Det Danske Kriminalakademis priser 2023


Priser: Så har juryen voteret, og Det Danske Kriminalakademi er klar med årets vindere:

Fotoet er fra Krimimessen 2022, hvor Steen Bille (tv), der er formand for Det Danske Kriminalakademi, talte med Torben Munksgaard (i midten) og David Garmark om lyd og ord. Foto: Rebekka Andreasen.

Palle Rosenkrantz-Prisen for bedste udenlandske krimi eller spændingsroman går til den finske forfatter Arttu Touminen for Sendebuddet, romanen er oversat af Siri Nordborg Møller og udgivet af Modtryk. Med prisen følger 10.000 kr.
Harald Mogensen-Prisen for den bedste danske krimi eller spændingsroman går i år til Torben Munksgaard for Damevennens død, udgivet af Modtryk. Med prisen følger 15.000 kr. Samtidig betyder prisen, at bogen nomineres som Danmarks kandidat til den store nordiske krimipris Glasnøglen, der uddeles senere på året.
Årets Debutantdiplom bliver tildelt: Heidi Amsinck for Mit navn er Jensen. Gutkind står for udgivelsen.
Tage la Cour-Diplomet gives til en fagbog om selve kriminallitteraturen. Det kan være en fagbog om en bestemt forfatter i genren, om krimigenren i sig selv eller en faktuel udgivelse, der handler om og dokumenterer kriminelle forhold i virkeligheden på velskreven og vedkommende vis.
I år går prisen til Nils Valdersdorf Jensen for Smuglerlandet Danmark, udgivet af Gads Forlag.
Priser og diplomer overrækkes på Krimimessen i Horsens, lørdag den 25. marts, kl. 13 af Steen Bille, formand for Det Danske Kriminalakademi.
Bortset fra Smuglerlandet Danmark har jeg læst de andre prisvindende bøger. Og de er fremragende alle tre, som jeg også har pippet lidt om på de sociale medier. Damevennens død er afslutningen på Munksgaards såkaldte Traum-trilogi.
Arttu Touminens Sendebuddet er anden del af det, der kaldes Floddelta-serien, og Heidi Amsincks efterfølger til Mit navn er Jensen udkom i går – andet bind i krimiserien om Jensens færden gennem København hedder Pigen på billedet. Forfatteren, der er dansk, bor selv i London.
Der er masser af krimiguf at kaste sig over i de tre forfatterskaber.
Tillykke til alle prisvinderne.

I 2017 var jeg en stolt prismodtager af Anton Koch Nielsen-diplomet. Foto: Rebekka Andreasen

PS:

Jeg er selv medlem af akademiet, der har til formål at fremme god kriminallitteratur. Og det er jeg ret stolt af. Jeg er dog ikke med i juryen. Tilbage i 2017 var jeg selv blandt akademiets vindere – jeg modtog Anton Koch-Nielsen-diplomet for mit arbejde med bloggen. Diplomet pynter fint på mit kontor – sammen med en gammel Jolly Cola-reklame, et Harry Hole-badge og lidt andet krimiguf.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.