For flere forskere og eksperter er det, vi læser om i kriminalromaner eller ser i tv-krimier virkelighed. Mød retsmediciner Asser H. Thomsen, der er en af naturvidenskabens detektiver.
Jeg skal lige læse teksten to gange, før det går op for mig, at printet på retsmediciner Asser H. Thomsens T-shirt ikke har noget med Star Wars at gøre.
Med graffiti-agtige bogstaver står der Don’t start wars på den T-shirt, som har afløst Assers H. Thomsens normalt mere kliniske arbejdstøj.
Denne aften holder speciallægen i retsmedicin foredrag på Aarhus Universitet, og udover T-shirten afslører Asser H. Thomsens lune bemærkninger, at en god portion humor gavner, når man arbejder med døde mennesker. Når man i bogstaveligste forstand arbejder med kød og blod.
De udramatiske dødsfald, de helt normale, naturlige dødsfald er ikke dem, der havner i kælderen under Skejby Sygehus i Aarhus. Det gør derimod de dødsfald, hvor folk dør pludseligt, tragiske og voldsomme dødsfald, hvor der kan være tale om drab, eller hvor man er i tvivl om, hvorvidt personen har begået selvmord eller har været udsat for en ulykke. Retsmedicineren fortæller, at han har en del af de sidstnævnte sager. Og at det frustrerer ham, når han indimellem ikke kan finde en forklaring på årsagen til døden.
Tabuer og berøringsangst. Glem det. I kælderen under Skejby Sygehus er det samfundets grimme og mørke sider med vold og drab og voldtægt, Asser H. Thomsen og hans kolleger konstant konfronteres med. Med retsmedicinerens ord kan man “godt have lidt mareridt, hvis man er lidt sart”.
Er man som retsmediciner hardcore fan af fiktive krimier? Nej, ler Asser H. Thomsen.
Jeg ser ikke krimier i tv, fordi jeg ved, at jeg ville tage mig selv til hovedet. Noget er realistisk – andet er slet ikke. I Rejseholdet spiller Michael Falch en retsmediciner, der lige har lavet en obduktion og står med handsker på, for derefter at køre hånden gennem håret. Det gør vi ikke.
Asser H. Thomsen er i gang med at klarlægge de seneste 25 års drab i Danmark fra 1992 og frem ud fra et retsmedicinsk perspektiv. Han skal blandt andet se på, hvem der begår drabene, hvor i landet de er blevet begået, hvem ofrene er, hvad dødsårsagen er og med hvilket omfang af vold. At have data og viden om metoder og dødsårsager er en hjælp i retsmedicinernes fremtidige arbejde.
Vores opgave er at beskrive tingene objektivt. Vi kan bedre belyse det, vi står med, når vi ved, hvad der er mest normalt.
Det er møjsommeligt forskningsarbejde, hvor han bl.a. læser retsmedicinske erklæringer, retsbøger og politirapporter igennem og registrere alt fra forholdet mellem offer og gerningsmand, køn, skader og alder til dødsårsag.
Denne aften lærer jeg også:
- At halvdelen af en retsmediciners arbejde består i at undersøge levende mennesker: Ofre eller mistænkte i sager om vold, voldtægt eller sager om overgreb
- At der er forskel på retslægeligt ligsyn (politi og embedslæge) og retslægelig obduktion (retsmediciner). Fx er det politi og embedslæge, der skal på banen, når det handler om ofre for trafikuheld
- At de i Aarhus kalder en fraktur efter vold for en Randers-fraktur
- At der er cirka 35-40 drab om året i Danmark. I mange år lå tallet på 60-70, så der er tale om et fald. Bedre traumebehandlinger og hurtigere hjælp er Asser H. Thomsens bud på, hvorfor tallet er dalet
- At retsmedicinere af og til kaldes ud til “gerningssteder” for at opdage, at der er tale om dyre- og ikke menneskeknogler
Foredraget med Asser H. Thomsen er en del af en foredragsrække, jeg har meldt mig til gennem Folkeuniversitetet i Aarhus. I aften skal jeg høre en specialtandlæge fortælle om retsodontologi.
PS: DR’s Anders Agger lavede sidste år et Indefra-program, hvor han besøgte Asser H. Thomsen og de andre retsmedicinere i Aarhus. Det er et meget fint og stærkt program, men jeg må advare om meget voldsomme billeder. Se programmet her