Interview med Thomas Enger 2


Om inspiration siger krimiforfatter Thomas Enger: Man behøver bare løfte blikket. Jeg kan godt finde på at tage et foto i smug og skrive noter på telefonen for at huske noget, jeg har set, som jeg kan bruge i mine bøger. Foto: Rebekka Andreasen

Om inspiration forklarer krimiforfatter Thomas Enger: – Man behøver bare løfte blikket. Jeg kan godt finde på at tage et foto i smug med min telefon og skriver noter på telefonen for at huske indtryk og tanker, som jeg kan bruge, når jeg skriver. Foto: Rebekka Andreasen

Interview: Den norske krimiforfatter Thomas Enger sætter med Banesår et endeligt punktum i serien om journalisten Henning Juul. Han slipper dog ikke universet. Bøgerne skal nemlig forvandles til tv-serie.

– Indimellem har det været frustrerede, at jeg på forhånd havde lovet en serie på seks bøger, og nu er jeg meget lettet. Og stolt af, at jeg er kommet i mål. Mange ting ændrede sig undervejs, og det er lykkedes at samle alle trådene. Den sidste bog var ekstra svær at skrive, fordi alt skulle passe sammen og forløses, forklarer Thomas Enger fra sin stol på sit danske forlag Modtryks stand på Krimimessen i Horsens.

Som journalist følte Thomas Enger ikke altid, at han havde tilstrækkelig tid til at gå i dybden med et emne. Den tid fik han som forfatter. Han kalder de fire romaner, han aldrig har fået udgivet, for god skrivetræning, og i efterskriftet til sin første bog skriver han bl.a.:

De, der kender mig godt, ved, at vejen frem mod min første udgivelse har været lang. Den sidste tak går derfor til mig selv. Tak, fordi du aldrig holdt op med at skrive.

I 2010 debuterede han som krimiforfatter med Skindød, den første fritstående bog i serien om kriminalreporter Henning Juul og co.

Fra begyndelsen havde han en overordnet historie i tankerne. Da Thomas Enger skrev den fjerde bog i serien, gik det op for ham, at den ikke passede ind i den store historie, han var i gang med at fortælle. Han kasserede 200 sider og kastede sig over plan b – som han ikke havde. Og gik i gang med den femte bog, der også blev den sidste. Han understreger, at serien hele tiden har været et dynamisk projekt, og at ikke alt har været fastlåst fra starten, selvom han har haft en ide om, hvordan Henning Juul og bogens andre personer skulle udvikle sig.

Thomas Enger kan skrive alle steder. Ved køkkenbordet eller på cafe omgivet af mange mennesker. Men kan ville ikke kunne skrive uden musik, og lytter til musik, når han skriver. Det kan f.eks. være filmmusik af James Newton Howard. Her er Thomas Enger fotograderet på Krimimessen i Horsens - mens han bliver fotograferet. Foto: Rebekka Andreasen

Thomas Enger kan skrive alle steder. Ved køkkenbordet med børnene rendende om fødderne, i en lufthavn eller på cafe omgivet af mange mennesker. Men han kan ikke undvære sine høretelefoner og sin musik, og han lytter ofte til musik, når han skriver. Det kan f.eks. være filmmusik af James Newton Howard. Og som sin hovedperson spiller også Thomas Enger klaver. Her er forfatteren fotograferet på Krimimessen i Horsens – mens han bliver fotograferet. Foto: Rebekka Andreasen

Hvordan figuren Henning Juul opstod kan Thomas Enger ikke huske, men han fortæller leende, at hans hovedperson har et godt, dansk navn.

– Det, jeg bedst kan lide ved Henning Juul, er, at han er optaget af retfærdighed og ikke giver op, men stædigt efterforsker sin egen sag. Han er frygtløs og kompromisløs, men han er også melankolsk – det er jeg også selv, forklarer Thomas Enger.

For den norske forfatter har det været interessant at undersøge, hvad vi mennesker gør, når vi bliver pressede. Han ville undersøge det værste – at miste et barn. Thomas Enger forklarer, at det er en slags terapi for Henning Juul at jagte sandheden og efterforske den brand, der kostede hans lille søn livet. Mordgåden løber som en overordnet historie igennem alle bind.

– Henning Juul finder ud af, at livet ikke er forbi, selvom han har mistet et barn. Først befinder han sig på en slags Ground Zero, men efterhånden finder han langsomt tilbage til livet. Han er nødt til at forholde sig til andre mennesker.

Thomas Enger er meget inspireret af tv-serier og sluger med stor velbehag serier som Game of Thrones og Ringenes herrer, som han har set mindst ti gange. Måske han snart får en ny favorit?

Inden længe bliver universet om Henning Juul nemlig til levende billeder. Serien forvandles til tv-serie, og Thomas Enger er meget involveret i arbejdet i tæt samarbejde med instruktør Patrik Syversen og producer Karin Julsrud. Den norske skuespiller Kristoffer Joner, der spiller med i bl.a. The Revenant, har været involveret i projektet i længere tid og skal sandsynligvis spille hovedrollen som Henning Juul.

Et projekt, Thomas Enger kalder vældigt spændende. Han understreger, at der er stor forskel på at skrive en bog og et tv-manuskript.

“Så bare rolig. Jeg glemmer ikke Henning”, fastslår Thomas Enger på blødt norsk.

PS: Serien om Henning Juul  i rækkefølge:

  • Skindød
  • Fantomsmerte
  • Blodrus
  • Våbenskjold
  • Banesår

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Interview med Thomas Enger