Det Danske Kriminalakademis priser og diplomer 2024 


Krimimessen 2024: Sædvanen tro uddeler Det Danske Kriminalakademi en række priser og diplomer på Krimimessen i Horsens. Det plejer at være festligt og hyggeligt, og priserne uddeles af akademiets formand, Steen Bille, klokken 13 på messens første dag.

Palle Rosenkrantz-Prisen for bedste udenlandske krimi eller spændingsroman går til den skotske forfatter Peter May for Lewis-trilogien, der er oversat af Ninna Brenøe og udgivet af Gyldendal. Med prisen følger 10.000 kroner.

Fra juryens begrundelse: Peter Mays trilogi Sorthuset, Lewismanden og Skakbrikkerne om den skotske ø Lewis handler om vild natur, både menneskenes og øens: Urgamle stridigheder glemmes ikke, ej heller venskab og kærlighed, og det gør ikke livet nemt. Trilogien er en stormomsust oplevelse både fysisk og mentalt.

Harald Mogensen-Prisen for den bedste danske krimi eller spændingsroman går i år til Jens Henrik Jensen for Pilgrim, Politikens Forlag. Med prisen følger 15.000 kroner.

Fra juryens begrundelse: Med Jens Henrik Jensens romanserie om den traumatiserede elitesoldat Oxen, der ikke stikker op for bollemælk eller autoriteter en bloc, har Danmark fået sin helt egen superhelt af international klasse. Det er en kvalitet, læserne forstår at sætte pris på. Herunder dem i Kriminalakademiets jury.

Formand for Det Danske Kriminalakademi, Steen Bille, kunne sidste år overrække en rørt Heidi Amsinck årets Debutantdiplom. I år er det Christina Lund, der får diplomet for Sort Monsun. Foto: Jens Jessen.

Årets Debutantdiplom får Christina Lund for Sort monsun, Gutkind.

Fra juryens begrundelse: En overbevisende debut fra Christina Lund, der både kender sine virkemidler, genren og Thailand, og samtidig tør tage sin læser gennem de gyder, der ikke står i turistbrochurerne eller de andre bøger.

Tage la Cour-Diplomet gives til en fagbog om selve kriminallitteraturen. Det kan være en fagbog om en bestemt forfatter i genren, om krimigenren i sig selv eller en faktuel udgivelse, der handler om og dokumenterer kriminelle forhold i virkeligheden på velskreven og vedkommende vis. I år går prisen Hans Petter Hougens 117 måder at dø på, Lindhardt og Ringhof

Fra juryens begrundelse: På en både informativ og underholdende facon skriver professor og retsmediciner, Hans Petter Hougen om det simple mords komplicerede metoder til at slippe af med et andet menneske uden opdagelse. Hougen er en humanist i den hvide kittel, som synes ustandselig og uanfægtet at det er synd for menneskene.

Diplomet for årets historiske krimiroman gives til Peter Winther-Schmidts For hele riget, North Publishing/Politikens Forlag

Fra juryens begrundelse: Med sin spændende historiske krimitrilogi centreret om og fokuseret på Treårskrigen 1848-1850 har Peter Winther-Schmidt skrevet en spændende saga om dengang Danmark gennemlevede en borgerkrigsagtig krise. Der er smæk for alle pengene, romantik og revolution, forræderi og forsoning.

Tillykke til alle. Og hurra for Det Danske Kriminalakademi, der blev stiftet i 1986 med det formål at fremme god kriminallitteratur.

I 2017 var jeg en stolt prismodtager af Anton Koch-Nielsen diplomet. Foto: Rebekka Andreasen

PS: Jeg var selv så heldig at vinde Anton Koch-Nielsen-diplomet i 2017 for mit arbejde her på bloggen. Det er jeg stadig ret stolt af.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.