Anmeldelse: Det kolde guld af Cilla og Rolf Börjlind 2


Anmeldelse: Gyldendal udgiver i dag Det kolde guld, sjette bog i Cilla og Rolf Börjlinds krimiserie om den erfarne efterforsker Tom Stilton og den unge kriminalbetjent Olivia Rönning. Solid, svensk tempofyldt krimi med lige nøjagtig de snedige tvist, der skal til, for at du som læser frem til de allersidste sider er i tvivl om, hvem der står bag bogens forbrydelser. Og forbrydelserne… de bliver begået i både det nordvestlige Sverige og i vestafrikanske Gambia.

Det kolde guld er den sjette bog om Tom Stilton og Olivia Rönning. Foto. Rebekka Andreasen

Indtil debutkrimien Springflod i 2012 havde svenske Cilla og Rolf Börjlind i mange år forvaltet andres karakterer. Som manuskriptforfattere har de skrevet mere end 25 afsnit af tv-udgaven af Sjöwall/Wahlöös Martin Beck, ligesom de også har givet Henning Mankells Wallander og Arne Dahls fiktive karakterer fra A-Gruppen liv på tv.

Men forfatterparret kan også selv skabe karakterer, der vækker begejstring hos både læserne og seerne. For bøgerne om Tom Stilton og Olivia Rönning fik hurtigt bestseller-status, og bogserien er også blevet forvandlet til en tv-serie.

Krimigenren er mangfoldig og bred, og Det kolde guld er en gennemført klassisk krimi på bedste svenske vis, der smager af både den melankoli Henning Mankell gav Wallander, af Arne Dahls eminente evne til at plotte og tviste uforudsigelige historier og af Sjöwall/Wahlöös hidsige samfundskritik. Efterforskningen er i fokus. Og der er tempo, flow, fremdrift og masser af spænding. Og under det hele siver en kærlighed til et barskt landskab højt mod nord ud mellem siderne. Det kolde guld er en god, virkelig god, kriminalroman.

Tidligere har parret skrevet om blandt andet hjemløse, om højreekstremisme, og om hvordan vi kommunikerer hadefuldt på internettet. Det Kolde Guld handler blandt andet om, at Europa og grådige virksomheder bruger Afrika som losseplads for farligt, uønsket affald. Bogen behandler også om venskab, kærlighed og psykisk sygdom.

Lykkelig, forelsket og solbrændt vender den unge kriminalbetjent Olivia hjem fra en rejse til Mexico med kæresten Lukas. Men hun når knap at træde indenfor døren til National Operativ Afdeling på politigården i Stockholm, før hun for allerførste gang skal lede en efterforskning.

Den bringer hende til det nordvestlige Sverige, til fjeldet Arjeplog, hvor liget af en mand er kommet til syne i takt med, at sneen er smeltet. Manden er blevet skudt og har ligget i sneen i tyve år. Men hvordan er han endt der, og hvorfor er han blevet dræbt? Olivia bliver mildt sagt udfordret, og Tom iler hjem fra Thailand, hvor han bor, for at hjælpe Olivia. Olivia, der er datter af en gammel afdød ven og politikollega. Olivia, der er den datter, han aldrig fik.

Mårten med å

Halvdelen af glæden ved at læse en bog i en serie, man holder af, er jo et gensyn med elskede karakterer. En af bogens bikarakterer, der har været med gennem hele serien, er jeg særligt vild med. Det er den pensionerede psykolog Mårten (ja, navnet staves med å), der er gift med den lige så pensionerede kriminalkommissær Mette Olsäter.

Det er Morten, der har et musikrum, som han deler med en husedderkop, der tilgengæld deler navn med den amerikanske forfatter Kerouac. Mårten, der serverer kanelsnegle og te, er mere menneskeklog end de fleste, blid og rund, og som i denne roman også bidrager til efterforskningen via sin hobby – slægtsforskning.

Med skarpe dialoger og fine detaljer får Börjlind-parret vækket ikke kun Mårten, men alle karaktererne til live, så de bliver interessante og komplekse. Det er dog lidt kluntet, når der flere steder i historien står mejslet ud i papir,  at en sætning er sagt med en underforstået betydning. Forfatterne skriver så godt, at vi har forstået ironien, sårbarheden eller sarkasmen, der følger med en replik.

Det er et broget og herligt ensemble, vi møder i Det Kolde guld. Der er intet forhutlet over Tom Stilton i denne roman. Tværtimod er han kommet i form og fast parforhold, men kærlighed kan som bekendt være bøvlet. Det oplever Tom, men også Olivia hvis kæreste har en psykisk diagnose. Vi får fint indblik i deres sårbarheder og kvaler. De to hovedpersoner supplerer hinanden stærkt.

Der var én ting, der irriterede mig, da jeg læste romanen. Ofte jonglerer forfatterne med flere forskellige fortællestemmer i samme afsnit, så vi på den ene linje er i hovedet på Olivia og de næste to linjer får et indblik i Toms indre tanker. Det kommer af og til til at virke overfladisk og en smule forvirrende. Og det er en skam, for karaktererne er netop ikke overfladiske, men ret interessante. En fortællestemme pr. afsnit, tak.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget og oversat af Kamilla Jørgensen.

Rækkefølgen på bøgerne om Olivia Rönning og Tom Stilton:

  • Springflod
  • Den tredje stemme
  • Sort morgen
  • Sov du lille
  • Koldbrand
  • Det kolde guld

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Anmeldelse: Det kolde guld af Cilla og Rolf Börjlind

  • Tove Hornbek

    Som altid giver din anmeldelse mig lyst til at læse bogen. Jeg har de seks første og glæder mig til at læse Det kolde guld.

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Kære Tove

      Tak for din søde kommentar. God fornøjelse med også sjette bind i serien. Og de kan jo noget, de svenskere….
      Dejligt at du følger med her på bloggen.
      Bedste hilsner
      Rebekka