hånd med en styrke, jeg ikke havde forventet. “De har været i Afghanistan, kan jeg se.” ” Hvor i alverden ved De det fra?”, spurgte jeg selv forbløffet. “Lige meget”, sagde han og smålo ved sig selv. “Lige nu handler det om hæmoglobin…”

Det er især deres samspil og beskrivelserne af de to berømte romanfigurer, der gør historien interessant, mere end det er plottet og handlingen, der dels foregår i London og dels i bl.a. Utah, USA. For ja, som mange andre forfattere har gjort det siden hen, skabte også Conan Doyle forskellige handlingsforløb, der selvfølgelig filtrer sig ind i hinanden. Bogen er ikke decideret spændende, når man er hardcore krimilæser og vant til krimier med høj puls, men det er svært ikke at blive fascineret af den videnskabelige og langtidsholdbare mesterdetektiv. Her er Holmes-logik for alle pengene. Og det kompenserer til fulde for et knap så interessant plot.

Takket været Holmes geniale tankevirksomhed, evner til at analysere og hans sans for bl.a. kemi og forklædning, løser han selvfølgelig den mordgåde, som politiet ikke formår at opklare. Han opklarer, hvem der står bag drabet på en mand i et hus i det sydlige London.

Det er også hyggeligt at få genopfrisket nogle af den berømte detektivs vaner. Jeg havde glemt, at Holmes er en habil violinspiller, og han ejer selvfølgelig violinens Rolls-Royce nemlig en Stradivarius.

Læs Et studie i rødt, hvis du er nysgerrig efter at møde Sherlock Holmes, som han fremstår i den allerførste udgave. Og tænk så lige over, hvor mange film, tv-serier, bøger etc, der siden har ladet sig inspirere af den berømte detektiv. Holmes holder endnu. Og mon ikke, at han holder et par år – eller 100 – mere?

PS: Arthur Conan Doyle skrev fire romaner og 56 noveller om Sherlock Holmes.

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.