Sommerinterview med Sander Jakobsen 1


SONY DSC

Dagmar Winther og Kenneth Degnbol står bag forfatternavnet Sander Jakobsen. Udover herhjemme er deres debutkrimi udkommet i bl.a. England og Australien. Og til efteråret udkommer bogen i Japan.

Sommerkavalkade: Det store engelske forlag, Little, Brown, faldt pladask for Dagmar Winther and Kenneth Degnbols debutkrimi Forkynderen, men bad forfatterparret finde et pseudonym, der lød såkaldt nordic noir-agtigt. Navnet blev Sander Jakobsen. Forfatterparret underviser på Rønde Højskole. Og så er de kærester. Læs mere om Sander Jakobsen lige her

Hvad skal din sommer gå med?

Dagmar: – En del af min sommer går med at afvikle sommerkurser i alt muligt. I år står den på korsang, egnskursus og dansk for unge med anden etnisk baggrund, så det er en løjerlig blanding. Vi har lige købt hus, så vi går lidt og regner på, om der er penge til en lille rejse. Det er der nok ikke. Men så bor vi jo på Djursland, hvor der både er skov og vand og nationalpark, så mon ikke vi nok skal få tiden til at gå herhjemme også? Sidst, men ikke mindst, så skal vi være færdig med vores næste krimi, som vi regner med udkommer i løbet af efteråret.

Kenneth: – Vi tager gerne i sommerhus og skriver, så det gør vi nok også denne sommer. Der bliver også tid til nogle dage i telt med mine børn. Vi plejer at tage en uges tid af sted på camping – herhjemme eller i udlandet. Vi har en del korte kurser på højskolen gennem sommeren. Det er altid festligt, når skolen fyldes op af en masse glade mennesker, der kommer for at holde en ferieuge på højskole. Dagmar og jeg underholder på afslutningsaftnerne, så også i år skal vi have skruet et show sammen. Dagmar er en vidunderlig sanger, og jeg gør mit bedste på klaveret for at understøtte det.

Fortæl om et skønt sommerminde fra din barndom:

Dagmar: – I disse tider har rigtig mange, der bor på vore kanter, et årskort til Djurs Sommerland til hele familien. Men da jeg var barn, tog vi på én årlig udflugt derud sammen med mine jævnaldrende fætre og kusiner. Og det var en dag, vi så frem til hele året. Det var med madpakker og badetøjet i en trækvogn, kaffe og kage. Og det var stort. Jeg synes, det er fantastisk, at man økonomiserer lidt med de der temaparker, når man har børn, så oplevelsen bliver noget helt særligt, og ens unger ikke bare går ud fra, at man er i tivoli og cirkus hver weekend. Så jeg kan ikke helt finde ud af, om jeg vil have sådan nogle årskort.

Kenneth: – Min familie camperede alle de tre uger, mine forældre havde ferie. Det var lange togter i bil ned igennem Europa. Et godt sommerminde er aftener i teltet, når regnen trommer på teltdugen, og vi alle fire sad og læste eller spillede. I hverdagen læste min mor højt for min søster og mig, men om sommeren var det far. Så til lyden af regn på teltet hører også min fars stemme.

Er der en bestemt læseoplevelse, som du forbinder med en sommer?

Dagmar:  Jeg læser altid om sommeren, og det er nok mere rammerne end selve bogen, jeg forbinder med sommer. Men det involverer mit blåstribede vattæppe, som jeg tager med mig overalt, en pude, en skyggeplet, en stor kop grøn the og gerne et par rugbrødsmadder. Min sommerlæsning er også gerne bøger, jeg har gået og ”gemt” lidt til anledningen, og det kan være hvad som helst: En ny Fred Vargas-krimi eller Michael Connellys Bosch-serie. Og jeg husker en sommer, hvor jeg nærmest ikke sov, fordi jeg havde opdaget Jo Nesbø.

Kenneth: – Der var en sommer, hvor jeg som ung selv rejste rundt med tog i Skandinavien. Jeg havde blot selskab af mig selv og de folk, jeg tilfældigvis mødte – og så af Broder Jacob i Henrik Stangerups udgave. Jeg kan huske, at jeg forbandt mig meget til bogen, alene fordi jeg rejste rundt på egen hånd ligesom Broder Jacob i romanen vandrede rundt fra kloster til kloster i reformationstidens Europa.

Har du et favoritord, som du er ekstra glad for?

Dagmar: – Hveps. Hvilket er mærkeligt, for hvepsen er et trælst dyr, som ikke rigtig er velkommen nogen steder. Men selve ordet hveps ligger godt i munden, det er sjovt at sige – og så kan jeg godt lide, når et dyrs navn lyder som selve dyret. I dette tilfælde spidst og lidt lumpent.

Kenneth: – Det, jeg er mest glad for, er, når ord sættes sammen på overraskende måder, og på den måde forandrer ordene. F.eks. her hos Søren Ulrik Thomsen:
Betænk, doktorer, det skabtes vaklen –
at ord er tøven bragt sammen af pauser
og stadig længere pauser, hvori …
hjertets kolde musik,
hvid som saltvandets skum, kan høres

Hvilken skønlitterær bog har/har haft stor betydning for dig?

Dagmar: Frøken Smillas fornemmelse for sne af Peter Høeg. Den er et fantastisk eksempel på, at stor litteratur ofte har ekstreme situationer som præmis. I dette tilfælde er det mordet på et barn, der er udgangspunktet, og bogen gør elegant op med fordommene om, at krimigenren bare er letfordøjelige kalorier. Jeg er vendt tilbage til Smilla flere gange end nogen anden bog, og faktisk har den en fast plads på mit natbord som følgesvend. Ingen skriver mere præcist, mere overraskende og mere galgenhumoristisk end Peter Høeg. Hans sprog er for mig som et skakspil, jeg ikke helt forstår: fuld af nye nuancer, jeg opdager, når jeg genlæser hans sætninger.

Kenneth: – Som ung læste jeg ivrigt Dostojevskij. Jeg tror, at Brødrene Karamazov var den, der gjorde størst indtryk. Der er utroligt mange forskellige personskildringer i romanen, der på fantastisk vis kommenterer hinanden og udfolder nogle svære temaer. Jeg kan huske, at den sad i kroppen i lang tid. Uden at jeg kunne forklare, hvad den præcist havde sagt mig, så talte den til mig.

Hvis folk kun læser en enkelt krimi i deres sommerferie, hvilken bog vil du så anbefale?

Dagmar:Er man til de store, elegante og komplekse mordhistorier kunne man snuppe Den hemmelige Historie af Donna Tartt. Er man til lidt støvet og hårdkogt LA-stemning og masser af skønne detaljer, så er Michael Connellys Bosch-serie god at gå i gang med. Og vil man hvirvles til Paris og ind i de herligste, makabre og virkelig uhyggelige scenarier, så skal man slå en klo i franske Fred Vargas, som jeg er stor fan af.

Kenneth: Udover Forkynderen? Det kunne være Fred Vargas. Eller hvorfor ikke læse krimier, der ligger på grænselandet til andre genrer? Paul Austers New York Trilogi, Umberto Ecos Rosens Navn eller Peter Høegs Frøken Smillas fornemmelse for sne er klare anbefalinger.

Hvad skal du selv læse i løbet af sommeren?

Dagmar:Peter Høegs Effekten af Susan, og jeg glæder mig. Jeg skal uden tvivl også læse den seneste bog af Michael Connelly The Gods of Guilt, og så vil jeg læse min norske kollega Jørgen Lier Horsts Jagthundene, som har fået forrygende anmeldelser. Vi udkommer på samme forlag i Danmark, så den glæder jeg mig ganske særligt til. Og der bliver nok også tid til Jo Nesbøs Sønnen og Donna Tartts Stillidsen, som lige har vundet Pullitzer-prisen. Hvor er der mange dejlige bøger og alt for lidt tid.

Kenneth: -Helt sikkert Peter Høegs nyeste roman Effekten af Susan. Jeg er stor fan af Peter Høeg. Elefantpasserens Børn var helt fantastisk, så jeg har store forventninger til den nyeste.

I næste uge kan du møde krimiforfatter Lotte Petri her på bloggen. Skriv sommerkavalkade i søgefeltet i højre side af sitet her, hvis du vil læse de forfatterinterviews, der tidligere er blevet bragt her på bloggen i løbet af sommeren.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Sommerinterview med Sander Jakobsen