Anmeldelse: Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm 18


Jette Svane har lavet det stærke forsidecover til krimien Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm.

Anmeldelse: Jeg jubler hver gang Elsebeth Egholm giver mig andet end det, jeg forventer: Da hun gjorde Dictes søn til hovedperson. Og sceneskiftet, da forfatteren hev Dicte med til middelhavsøen Gozo i den maltesiske skærgård. Nu jubler jeg igen: Ny hovedperson, ny serie. Og sikke en fornøjelig og forrygende begyndelse. Bogen er knippelgod.

Klokken 02.22 i nat blev jeg færdig med Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm. Med andre ord: Det er en underholdende og effen krimi, forfatteren har skrevet. Og det første bind i en ny serie om den aarhusianske læge Rina.

Der er visse Egholm-kendetegn, der ikke fornægter sig: Der optræder en del hunde i historien (dog en kat hjemme hos hovedpersonen, men det passer også perfekt til figuren), og igen sætter Egholm fokus på et kompliceret mor/datter-forhold.

Jeg ved, hvem De Hviiiie er (AGF), kalder centrum af Aarhus for Midtbyen, og jeg kommer jævnligt forbi Prismet – det 18 etager høje byggeri ved Ceres-krydset i Aarhus tæt på Den Gamle By, hvor forfatteren lader sin hovedperson klatre.

Aarhus som krimiscene

Måske derfor nyder jeg ekstra meget, at scenen er sat i Aarhus og omegn. Egholm får mig til at kigge op og tager mig med til miljøer, jeg kender mindre godt, bl.a. Institut for X ved Godsbanen og en planteskole nord for byen.

36-årige Rina er ikke kun praktiserende læge. Efter en ungdom i et grafitti og street art-miljø, hvor strisser er noget nær det værste skældsord, man kan sige, klatrer hun nu om natten på høje bygninger og sætter sit kunstneriske, anonyme aftryk som den mystiske Private Eye.

En nat styrter en ung mand i døden fra højhusets tag samtidig med, at hun klatrer. Og da Rina kommer hjem til lejligheden på Trøjborg, bliver hun overfaldet af en mand, der truer hende med en kniv. Men hun går ikke til politiet med en anmeldelse.

Inden længe peger politiets efterforsknings-pil på Rina, der bliver forfulgt gennem hele bogen – både af politiet og af en person, der vil dræbe hende.

Egholms nye hovedperson er fascinerende og ret interessant. Rina er rå, sej og i ekstrem god form – en slags superwoman, men heldigvis har hun også en brist: Hun lider af ansigtsblindhed, altså har hun svært ved at genkende ansigter, hvilket ikke sjældent spænder ben for den unge læge. Og så er hun traumatiseret.

Uforløste og tragiske hændelser i barndommen blokerer for Rinas forhold til moderen, og hun er tættere på sin vietnamesiske overbo end sit mødrene ophav. Faderen, en russer med hang til alkohol, er ikkeeksisterende i Rinas liv.

Skrive om og skrive om

Egholm skrottede manuskriptet to gange før bl.a. hovedpersonen faldt helt på plads. Hurra for omskrivninger og gode råd fra især forfatterens kæreste, for Rina har udviklet sig til en kompleks person, jeg med glæde følger i flere bind.

Da efterforskeren Helge Stanek, som også er skabt med hud, hår og dilemmaer, konfronterer Rina, har hun sine egne grunde til at lyve. Og Stanek har sine grunde til at acceptere løgnen. De to er et godt makkerpar.

Det er en krimi om bl.a. moral og etik og om familiehemmeligheder. En gennemført krimi med et skarpt sprog og med masser af tempo, flow og fart. På mange måder en klassisk krimi, men med nye Egholm-ingredienser. Det smager bestemt af mere. Og tjek lige det smukke cover med den klatrende Rina  – den er lige i øjet!

PS: At Elsebeth Egholm bl.a. har skrevet bogen, mens hun var i kemobehandling for brystkræft, er temmelig superwoman-agtigt. Respekt herfra.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 thoughts on “Anmeldelse: Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm

 • Pia Klitte

  Jeg er i fuld gang med at læse bogen. Du har ret , den er rigtig god Bliver dog ikke ved i én køre, jeg kan ikke sidde stille så længe

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Pia
   Tak for din kommentar. Rigtig god fornøjelse med bogen. Må indrømme, at jeg er lidt klatøjet i dag, men heldigvis er det søndag i morgen.

 • Tove Hornbek

  Flot anmeldelse, den glæder jeg mig meget til at læse. Jeg skal med Lida til Aarhus den 18/8 til reception, så skal jeg have fat i en signerat bog.

 • Rebekka Andreasen

  Åh hvor hyggeligt. Jeg planlægger også at komme. På gensyn. Og tak for dine altid søde ord på bloggen Tove.

  • Rebekka Andreasen

   Tak for din kommentar Randi. Ja, pokkers at det tager tid at skrive en god krimi, for mon ikke vi kommer til at vente lidt? 🙂

 • Anette Andersen

  Enig – flot anmeldelse af Elsebeth Egholms nye krimi. Den stod allerede på min ønskeseddel, men indrømmet jeg var lidt i tvivl indtil jeg læste din anmeldelse Rebekka. Den vil jeg glæde mig til!!! Imponerende at E E havde overskud til ikke “blot” at skrive en ny bog; men ny karaktér, ny serie mens hun var under behandling – total respekt!!! Håber ikke Dicte er lagt på hylden?!! For hende elsker jeg – både i bog form og spillet af Iben Hjejle! Men i bedste Dicte stil giver hun nok ikke Elsebeth Egholm lov til at stoppe serien 🙂

  • Rebekka Andreasen

   Kære Anette

   Tak for din søde kommentar. Jeg er vild med den nye karakter, hun har skabt.

   Jeg aner ikke, om Dicte dukker op igen – vi må vente og se.

   God læselyst.

 • Anne Bille

  Jeg blev selv færdig med bogen i går aftes, og jeg må sige du rammer helt plet. Jeg var vild med Dickte og hendes søn, men jeg er ikke mindre vild med Rina og hele det nye persongalleri Elsebeth Egholm præsenteres os for. Bådflygtninge fra Vietnam og klatremiljøet i Aarhus, fantastisk godt beskrevet. Jeg er ikke fra Aarhus, men er kommet der en del, og jeg elsker byen, så det er skønt at få beskrevet alle disse skønne bygninger.
  Jeg glæder mig allerede til at møde Rina og Helge Stanek igen

 • Simon

  Så er det med at have tålmodighed og, vente læænge, på at bogen kommer som lydbog.

  Vedr. Lydbøger forstår jeg ikke at man ikke har et system som Pricerunner i stedet for at man skal søge efter hver enkelt bog på kendte og ukendte bogforlag. Hvis man havde et centralt register kunne man søge på titel/forfatter og derefter blive henvist til det forlag som har udgivet bogen og man kunne købe den.

  Sorry, emnet er off topic – tak Rebekka for dine anmeldelser.

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Simon
   Tak for kommentaren. Mofibo – har det site ikke et register? Kan godt forstå, det er frustrerende at vente på, at den bog, man gerne vil læse, kommer som lydbog.

   • Simon

    Det er ikke kun det at skulle vente, det gør vi jo alle på de nye udgivelser, men problemet er, at man som forbruger ikke aner hvilket forlag der udgiver hvad. Det er det der gør at jeg må tyre samtl. bogforlag igennem for at finde ud af hvilke lydbøger det enkelte forlag har udgivet eller solgt rettighederne til.

    Hvis nu man havde et system som fx Pricerunner hvor samtl bøger registreres til, så kunne man søge på forfatter, titel og lign. og med det samme henvises til det bogforlag der har udgivet materialet og foretage sit indkøb der.

    Mofibo har sine, for mig, store begrænsninger idet man ikke kan flytte bøgerne til andre enheder. Jeg vil ikke være afhængig af at skulle sidde foran en pc men have bogen med på farten – via mp3 player. Jeg hører altid bog 🙂
    Jeg bryder mig heller ikke om et fast abonnement – jeg vil bare gerne kunne finde og købe bøger.
    Jeg bruger meget nota.dk men jeg synes at de sidste par år har det knebet gevaldigt med nyudgivelser. Til gengæld har man vist oprustet for bøger på arabisk. Jeg kan ikke arabisk så det får jeg personligt ikke meget mere bog ud af 🙂

    Sorry, det er jo ikke dette din blog skal handle om!

    • Rebekka Andreasen

     Hej igen Simon

     Det er en problemstilling, jeg ikke har tænkt over, men jeg kan godt se det upraktiske i, at man ikke har en samlet oversigt over udgivelser – det ville da være oplagt.

     Mange hilsner herfra – og god lyttelyst.