Anmeldelse: Den svenske krimi Bjørnedansen er en rå og samtidig følsom fortælling, der bygger på virkelige hændelser.
Den svenske krimi Bjørnedansen er en bog, der har berørt mig meget. Det er sådan en bog, jeg kunne mærke helt ned i maven, og som stadig flere uger efter sidste side er læst, sidder som en lille hård klump, der ikke rigtig vil forsvinde. Bjørnedansen er en suveræn, svensk krimi, men forvent ikke en krimi i klassisk forstand.
Det sker jo. Hver dag. Året rundt. I Danmark og alle mulige andre steder. At børn vokser op med grov vold. Hvor far tæsker mor – eller omvendt. Eller hvor børn selv bliver slået og mishandlet af de mennesker, der er tættest på. Dem, der burde beskytte børnene og gøre dem trygge.
Ligegyldigt om børn selv bliver udsat for vold, eller om de oplever vold på tæt hold, så sætter en voldelig opvækst sine blodige spor. Bjørnedansen handler om tre unge brødre, der, sammen med en barndomskammerat, begår en række spektakulære og meget voldsomme bankrøverier. De er opvokset med en alkoholisk, temperamentsfuld og voldelig far, der ser vold som løsningen på alle problemer. Og som lærer sine drenge at slå fra sig. Den politiefterforsker, der i månedsvis jagter banden, er også vokset op med en voldelig far. Han vier dog i stedet sit liv til at bekæmpe volden – til at forsøge at forstå den. Bogen tegner fine portrætter af både forbryderbanden og den ensomme ( i bogstaveligste forstand) efterforsker.
De tre unge brødre, Leo, Felix og Vincent, er ude efter hurtige penge, men også adrenalinkicket og følelsen af at have magt og være overlegne, når de står med deres skarpladte maskingeværer og i tre intense minutters tid bestemmer over liv og død i en nøje udvalgt svensk bank. De er hensynsløse, men også geniale, og bogen beskriver i detaljer bandens grundige forberedelsesarbejde, der er planlagt ned til sekundet.
Det er fascinerende og spændende læsning. Men det er især tilbageblikkene til brødrenes barndom, der sætter sig i maven. Ingen 10-årig skal liste rundt i en lejlighed med uro i kroppen – ræd for at lave en forkert lyd, der får en far til at eksplodere i et voldsorgie. Hvem der åbner døren for faderen den dag, han nær tæsker drengenes mor ihjel, er et spørgsmål, der nager de tre brødre. De husker den voldsomme episode forskelligt. De føler alle stor skyld. Barndomstraumet er med til at styrke søskendesammenholdet, og oplevelsen er en del af de omstændigheder, der driver brødrene ud i vildskaben og kriminaliteten.
Den ene forfatter er bror til bandens medlemmer
Bogen er utrolig velskrevet, barsk og usentimental, og det gør ikke romanen mindre interessant, at den bygger på den virkelige historie om Militærligaen – en bande kriminelle, der i begyndelsen af 1990’erne stod bag en række opfindsomme og brutale bankrøverier i Sverige. Den ene forfatter, Stefan Thunberg, er bror til brødrene, der udgjorde banden sammen med andre familiemedlemmer. Forfatteren kendte til røverierne, men deltog aldrig selv i dem. Om volden i barndomshjemmet er opdigtet, aner jeg ikke. Men sandt er det, at brødrene blev opdraget til at stå sammen og aldrig nogensinde sladre om et familiemedlem.Og sandt er det, at Militærligaen begik Sveriges, ja Nordeuropas største våbenkup ved at stjæle våben fra det svenske militær, og at de stod bag en lang række fantasifulde og voldsomme røverier. Og det er sandt, at Militærligaens leder under et bankrøveri koldblodigt skød en smiley af kugler ind i bankens glasdør, hvilket også er illustreret på bogens forside.
Efterhånden som røverierne tager til, krakelerer familieidyllen, og så går noget galt. Helt galt. Og den far, der satte det hele i gang, og som alle brødrene foragter, kommer ind i billedet igen.
Læs bogen for pokker. Bjørnedansen er en utrolig læseværdig krimi om miljø og arv. Og vold, barndomstraumer, søskendekærlighed, familiesammenhold, dominerende fædre og om skyld, svigt og skam. At den bygger på virkelige hændelser har også noget at gøre med klumpen i maven.
PS: Stefan Thunberg har skrevet bogen sammen med journalist Anders Roslund, der også er kendt som den ene halvdel af forfatterparret Roslund & Hellström. Parret har bl.a. skrevet krimien Tre sekunder
PPS: Der er planer om at filmatisere bogen. DreamWorks Studios, som Steven Spielberg står bag, har købt filmrettighederne.
Jeg kan heller ikke slippe bogen, jeg griber stadig mig selv i at tænke på deres forfærdelige barndom, og hvad den resulterede i. Jeg husker tydeligt, da de huserede i Sverige.
Hej Tove,
Tak for din kommentar. Ja, det må være noget helt specielt for dig, der har boet i Sverige i så mange år. Jeg er en årgang 73, og jeg kan faktisk også huske indslag i tv og artikler om den berygtede bande i Sverige.