Krimimessen 2025: Så er der kun en lille uge til, at Krimimessen 2025 slår portene op til Fængslet i Horsens og i to dage zoomer ind på kriminallitteraturen og alle de genrer, der udspringer fra netop krimien. Efterhånden fylder true crime også en del på messen.

Billedet er fra Krimimessen 2024, hvor Lone Theils vandt Krimimessens Publikumspris. Igen i år kan du møde Lone Theils på Krimimessen i Horsens. Søndag bliver det afsløret, hvem der vinder prisen i år. Foto. Rebekka Andreasen
Jeg er uden tvivl mest til fiktion, når det handler om krimi. Men jeg kan godt forstå, hvorfor true crime fascinerer, og i år kan du på Krimimessen i Horsens blandt andre møde retssalstegner Anne Gyrite Schütt, der fortæller om at tegne tiltalte i en række opsigtsvækkende retssager. Der er masser af true crime-guf på messen, og du kan også møde færdselsbetjent Vlado Lentz (som ifølge min 15-årige datter er den største stjerne af alle dem, der finder vej til Horsens næste weekend) i samtale med tidligere drabschef Jens Møller Jensen og politibetjent Christian Berthelsen.

Billedet her er fra Krimimessen i 2022. Mon ikke der er mange læsere, der igen i år gerne vil have en sludder med Jussi Adler-Olsen? Om få dage udkommer bind 11 i serien om Afdeling Q, som han har været en del inde over, selvom han har overdraget sit krimiunivers til de to forfattere Stine Bolther og Line Holm. Foto: Jens Jessen
Jeg er dog glad for, at der i den grad også er plads til fiktionen i Horsens. Og jeg elsker, at genren bliver hyldet og får den opmærksomhed, som genren selvfølgelig fortjener. Et højdepunkt hvert år er Det Danske Kriminalakademis prisuddelinger. I år går priserne til:

Formand for Det Danske Kriminalakademi, Steen Bille, kunne i 2023 overrække en rørt Heidi Amsinck årets Debutantdiplom for ‘Mit navn er Jensen’. I år går prisen til Mikkel Blaabjerg for ‘Den 6. magt’. Og Amsinck, som du igen kan møde på messen, er aktuel med fjerde bind i serien om Jensen. Foto: Rebekka Andreasen
Palle Rosenkrantz-Prisen for bedste udenlandske krimi eller spændingsroman: Svenske Christoffer Carlssons ‘Levende og døde’, oversat af Lilian Kingo, Modtryk.
Harald Mogensen-Prisen for den bedste danske krimi eller spændingsroman: Søren Svejstrups ‘Tælle til en, tælle til to’, Politikens Forlag.
Magasinet 12.20 – 12.40: Jeg taler med Lone Theils om ‘ En djævelsk plan’, der er syvende bind om korrespondenten Nora Sand. Vi skal tale om 10 år med Nora. Og London og om at snige en kat – og en ret vigtig organisation, der bekæmper fake news – med i fortællingen.
Gymnastiksalen 14.40-15.00: Jeg taler med Jakob Melander om ‘Alle mine døde’, der er fjerde bind i en trilogi! Hvorfor mon Melander ikke var færdig med sin tyske profiler og psykolog Sigga Freitag? Vi skal også tale om seriemordere, der har fascineret Melander, siden han som 10-årig læste om Bostonkvæleren i Seriemagasinet.
Magasinet 16.40 – 17.00: Jeg taler med Thomas Bagger om ‘Koden til kaos’, fjerde bind i serien om Lucas Stage og David Flugt. Vi skal tale om teknologiens skyggesider, om ekstremisme og måske også lidt om slutninger, der ikke altid ender på en lys tone.

Jeg har interviewet Thomas Bagger en del gange. Her hygger vi os på scenen på Krimimessen i 2019. Håber publikum hyggede sig lige så meget. Foto: Rikke Hyldgaard Hansen
Søndag:
Gymnastiksalen 11.30 – 12.00: Jeg taler med Lisbeth og Steen Bille og Anne-Sophie Lunding-Sørensen om utraditionelle detektiver – selvom Lunding-Sørensen nu rent faktisk skriver om nogle karakterer, der har et detektivbureau i sin serie om Storm og Molin. Vi skal tale om p-vagter, om at skrive historier med tråde til tysk historie og om at skrive om vigtigheden af at kende sine rødder.
Gymnastiksalen 13.20 – 13.50: Jeg taler med Pernille Schou og Anet Elga om at skrive den stærke (eller svære?) 2’er. Jeg kan afslører, at for en af dem var bog 2 væsentlig nemmere at skrive end bog 1. Vi skal også tale om abortmodstand og medicinalindustrien, om de politiske spændinger i grænselandet anno 1920, og så skal vi tale om stærke kvindelige hovedkarakterer.

Da jeg interviewede Pernille Schou sidste år på Krimimessen i Horsens, var hun debutant. Og havde ikke vundet nogle bogpriser. I år er der lavet om på begge dele. Foto: Ane Ahrenkiel Sand
Arresten 14.30 – 15.00: Husk at der også er både stande, interviews og små foredrag i Arresten. Søndag glæder jeg mig meget til at dykke ned i Claus Dues forfatterskab og hans to første spændingsbøger i det, der bliver til en trilogi. Vi skal blandt andet tale om hvorfor Due ikke er en af dem, der klapper i hænderne over, at forskere i nær fremtid kan genskabe den for længst uddøde mammut. Vi skal tale om vandaber, dansende bier, fake news og om hvordan Due blander skræmmende virkelighed med fiktion.

Billedet er fra boglanceringen af Claus Dues anden videnskabsthriller, ‘Bidansen’, der udkom i december 2024. Den første bog i serien om forsker Poul Hansen hedder ‘Vandaben’. Til højre forlægger fra Linje H Heidi Korsgaard. Både Claus og Heidi kan du møde ved Linje H’s stand i Magasinet hele weekenden. Foto: Rebekka Andreasen
Arrangementerne på messens største scene, Indergården, bliver optaget. Videoerne kan efter messen ses på Krimimessens YouTube-kanal.
Grib endelig fat i mig, hvis du kommer forbi Fængslet i næste weekend. Ses vi i Horsens? Det håber jeg.
Rebekka/vild med krimi. Og også ret vild med Krimimessen i Horsens. Tak til de gode folk på krimikontoret på Horsens Bibliotek for et forrygende program.
Jeg glæder mig rigtig meget til vores interview om BIDANSEN, for hold da op, hvor er både den og bind 1 Vandaben blevet uhyggeligt aktuelle. I et interview forleden blev jeg spurgt, om jeg turde skrive bind 3 Delfinmasken, når nu de første to binds profettier ser ud til at gå i opfyldelse. Og det er et godt spørgsmål… Vi ses på messen //Claus Due
Det er nemlig et godt spørgsmål!
Jeg glæder mig også, Claus. Vi ses i Fængslet.