En læsehests bekendelser: Det at læse en fysisk bog er jo fantastisk 7


Lydbøger kontra fysiske bøger: Længe har jeg været vild med at lytte til gode historier. Til podcasts, til radioudsendelser og til bøger. Jeg lytter fra sofaens dyb, når jeg laver mad, sidder i toget, luger ukrudt i haven eller går tur i skoven. Jeg kan også finde på at tage høretelefoner med i seng og få en bid godnathistorie via lyd. At læse fysiske bøger har dog også sine helt klare fordele. Måske havde jeg lidt glemt det, men det var rart med en påmindelse.

At lytte til historier via lyd fylder en stadig større del af den måde, jeg konsumerer litteratur på. Allerede som barn hørte jeg radio ofte, og jeg var tidligt glad for radiodokumentarer og fortællinger via lyd. Som voksen er jeg også ivrig radiolytter. Taleradio, ikke musikradio.

Smukke bøger fra Waterstones i Oxford. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg elsker mit (selvbetalte) Mofibo-abonnement og at man kan justere tempoet op, hvilket jeg altid gør, og der går ikke en uge uden at jeg hører en podcast. I øjeblikket lytter jeg til brødrene Garmarks Podcast, hvor David og Stephan Garmark, der begge er forfattere, inviterer forfattere i studiet for at tale om alt fra skriveproces til deres yndlingsdrink. De giver sig god tid, de brødre, men podcasten er hyggelig og ret underholdende. Skål i Pepsi Max. Du finder den der, hvor du henter podcasts.

Mennesket har altid, fra vores forfædre for tusindvis af år siden sad foran bålet på stepperne på Afrikas Horn, været fascineret af at få fortalt en god historie. At lytte og blive berørt, begejstret og gyse. Med lydbøger er vi jo egentlig blot tilbage til en gammel fortælleform: at lytte til historier, som andre fortæller os. Og nu behøver vi heldigvis ikke slæbe ti cd’er med hjem fra biblioteket for at lytte til en roman. Litteratur når endnu længere ud, fordi vi nu også kan lytte til historierne. Jeg kender flere, der for alvor er kommet i gang med litteratur, fordi de lyttelæser. Der er noget intimt og fint ved at få en historie fortalt direkte i øret. Og de gode oplæsere er ekstra guf, der kan være med til at proppe et ekstra lag på oplevelsen.

Skuespiller Lars Mikkelsen læste op på BogForum i 2014. Foto: Rebekka Andreasen

Men men men. Her i 2023 har jeg læst mange fysisk bøger. Især fordi mit arbejde har krævet det f.eks. som forberedelse til et forfatterinterview. Den næste måneds tid kommer jeg også til at læse en del fysiske bøger som forberedelse til mine interviewtjanser på Krimimessen i Horsens. Det kræver mere at læse end at lytte. Men det har også sine fordele. Og det er jeg blevet mindet om igen for nylig. Noget, jeg måske næsten havde glemt i min begejstring over, hvor skønt det er at have adgang til alverdens fortællinger på min iPhone. Det er så nemt og bekvemt at trykke på ‘play’.

I skoven med en podcast i ørerne. Foto: Rebekka Andreasen

Selvom mit hjem bugner af bøger, selvom jeg i dag lever af at have med bøger at gøre på både den ene og den anden måde, selvom jeg har været læsehest siden jeg sad på potten med mine pixibøger, så var det som om, jeg næsten havde glemt det fantastiske ved at sidde med en fysisk bog. Det taktile, den sanselige oplevelse det er at sidde med en bog i hånden, at indsnuse duften af det fiktive univers, jeg sidder med i hænderne, at bladre i bogen og vende side efter side. At tage smudsomslaget af og nyde bogens cover. Dvæle ved bagsideteksten. At kunne læse en sætning om og om igen for at smage grundigt på ordene. Og nyde sprogets rytme.

Jeg kan ikke høre lydbøger, når jeg kører bil. Så kan jeg hverken koncentrere mig om trafikken. Eller historien.

For nogle år siden viste en stor amerikansk undersøgelse, at ord aktiverer de samme områder i din hjerne hvad end du læser eller hører dem. Jeg får dog en helt anden oplevelse af sproget, når jeg læser. De dér små genialiteter, når forfattere jonglere med sproget, og som bare er ren nydelse at læse. Jeg får også et bedre overblik, husker navne bedre og oplever også en større fordybelse, når jeg læser en fysisk bog. Jeg husker historien bedre, når mine øjne opfatter ordene i stedet for mit øre.

For nylig var jeg i gang med at lytte til Christoffer Carlssons Brænd mig en sol, der er en eminent og fabelagtig (nej, ordene er ikke for svulstige, bogen er fantastisk) svensk kriminalroman, selvom jeg har bogen i reolen. Lyd først, fordi jeg havde lidt travlt og på den måde nemmere kunne presse en roman ind i mit program. Jeg skiftede dog over til den fysiske bog, fordi jeg simpelthen måtte læse ordene selv. Sikke en nydelse. Og så var der et stort persongalleri, som var nemmere at holde styr på med øjnene.

At lytte til bøger kræver tilvænning. Men det kræver også tilvænning – og vedligeholdelse – at læse. Som forfatter og filminstruktør, Anders Rønnow Klarlund sagde i P1 for nogle år siden, så kan det at læse sammenlignes med en muskel, der skal trænes og vedligeholdes for at være stærk. Han sagde også noget a la: “Hvis vi mister evnen til selv at danne indre forestillingsbilleder, så har vi mistet det, det er at være menneske. Hvis vi kun sidder med telefonen i hånden, og vi hele tiden får billeder og lyd og alt muligt andet ind, som vi sidder og tager imod passivt, som ikke sætter gang i det her afsindig vigtige center, som vi aktiverer, når vi selv læser og danner indre billeder, så er vi fortabt.”

Helt så pessimistisk er jeg nu ikke. Jeg vil forsat både lytte og læse. Og jeg anser ikke det ene for at være finere end det andet. At jeg kan supplere med lyd øger mit forbrug af litteratur, og så er der flere gode historier i vente. Hurra for det. Men det var godt for mig at blive mindet om, at det at læse fysiske bøger også er en ganske forrygende oplevelse.

Lytter eller læser du krimier?/Rebekka

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 thoughts on “En læsehests bekendelser: Det at læse en fysisk bog er jo fantastisk

 • Ellen

  Jeg har altid elsket at læse, siden jeg lærte hvordan man gjorde som 5-6 årig, har jeg læst alt jeg faldt over. Efterhånden som årene gik fik jeg jo en kedsomhedstærskel, og jeg er foreløbig endt som elsker af krimi, biografier og populærfaglig litteratur.
  Siden jeg købte mig en Kindle for omkring 20 år siden og dermed løste problemet med overvægt i flyet når jeg tog på ferie – det var herligt at ligge ved swimmingpoolen på Gran Canaria og bare kunne downloade næste bog i serien! – har jeg hovedsagelig læst ebøger. Alt jeg kan låne via biblioteket tager jeg som papirbøger, resten køber jeg via amazon.
  Men papirbøger er jo alligevel det bedste!
  Lydbøger, podcasts ol er for mig en pestilens, jeg hader at have noget i ørerne. Når jeg går tur i skoven lytter jeg til skovens lyde, når jeg kører bil hører jeg radio med levende mennesker (og trafikradio )

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Ellen

   Mange tak for din kommentar. Ja, papirbøger er noget særligt. Men hvor er det godt at vi kan supplere med ebøger, lydbøger etc.
   Tak fordi du læser med her på bloggen.
   God læse- og lyttelyst.
   Bedste hilsner
   Rebekka

 • Birthe Sonne

  Kære Rebekka
  For nogle år siden kunne jeg overhovedet ikke forestille mig læsning uden en fysisk bog i hånden, men da vi flyttede ud af vores meget store hus til en lejlighed, måtte de fleste bøger deles ud til vores ptte børn, der var flyttet hjemmefra.
  Jeg opdagede fordelen ved en e-reader, især på rejse, hvor der pludselig kunne være mange bøger i kufferten.
  Men da jeg begyndte på lydbøger og hænderne blev fri, blev det rigtig sjovt at gøre rent, rydde op, lave mad og ikke mindst kunne jeg strikke og hækle samtidig uden at have fårlig samvittighed overfor hverken bog eller håndarbejde.
  Jeg kan stadig godt finde på at købe den fysiske bog, hvis jeg er begejstret for lydbogen (og der er plads i reolen.
  Mange hilsner
  Birthe

 • Birthe Sonne

  Kære Rebekka
  For nogle år siden kunne jeg overhovedet ikke forestille mig læsning uden en fysisk bog i hånden, men da vi flyttede ud af vores meget store hus til en lejlighed, måtte de fleste bøger deles ud til vores otte børn, der var flyttet hjemmefra.
  Jeg opdagede fordelen ved en e-reader, især på rejse, hvor der pludselig kunne være mange bøger i kufferten.
  Men da jeg begyndte på lydbøger og hænderne blev fri, blev det rigtig sjovt at gøre rent, rydde op, lave mad og ikke mindst kunne jeg strikke og hækle samtidig uden at have dårlig samvittighed overfor hverken bog eller håndarbejde.
  Jeg kan stadig godt finde på at købe den fysiske bog, hvis jeg er begejstret for lydbogen (og der er plads i reolen.
  Mange hilsner
  Birthe

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Tak for din kommentar Birthe
   Og ja, der er mange fordele ved fx e-bøger for de fysiske bøger fylder en del både i kufferten og i reolen. Og ja, skønt at have hænderne fri, når man lyttelæser.

   Bedste hilsner
   Rebekka

 • Marit Haugaard

  Begge dele. Men hvis en bog skal anmeldes eller diskuteres i en læsegruppe, fortrækker jeg papirbogen, hvor man kan sætte markører ind. Det kan man også i ebøger, men det er mere besværligt