Sjöwall/Wahlöös enorme indflydelse på krimigenren


Krimiguf fra 1975.

Krimiguf fra 1975.

Man kan ikke komme uden om det svenske forfatterpar Sjöwall/Wahlöö, når man taler om den skandinaviske krimi.

Leif Davidsens Patriarkens hændelige død er en af de nye krimier, der lokker fra reolen. Desværre har jeg fået hjernerystelse og har på den hårde måde erfaret, at når hovedet siger fra af træthed, så er det bare med at respektere det, så hovedpinen ikke bliver kronisk.

Derfor må Leif Davidsens nye krimi og stakken af fysiske, ulæste bøger vente til mit hoved siger ja til igen at læse. Det samme gælder de e-bøger, der står i kø for at blive læst på min iPad. Men det er ikke sjovt for en krimifreak. Jeg har jo abstinenser. For at få min dosis krimiguf har jeg kastet mig over lydbøger, og lige nu er jeg i gang med Terroristerne, der er sidste del af Maj Sjöwall og Per Wahlöös serie på ti bind om Martin Beck.

Begge forfattere (Wahlöo døde, da den sidste bog udkom i 1975, mens Sjöwall lever endnu) var marxister, og jeg har lige hørt oplæseren af Terroristerne fortælle, hvordan Martin Becks kæreste har hængt en plakat af formand Mao over politikommissærens seng!

Det svenske forfatterpar har tidligere fortalt, at de anså alle ti bind i serien som et sammenhængende værk, og at forbrydelsen var socialdemomokraternes og den svenske velfærdsstats forræderi mod arbejderklassen. Samlet hedder serien netop Roman om en forbrydelse, og krimiprojektet var i høj grad også et politisk projekt for Sjöwall/Wahlöö.

Jeg vender igen og igen tilbage til det svenske makkerpars bøger, men jeg har faktisk aldrig læst den allersidst bog i serien. Det kommer jeg heller ikke til – nu lytter jeg.Selv om tempoet bestemt ikke er hæsblæsende, og sproget nogle steder er lidt trægt, så kan man ikke komme uden om, at det er kvalitetskrimier, der bestemt er værd at læse/genlæse.

Og der er andre end mig, der har lyttet til forfatterne. Serien har haft en kolossal betydning for krimigenren ikke bare i Sverige men i store dele af verden. Ikke så få forfattere har ladet sig inspirere af den melankolske, lidt ensomme og temmelig almindelige kriminalkommissær Martin Beck – og af at blande samfundskritik og hverdagsrealisme.

Den norske forfatter Anne Holt, der bl.a. står bag krimiserien om Hanne Wilhelmsen,  siger i et forord til bogen:

De har efterladt et stort litterært værk, den højeste kanon, men også en vejledning til alle, der vover sig ind i denne krævende genre. De lærte os at beskrive det store billede ved hjælp af den lille detalje, at sænke kameraet, at gå tæt på objektet – den forsømte, den fortabte, det almindelige menneske.

Selvom du ikke har hjernerystelse, kan du trygt kaste dig over en af de gamle historier om Martin Beck. Jeg lytter fornøjet videre, mens jeg skåner mit hoved.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.