Retskemi: Martin Worm-Leonhard fra retsmedicinsk institut i Odense hjælper politiet med at finde kemiske spor i bl.a. blod og urin. Og så er han vild med tv-serien Breaking Bad.
Følger du bloggen, ved du måske, at jeg i øjeblikket lapper en foredragsrække i mig arrangeret af Folkeuniversitetet i Aarhus.
Fem foredrag, fem forskellige eksperter, der fortæller om deres arbejde som naturvidenskabelige detektiver, der bl.a. hjælper politiet med at klarlægge, om der er sket en forbrydelse eller ej.
I aftes var turen kommet til retskemiker Martin Worm-Leonhard. Og nej. Det er ikke spektakulære giftmord, der fylder mest i hans arbejde på retskemisk institut i Odense, men derimod sager om bl.a. misbrugere og psykiatriske patienter. Og nok en del mere rutinearbejde, end vi kan læse om i krimier og spændingsromaner.
Martin Worm-Leonhard forklarer, at de fleste sager handler om at be- eller afkræfte en mistanke om, hvad der er sket.
“Vi skal ikke efterforske eller spekulere. Vi skal dokumentere. Vi er nødt til at antage, at vi ikke ved noget som helst fra starten,” forklarer han og hentyder til, at selvom en narkoman er fundet med en sprøjte i armen under en vejbro, så kan det i princippet sagtens være et drab og ikke det, han kalder selvpåført forgiftning.
Ligesom retsmedicinere indimellem også laver undersøgelser på levende, gør en retskemiker også. F.eks. når en blodprøve fra en påvirket bilist skal analyseres og screenes. Bilister, der kører påvirket af enten narkotika eller medicin, er der temmelig mange af ifølge retskemikeren.
Vild med Breaking Bad
Det kan ikke undre, at en kemiker som Martin Worm-Leonhard, der fortæller entusiastisk om sit fag, er begejstret for den amerikanske tv-serie Breaking Bad, hvor kemiærer Walter White begynder at fremstille og sælge metamfetamin.
Det, der er så fedt ved den serie, er, at kemien er korrekt. Stofferne har endda de rigtige farver. Fosforen er rød, og så klapper jeg i mine nørd-hænder
Han er selv blevet kaldt ud for at assistere politiet i sager, hvor folk eksperimenterer med at lave illegale stoffer i hjemme-laboratorier. Han fremhæver sin favorit-beslaglæggelse; et kilo kviksølv – i original emballage.
Den schweiziske læge og alkymist Paracelsus (død 1541) har sagt følgende:
Hvad er ikke giftigt? Alt er giftigt og intet er ugiftigt. Kun dosis bestemmer om en ting er giftig eller ugiftig.