Interview med forfatter Britt Nørbak


Forfatterinterview:”Jeg har skrevet en realistisk løgnehistorie om kvinder i fængsel.” Sådan sagde journalist og forfatter Britt Nørbak, da jeg for nylig interviewede hende til Jysk Fynske Mediers Bogmagasinet. Hun er aktuel med spændingsromanen Missionen, der udkommer i næste uge på Superlux. En roman, der ligesom første bog om Julie Røpke, Instinkt, især foregår i et fængsel. Læs mit interview med Britt Nørbak her.

»Mange taler om, at de gerne vil have mere frihed og slippe ud af hverdagens hamsterhjul, men hvad nu hvis du var spærret inde af fysiske rammer og din frihed virkelig blev taget fra dig?« spørger Britt Nørbak. Foto: Betina Fleron

Britt Nørbak er klar med andet fritstående bind i en spændingstrilogi, der foregår i et lukket kvindefængsel. Kvinder udgør fem procent af de indsatte, men får sjældent plads i film og litteratur

TEKST REBEKKA ANDREASEN

Siden barndommen, hvor hun slugte fængselsfilm som Flugten fra Alcatraz med Clint Eastwood og Brubaker med Robert Redford, har journalist og forfatter Britt Nørbak været fascineret af fængsler. Fascineret af hvad der sker med mennesker, når de bliver frarøvet deres frihed og spærret inde. Fascineret af hvordan det påvirker psyken at være bag tremmer, og hvordan man som indsat undgår forråelse. Fascineret af hvordan fængselshierarkiet fungerer og hvad det kræver at have en tålelig hverdag bag en låst celledør. Men Nørbak undrede sig. Hvor var kvinderne?

Kvinder i fokus  

I Danmark er cirka fem procent, der afsoner i fængsler, kvinder. Det er dem, Britt Nørbak beskæftiger sig med i sit forfatterskab. Først som ghostwriter på en biografi om en kvinde, der blev dømt i en stor røverisag, og for et par år siden debuterede Nørbak som skønlitterær forfatter med første bind i trilogien om Julie Røpke, der får otte års fængsel for danmarkshistoriens største smykkerøveri. Nu er den nordjyske forfatter klar med bind to, Missionen, der som den forrige roman foregår i et moderne superfængsel. Et fiktivt et af slagsen, som Nørbak har placeret på en mark nær Aalborg, fordi »vi mangler også nogle spændingsromaner, der foregår i det nordjyske.«

Pønser på flugt

Hovedpersonen Julie Røpke er øverst i hierarkiet på den lukkede kvindeafdeling blandt cyberkriminelle og drabsdømte. Med den magt følger konflikter og intriger, og Julie bruger mange kræfter på at navigere i livet bag tremmer. At hun har et forhold til en fængselsbetjent, og at hendes ekskæreste pludselig bliver ansat i fængslet, gør hverdagen endnu mere kompliceret. Et pludseligt dødsfald tvinger Julie til at forsøge at flygte fra det topsikrede fængsel. Romanen har også et spor, der foregår uden for fængslet, for kriminalreporter Katrine Wulff er meget interesseret i Julies baggrund.

Realistisk roman

»Historien er fiktion, en røverhistorie, og jeg vil gerne underholde, men det er vigtigt for mig, at historien er realistisk helt ned til de indsattes jargon, savn og paranoia. Mange ved intet om, hvordan det er at være i fængsel. Hverken som indsat eller ansat. Det håber jeg at belyse lidt med mine bøger. Der er flere fængselsbetjente end krigsveteraner, der lider af PTSD.«

Derfor er det ikke kun de indsatte, men også de ansatte, der har en stemme i bogen. Der er især en ting, Britt Nørbak har bemærket over den periode, hun har interesseret sig indgående for fængselsvæsnet: »Der er kommet flere indsatte og færre ansatte. Det øger risikoen for vold og konflikter.«

Læs mere om Britt Nørbak på hendes hjemmeside lige her

Du kan læse Bogmagasinet elektronisk lige her. Udover interviewet med Britt Nørbak, kan du blandt andet læse et skønt interview med den svenske forfatter Karin Smirnoff, der tager teten op efter først Stieg Larsson og derefter David Lagercrantz. Hun er aktuel med ny roman i Stieg Larssons Millennium-serie, Havørnens skrig, der er 7. bog om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.