3. søndag i advent: Claus M. Lohman


Intet kan måle sig med et vel udtænkt og intelligent plot krydret med adskillige overraskelseslag, hvor læseren gang på gang snydes og ledes i forskellige retninger, for først til sidst at få bundet de mange løse ender sammen på en måde, kun de færreste kunne have forudset, siger Claus M Lohman.

– Intet kan måle sig med et veludtænkt og intelligent plot krydret med adskillige overraskelseslag, hvor læseren gang på gang snydes og ledes i forskellige retninger, for først til sidst at få bundet de mange løse ender sammen på en måde, kun de færreste kunne have forudset, siger Claus M Lohman. Foto: fotomanden.com

Hver søndag i advent fortæller en forfatter eller et forfatterpar her på Vild Med Krimi om noget, de holder særligt af inden for krimi- og spændingsgenren. Det kan være en yndlingsscene, en yndlingsskurk eller noget helt tredje. Mød her forfatter Claus M. Lohman.

Claus M. Lohman debuterede i 2013 med Genstart, der er første del af en trilogi. Tidligere i år udkom Genspejl og i løbet af 2016 udkommer forfatterens tredje krimi, Genkald. Claus M. Lohman er fascineret af darwinisme, genetik og videnskab i det hele taget og ophavsmand til genren science reality, der kredser i området mellem virkelig og fiktiv videnskab.

Vi skal tilbage til 1930’erne for at finde Claus M. Lohmans yndlingsscene fra en krimi. Den kendte detektiv Hercule Poirot får i sidste øjeblik en ledig plads i Istanbul-Calais-vognen på det berømte tog Orientekspressen.

Blandt mange kandidater vil jeg fremhæve Agatha Christies Mordet i Orientekspressen helt tilbage fra 1934, hvor en isoleret togvogn med 12 passagerer danner rammerne om både gerningssted og opklaringsarbejde. De mange motiver passagererne imellem kombineret med bagagens mange indicier får læseren til at mistænke alle. Selve slutscenen, hvor Poirot forelægger passagererne de to mulige løsninger, er genial og har inspireret mig i udformningen af mine krimier.

Den fynske forfatter har også en yndlingsskurk:

Udover skurken i mine egne krimier, Dennis Lineker, der trods kynisme og vanvid alligevel formår at efterlade læseren med en snert af forståelse for sine ugerninger, er jeg fascineret af skildringen af hovedpersonen bag George Cockcrofts Terningemanden, der er skrevet under pseudonymet Luke Rhinehart. Hovedpersonen i bogen er en psykiater af samme navn, hvis kedelige og utilfredsstillende liv får ham til at tage ubehagelige beslutninger på basis af terningeslag, der involverer både sex, voldtægt og mord.

Flere af Agatha Christies bøger er kommet i nye udgaver, også Mordet i Orientekspressen.

Flere af Agatha Christies bøger er kommet i nye udgaver, også Mordet i Orientekspressen.

PS: Sammen med skuespiller Torben Sekov, der indtaler lydbøger, er Claus M. Lohman i gang med at planlægge en række foredrag. Se mere her

PPS: 4. søndag i advent kan du møde Katrine Engberg, der debuterer som krimiforfatter i begyndelsen af 2016.

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.