Tre krimier (plus lidt flere) jeg glæder mig til at læse i marts 2023 2


Krimiguf: Selvom jeg har skruet gevaldigt ned for anmeldelser, betyder det ikke, at jeg ikke læser. Jeg læser både i forbindelse med arbejdsopgaver, og jeg har også altid gang i en thriller eller kriminalroman i min fritid. Der er masser af godt krimiguf derude. Her er tre bøger, jeg glæder mig til at læse/lytte til i marts. (Ikke reklame – jeg køber selv bøgerne.)

Det femte vidne af Michael Connelly – udkommer på Klim den 10. marts. Oversat af Rasmus Hastrup.

Bogen udkommer på forlaget Klim 10. marts.

Måske du kender den fremragende serie om politimanden Harry Bosch fra Los Angeles, som også er blevet til en HBO-serie, men har du også læst bøgerne om den amerikanske forsvarsadvokat Mickey Haller, der ofte arbejder fra bagsædet af sin limousine? Også den serie er forvandlet til levende billeder og kan ses på Netflix. Men altså. Bøger kan jo noget helt særligt, som film og tv ikke kan. Sidst jeg læste en Mickey Haller-roman var i efteråret. Om bogen skrev jeg blandt andet:

“Næsten hele historien foregår i en retssal, og den er raffineret fortalt. Connelly gør de professionelle skænderier mellem anklager og forsvarer særdeles interessante og giver et indblik i et syret amerikansk retssystem. Jeg slugte begejstret det sidste af historien om forsvarsadvokaten Mickey Haller, der er anklaget for drab. Uskyldens vej er en fornem repræsentant for The legal thriller, som genren kaldes i USA.”

Nu glæder jeg mig til Det femte vidne, hvor en af Hallers klienter anklages for at have myrdet den bankrådgiver, som er ansvarlig for at tage hendes hjem i forbindelse med en tvangsauktion. Haller og hans hold forsøger at få klienten frikendt, selvom beviserne peger på, at hun er skyldig.

Connelly er så overlegen suveræn og serverer næsten altid et så raffineret plot, at jeg som læser måber over, hvad hans forfatterhjerne evner at udtænke. Og så er det fascinerende at få et indblik i, hvordan det amerikanske retsvæsen fungerer.

Drengen i mørket af Anne-Sophie Lunding-Sørensen udkommer på Politikens Forlag den 7. marts.

Jeg har aldrig læst noget af forfatteren før. Men nu skal det være. Lunding-Sørensen debuterede i 2010 med romanen Lette rejsende og siden har hun skrevet yderligere fem romaner blandt andet Sanatoriet fra 2020.

Ifølge forlaget er Drengen i mørket første bind i serien om Vivian Storm. Hun er advokat, i tidlig overgangsalder, liberalist og grundlægger af Storm Consulting, et detektivbureau i Sydhavnen. Hun har et hemmeligt crush på sin assistent, den smukke Bjørn Molin, som er antropologistuderende med specialeblokering. Storm Consulting nærmer sig konkurs, da Vivian får en indbringende opgave: at finde Ludomir Draga, en forsvunden halvbror til den hovedrige polske arving Olga Draga. Eftersøgningsarbejdet i København bringer Bjørn og Vivian i selskab med hjemløse immigranter, sugar datere, pushere og magtfulde mænd.

Drengen i mørket udkommer 7. marts på Politikens Forlag.

Jeg var hooked allerede ved overgangsalder og detektivbureau, og jeg glæder mig til at læse romanen og lære et nyt forfatterskab at kende.

Det er sjældent, at jeg læser en roman fra forlaget Jentas. Jeg ved egentlig ikke hvorfor, for det er bestemt ikke fordi jeg bevidst undgår forlagets titler. Jentas har i årevis udgivet krimier, der har fået mange stjerner og hjerter fra anmelderne. Jeg har dog læst et par af forlagets titler. Med stor fornøjelse har jeg læst thrillere af amerikanske Tess Gerritsen, og jeg lappede også hendes ord i mig, da hun år tilbage besøgte Krimimessen i Horsens.

Bogen udkom tilbage i 2013.

Nu vil jeg gerne lære newzealandske Paul Cleaves forfatterskab at kende. Han kommer i øvrigt til Krimimessen i år, ligesom han også tidligere har besøgt messen. Han er kendt for sin Christchurch Noir-serie, der har forfatterens fødeby som kulisse. Den serie vil jeg tage hul på. Det syvende mord hedder første bind. Bogen er oversat af Liv Camilla Skjødt.

I øvrigt er Paul Cleave aktuel med ny krimi på dansk. Dræbende høst udkommer 22. marts på Jentas. Bogen er oversat af Per Vadmand.

PS: Både Thomas Bagger (Stamina), Lone Theils (Troskyldigheden selv) og Elly Griffiths (Lygtemændene) er aktuelle med nye bøger i marts. Jeg har smuglæst alle tre bøger som forberedelse til mine krimimesse-interviewtjanser med forfatterne. Der er virkelig noget at glæde sig til derude… Og jeg glæder mig til at tale mere om de tre bøger. Jeg skal også interviewe Jakob Melander om Station Z, der udkom sidste år. Den snak ser jeg også frem til. Bogen er andet bind i serien om den danske politiassistent Christian Porsing og den tyske profileringsekspert Sigga Freitag. Sidste bind i trilogien, Lyset Engel, udkommer til sommer.

PPS: Jeg ser virkelig også frem til at læse den selvstændige thriller Ude af islandske Ragnar Jónasson. Han plejer at skrive helt forrygende spændingsromaner, hvor naturen på Island spiller en væsentlig rolle, og du kender ham måske for trilogien, fortalt i omvendt kronologisk rækkefølge, om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Det er Gad, der står bag udgivelsen og Rolf Stavnem, der har oversat. Og så glæder jeg mig til et gensyn med Ann Cleeves elskelige og egenrådige vicepolitikommissær Vera Stanhope i Skjulte dybder. Bogen udkom allerede i 2015 på Forlaget Hetland, men nu genudgiver Gad den britiske krimi. Brian Christensen har oversat.

Jeg skal moderere en samtale mellem netop Jónasson og Cleeves på Krimimessen i Horsens, og jeg glæder mig helt abnormt meget til at sidde på scenen med de to forfattere og tale med dem om krimigenren og om deres forfatterskaber.

God læselyst derude bag skærmene. Jeg håber, vi ses på Krimimessen i Horsens den 25. og den 26. marts./Rebekka

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Tre krimier (plus lidt flere) jeg glæder mig til at læse i marts 2023

 • Simon

  Tak for dine beskrivelser af nye bøger – jeg ser altid med glæde frem dine beskeder.
  Med venlig læse-hilsen Simon

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Simon

   Tak fordi du tog dig tid til at skrive. Dejligt du følger med her på bloggen.

   Bedste hilsner
   Rebekka