Dragen, Sangeren, Helten og Drengen og dæmonen – begge af Jens Østergaard


Bog nr. 2 om Thomas Nyland er en fremragende krimi.

Især anden bog om efterforskeren Thomas Nyland, Drengen og dæmonen, er en fremragende krimi.

Anmeldelse: Både Jens Østergaards debutkrimi Dragen Sangeren Helten og efterfølgeren Drengen og dæmonen er uhyggelige og ekstremt effektive krimier med spænding, indhold og bid. Og så er de stramt og godt skrevet.

I korte, men indholdsrige kapitler fulde af tempo, møder vi i begge bøger den østjyske og eftertænksomme Thomas Nyland, der nu arbejder som efterforsker hos Københavns Politi.

Thomas Nyland er en høj og bred mand i en lidt for snæver vindjakke. Og så er der den skønne lille detalje, at han er vild med kakao og danskvand

I Dragen Sangeren Helten, der allerede på første side får adrenalinen i vejret, efterforsker Nyland mordet på en ung mand, der er blevet myrdet i en lejlighed i København. Med et primitivt spyd. Især i den første bog følger vi også Natalja Rudova, der forsker i slavisk folketro. Natalja har netop mistet sin far under mystiske omstændigheder, og det hænger selvfølgelig sammen med Nylands efterforskning.

Fakta om slavisk folketro og ældgamle russiske dragemyter fylder lidt rigeligt i Jens Østergaards krimidebut, men det er samtidig også det tema, der gør bogen rigtig god og bidrager til et anderledes plot. Og en vældig interessant historie. Krimi og eventyr i skøn samhørighed.

Forfatteren er uddannet journalist og har ordet i sin magt. Hvorfor bruge en masse ord, hvis man kan fortælle det samme lige så effektivt, spændende og stemningsfyldt med færre?

Med bog nummer to om Nyland er det som om, Jens Østergaard har skrevet sig knaldhamrende varm. Hvor Dragen Sangeren Helten er en rigtig god krimi, er Drengen og dæmonen aldeles fremragende. Og grum og dæmonisk. Igen med et anderledes plot. Og med et vældig interessant, men også frastødende tema, som ej skal røbes her. Et tema som fik mig til at gyse ved tanken om, at bogens skrækkelige scenarie – i en eller anden form – finder sted i virkeligheden.

Nylands kollega Martin Dahl er centimeter fra at køre ind i en kvinde, der ligger livløs midt på en nordsjællandsk landevej en sen aften. I en bil, der er krøllet sammen et stykke derfra, ligger en hårdt såret lille pige. Martin Dahl ringer til alarmcentralen, men da den første patruljevogn dukker op få minutter senere, er både Martin Dahl og den sårede pige forsvundet sporløst. Nyland får til opgave at finde dem begge.

Slutningen lægger i den grad op til en fortsættelse. Jeg vil meget gerne drikke mere kakao og danskvand med Thomas Nyland. Læs mere om krimiforfatter Jens Østergaard lige her

PS: Begge bøger er solgt til udgivelse i flere lande. Og bøgernes små, korte nærmest filmiske scener skriger næsten på en filmatisering. Nordisk Film har da også bedt om at læse Drengen og dæmonen med henblik på en eventuel filmatisering.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.