Sherlock Holmes i Danmark af Palle Schantz Lauridsen


Coveret til Sherlock Holmes i Danmark er super flot.  Heldigvis er indholdet også godt.

Coveret til Sherlock Holmes i Danmark er super flot. Heldigvis er indholdet også godt.

Anmeldelse: Sherlock Holmes i Danmark er et stykke spændende mediehistorie – og historien om verdens mest berømte detektiv. Figuren har rystet støvet af sig og er i dag en moderne helt.

Danmark var et af de allerførste lande, der tog den fiktive mesterdetektiv Sherlock Holmes til sig. Det var i en avis-føljeton i Aarhus Stiftstidende i juni 1891, at danske læsere for første gang stiftede bekendtskab med Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes – og hans stofmisbrug:

Sherlock Holmes tog sin lille Flaske fra en Krog af Kamingesimsen og sin Morfinsprøjte ud af den sirlige Safiansetui.

Føljetonen i den aarhusianske avis blev i Danmark efterfulgt af et væld af Sherlock-historier serveret som avisføljetoner, radiospil, romaner og teaterstykker. Og faktisk skabte Nordisk Film nogle af verdens første Holmes-film.

Palle Schantz Lauridsen, der er lektor på Københavns Universitet og medlem af den danske Sherlock Holmes-klub, har skrevet en hamrende interessant mediehistorisk bog om Sherlock Holmes og beskriver den berømte detektivs danske historie. Fra den spæde start i 1890’erne til nutiden, hvor Holmes har oplevet en renæssance ikke mindst takket været Hollywood-fortolkninger på det store lærred med stjerner som Robert Downey Jr. og Jude Law. Og takket været BBC’s succesfulde serie Sherlock, der har fans verden over, og som på kreativ vis har opdateret det sen-victorianske London til nutidens London. Og bogen beskriver og forklarer, hvordan den litterære, fiktive person, Arthur Conan Doyle skabte i 1887, er gået fra at være netop en fiktiv detektiv, til at være en, alle ved hvem er – selvom de måske aldrig har læst en Conan Doyle-fortælling.

Du kan læse bogen, der er rigt illustreret, kronologisk, eller plukke i kapitlerne efter smag og behag. Især kapitlerne om Holmes i nutiden fascinerede mig, og det er mere den overordnede historie, jeg synes er interessant. Holmes som et mediefænomen, der har overlevet – over 120 år – i Danmark. Men der er også guf for hardcore Sherlock-nørder, der går op i detaljer og årstal. Bogen har masser af substans, og forfatteren har en imponerende research bag sig og fremlægger en omfattende og for en dels vedkommende aldrig før set dokumentation. Bogen er proppet med små, sjove detaljer – og bliver aldrig kedelig eller leksikon-agtig. Læs den og bliv klogere. Og vær godt underholdt undervejs.

Vidste du, at:

  • 1902 er året for Sherlock Holmes danske gennembrud – med flere oplag af forskellige Holmes-romaner og teaterstykker?
  • En anmelder fra Aarhus Stiftstidende om Conan Doyle skrev, at han havde en “ualmindelig rig Fantasi og en behændig Kombinationsevne”?
  • Guiness World Records i 2012 kårede Sherlock Holmes til at være den mest portrætterede menneskelige litterære figur på film og i tv? Der er f.eks. lavet over 250 film om Sherlock Holmes.
  • Conan Doyles søn blev rasende over en Holmes-tegning af Storm P. og mente, at en tegneserieagtig skildring af detektiven kunne skade bøgernes anseelse?
  • Holmes – i Conan Doyles versioner – aldrig har sagt: Elementært, min kære Watson?

PS: Læs min krimiklumme om Holmes lige her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.