Højlandet af Steinar Bragi


Forvent ikke en traditionel krimi, men en snigende psykologis thriller, der langsomt får de små hår på armen til at rejse sig. Godt fortalt og underholdende.

Forvent ikke en traditionel krimi, men en psykologisk thriller, hvor der er svært at finde ud af, hvad der er virkelighed og fantasi. Godt fortalt og ganske underholdende.

Anmeldelse: Højlandet af Steinar Bragi er en syret og mystisk thriller, der byder på gold ødemark og grotesk gys. Ingen skal spøge med den islandske natur.

Ikke sjældent fylder naturen en del i islandske krimier. Det er også et godt match, for den islandske natur kan være vild, lumsk, farlig, barsk, utæmmelig og voldsom. Og mystisk og gådefuld og fuld af dybe hemmeligheder. I hvert fald i Højlandet af Steinar Bragi.

Netop højlandet spiller en central rolle i denne thriller, der udkom på Gyldendal for nogle uger siden. To kærestepar fra Reykjavik er på weekendtur i højlandet – Islands golde og øde vildmark med kratere, kløfter, gletsjere, urgamle stier og områder uden mobildækning, hvor du virkelig kan føle dig alene. Og hjælpeløs. Og meget langt væk fra civilisationen.

Turen skal lappe på et slidt venskab mellem erhvervsmændene, rivalerne og barndomsvennerne Ravn og Egil, der begge har brændt nallerne på finanskrisen. Med i jeepen er deres kærester – psykologen Vigdis og journalisten Anna. Jeepen er også læsset med masser af sprut, cigaretter, mad – og en hund.

En mørk aften i tæt tåge kører de fire pludselig ind i et hus. Husets to ældre beboere – en mand og en kvinde – giver dem ly for natten. Der er noget mystisk ved huset og de gamle, der nærmest har forskanset sig i huset på den øde og ufrugtbare slette.

Alle islændinge lever med disse vidder i deres bevidsthed….. Hvis der er noget, som giver islændinge en følelse af frihed, så er det højlandet, hvad enten folk er klar over det eller ej. Højlandet danner klangbund for alle vores tanker.

Sådan siger psykologen Vigdis i bogen. Men det er før det for alvor går op for kæresteparrene, at det er mere end vanskeligt at slippe væk fra huset på højsletten. Hver gang de begiver sig ud efter hjælp, mislykkes det. Igen og igen må de vende tilbage til de gamles hus. Inden længe er der jalousi og splid mellem de fire, og konflikterne blusser op. At være et moderne menneske ER en svær ting.

Højlandet er en syret thriller, hvor det er svært at finde ud af, hvad der er virkelighed og fantasi. Hvad der er hallucinationer, indbildning, folkeeventyr og realiteter. Køb den præmis og nyd, at forfatteren skriver glimrende og skaber en ildevarslende, klaustrofobisk stemningen bogen igennem.

Den islandske forfatter er blevet sammenlignet med Stephen King. Jeg har svært ved at få øje på sammenligningen. Men Højlandet er en mystisk og sprogligt solid roman i horror-genren, og jeg var godt underholdt hele vejen.

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.