Krimimessen 2023 – også med kemi og sprog


Krimimessen i Horsens: I morgen begynder Krimimessen i Horsens 2023. Der kommer  spændings- og krimiforfattere fra både udlandet og Danmark til Fængslet i Horsens til en herlig weekend, der er krimiguf for alle os, der knuselsker genren. Der er også kemi og sprog på programmet.

Igen i år skal jeg tale med Elly Griffiths om hendes Ruth Galloway-krimier. Foto: Rebekka Andreasen

Jeg drager snart mod Horsens til det, jeg altid glæder mig til nemlig Krimimessen i Horsens og en weekend i Fængslet sammen med forfattere, journalister, bloggere, forlagsfolk, læsere, bibliotekarer, politifolk, krimieksperter, podcast-guruer og andet krimigodtfolk. Jeg er så heldig at have fået lov til at interviewe Elly Griffiths, Ann Cleeves, Ragnar Jonasson, Thomas Bagger, Jakob Melander og Lone Theils. Det glæder jeg mig utrolig meget til.

Du har måske tjekket programmet og udvalgt de programpunkter med forfattere, du rigtig gerne vil høre? Og der er masser af krimiguf for dig, der elsker at fordybe dig i en intens kriminalroman.

Ses vi i Fængslet? Foto: Rebekka Andreasen

Men der er også true crime på programmet, og hvert år giver Krimimessen i Horsens dig mulighed for at komme lidt tættere på eksperter, der arbejder med kriminalitet i virkeligheden. Efterhånden er mange på fornavn med flere drabsefterforskere eller retsmedicinere, der generøst deler ud af deres erfaringer. Men jeg vil her lige slå et slag for et par eksperter, som du måske ikke kender.

Lørdag 13:30 – 14:15 i TRYKKERIET kan du høre Martin Worm-Leonhard, retskemiker ved Syddansk Universitet fortælle. ‘Behandlet, påvirket eller forgiftet’ er overskriften på hans oplæg, og som retskemiker hjælper han politiet med at finde kemiske spor i blandt andet blod og urin. Og så er han vild med tv-serien Breaking Bad. Hvis du er interesseret i virkelighedens CSI, så kan jeg varmt anbefale dig at høre hans oplæg. Jeg har tidligere på bloggen skrevet om et foredrag med Worm-Leonhard. Læs indlægget her

Om tv-serien Breaking Bad, hvor kemilærer Walter White begynder at fremstille og sælge metamfetamin, siger Martin Worm-Leonhard: “Det, der er så fedt ved den serie, er, at kemien er korrekt. Stofferne har endda de rigtige farver. Fosforen er rød, og så klapper jeg i mine nørd-hænder.”

Søndag 11:00 – 11:40 i TRYKKERIET kan du komme med sprogdetektiven på arbejde. Mads Christiansen, Ph.d. i sprogvidenskab, indehaver og konsulent v. ProLing fortæller om sproget rolle i efterforskninger og retssager. Sproglige analyser af bevismateriale kan nemlig bruges til at identificere gerningsmænd. I Tyskland har man f.eks. en særlig afdeling, der arbejder med netop sproget, ligesom FBI også anvender e-mails og sms’er i efterforskningen. Der er nemlig ingen, der skriver eller taler ens, og derfor kan sproget være med til at hjælpe politiet med at opklare, hvem der står bag eksempelvis trusselsbreve.

Via Folkeuniversitet har jeg hørt Mads Christiansen, og jeg lærte meget nyt. Superspændende emne. Mon ikke han i Horsens også giver eksempler på både danske og udenlandske sager, hvor sproget har været med til at fælde gerningsmanden?

Rigtig god krimimesse til dig, der skal afsted/Rebekka

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.