Anmeldelse: 6 stjerner – Fra bogdrøm til bestseller


Anmeldelse: 6 stjerner – Fra bogdrøm til bestseller er en lærerig lækkerbisken til dig, der uanset genre gerne vil skrive en bog.

Heidi Korsgaard og Mette de Fine Licht har skrevet en grundig og appetitlig skriveguide til dig, der drømmer om at skrive en bog.

Jeg har været bidragsyder til flere fagbøger bl.a. Førstehjælp til fantasien, der handler om kreativitet. Og nej, jeg står ikke bag de kreative ideer, det gør Tina Dalbøge, men jeg bidrog med 12 interviews med kendte danskere, der fortæller, hvad kreativitet betyder for dem.

Som barn var jeg (stolt) redaktør på mit fritidshjems blad, hvor jeg som hård redaktør fik sneget en masse af mine egen historier ind. I 3. klasse “udgav” jeg bogen Prins Palle. Det vil sige, at min mor kopierede en thriller, jeg som 10-årig havde skrevet på min røde Erika-skrivemaskine, og jeg forærede den 40-sider lange fortælling til venner og bekendte. Havde Astrid Lindgren læst historien, ville hun nok sige, at jeg havde krænket hendes ophavsret til Mio, min Mio.

Som teenager havde jeg skuffen fuld af romantiske noveller, hvor klicheerne kæmpede om opmærksomheden på hver eneste side. De noveller kom aldrig videre end skrivebordsskuffen. Heldigvis. Jeg blev ikke forfatter. Jeg blev journalist. Men derfor kan man jo godt drømme. Og hvem ved, måske en dag…

Faktisk drømmer hver femte dansker om at skrive en bog. Er du en af dem? En krimi måske? Eller en selvhjælpsbog eller en fagbog

Jeg ved godt, at jeg ligner en forbryder – men det er jo en meget alvorlig ting sådan at skrive en bog.

Jeg får af og til mails fra bloglæsere, der gerne vil i gang med at skrive, eller som har et halvfærdigt manuskript liggende i skuffen. Efter at have læst 6 stjerner – Fra bogdrøm til bestseller må mit første råd være: Få fluks fat i bogen.

Heidi Korsgaard og Mette de Fine Licht, der tilsammen har skrevet 20 bøger og i årevis har undervist på forfatterkurser og vurderet manuskripter, har skrevet en eminent og grundig opslagsbog, der guider dig hele vejen: Fra du får en unik bogide, til du skal redigere, kontakte forlag, have bogen i medierne etc. Bogen er propfuld af konkrete råd, og bogen indeholder en stor og velassorteret forfatterværktøjskasse, som du kan plukke af, så du styrer uden om nogle af de mest almindelige debutantfælder.

Du får gode skriveråd og fif fra forfattere som Inger Wolf, Annika von Holdt, Leonora Christina Skov, Morten Hesseldahl, Christian Jungersen og Julie Hastrup, ligesom flere forlagsfolk bidrager til den omfangsrige bogguide.

Den godt 400 sider lange skriveguide er meget overskuelig og delt op i tre dele, der fører dig sikkert igennem både skrive- og redigeringsprocessen til udgivelsesfasen og arbejdet med pr for din bog. Da jeg pakkede 6 stjerner – Fra Bogdrøm til bestseller ud, dryssede seks små røde papirstjerner ud. Den lille søde gimmick gør ikke indholdet hverken værre eller bedre – men det gør, at jeg lægger mærke til bogen. Og husker den.

Heidi Korsgaard og Mette de Fine Licht deler gavmildt ud af egne erfaringer, og bogen er spækket med gode skriveråd. Og meget konkrete skriveråd. Og så er bogen layoutet lækkert og indbydende. Så, op på tasterne derude. Og som krimiforfatter Julie Hastrup siger i bogen:

Slå numsen i sædet og skriv, og pas på, at du ikke spilder tiden med lige at hente lidt mandler, klappe katten, lave mere kaffe og så videre.

Om det er nemt at skrive en bog? Nej, det tror jeg bestemt ikke, at det er. Men med 6 stjerner – Fra bogdrøm til bestseller – er du hjulpet et lille skridt på vejen til – hvem ved – måske de seks anmelderstjerner?

PS: Jeg kender Heidi Korsgaard personligt. Hvis du tror, jeg omtaler bogen positivt, fordi jeg kender hende, så få fat i et eksemplar af bogen og vurder selv. God skrivelyst.