Streaming: Seværdig dansk krimiserie på YouSee


Tv-serie: Josephine Park, Jakob Cedergren og Jacob Lohmann har hovedrollerne i en ny krimiserie, som du kan streame på YouSee. Og det er på grund af deres stærke præstationer, at du skal se de fire afsnit af 45 minutters varighed. Serien er YouSees første miniserie. Jeg håber, at der kommer flere stærke YouSee Originals i netop det her format.

Ikke et ord hedder miniserien, der er en blanding mellem en krimi og et drama. Det er historien om et parforhold i opløsning. Og en fortælling om kompliceret sorg, skyld og hemmeligheder og familierelationer.

Ægteparret Charlotte og Lars (Park og Cedergren) har mistet en søn i en tragisk ulykke, og de drukner sorgen på hver deres måde, mens de kommer længere og længere fra hinanden. Charlotte har netop indrømmet, at hun har en affære (med en politimand fra den fiktive provinsby, de bor i), da Lars bliver sigtet for drabet på en af de unge mænd, han er træner for i den lokale brydeklub.

Jacob Lohmann, som du måske kender for rollen som Oxen i tv-versionen af Jens Henrik Jensens De hængte hunde, spiller faren til den dræbte teenager, og ligesom mange andre i lokalsamfundet er han overbevist om, at Lars er skyldig. Lars, der har en god fortrolighed med den flok unge brydere, han træner. Folkedomstolen har talt, og det går ikke kun ud over Lars, men også Charlotte og deres to børn.

Og vi ved jo, at provinsbyen som kulisse kan være meget mere skræmmende end storbyens skumle baggårde og rå lyssky natteliv. Serien får fint den fortættede og sære stemning i byen frem. Der er en langsommelighed over serien, som klæder historien, selvom afsnit tre er lidt for lang i spyttet efter min smag.

Mens Charlotte forsøger at finde ud af, om hendes mand virkelig er drabsmand, kæmper  hun med at holde sammen på familien og sig selv, mens hemmeligheder, fortrængninger og løgne bobler op til overfladen for til sidst at eksplodere.

Selvom traileren antyder, at humor får plads i serien, er det især en mørk fortælling om et par i dyb krise. Dramaet folder sig ud igennem de tre hovedkarakterer, der, synes jeg, spiller eminent. Jeg bliver aldrig træt af at kigge på Jacob Lohmann. Uanset om han skal være dæmonisk, jovial eller hyggelig, overbeviser han mig. Han har længe været en af mine yndlingsskuespillere. Jeg har set ham i flere teaterstykker, men glæder mig over, at han de senere år har fået større roller i film og tv-serier.

Talentfulde Josephine Park, der i serien har den mest centrale rolle, men også Jacob Cedergren spiller med overbevisning og timing, selvom enkelte replikker lyder som – ja, replikker. Også stærkt cast af biroller.

Du kender måske Park for Netflix-serien Sygeplejersken baseret på Kristian Corfixens bog af samme navn – en bog, der er baseret på den virkelige sag om en sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus, der i dag er dømt for drabsforsøg på flere patienter. Også den serie anbefaler jeg varmt.

Cedergren har medvirket i talrige film og tv-serier blandet andet den svenske krimiserie Mord i skærgården, der er baseret på Viveca Stens bøger om kriminalinspektøren Thomas Andreasson og juristen Nora Linde.

Skønt med en danskproduceret miniserie. Ikke et ord fortæller en vedkommende historie på en medrivende måde. Og så er det ikke så ofte, at brydning får plads i en krimiserie.

Ikke et ord er skrevet af Christian Bengtson, Adam August og Jens Dahl, mens Mads Mengel har instrueret.

PS: Ikke et ord er også titlen på en film fra 2001, hvor Michael Douglas spiller en psykiater, hvis datter kidnappes. Den behøver du ikke se/gense.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.