Konkurrence: Vind Gamle fjender af Ian Rankin 29


I Gamle fjender er der gensyn med den pensionerede Rebus og med betjenten Malcom Fox.

I dag udkommer Gamle Fjender, der er enogtyvende bog i serien om John Rebus. Rankins legendariske krimihelt fra Edinburgh har 30 års jubilæum i år. Temmelig godt gået af en krimihelt, synes jeg. Og af en krimiforfatter. Du kan vinde det seneste Rebus-eventyr.

I det eksemplar af Blodbrødre fra 1995, som jeg har stående i min reol, står der på indersiden af bogcoveret, at bogen er den første i en serie af foreløbig seks romaner. Det blev altså til et par stykker mere.

I Gamle Fjender bliver Rebus involveret i en sag fra 70’erne. En kvinde findes kvalt på et af Edinburghs mest eksklusive hoteller. Hun er gift med en bankdirektør, men det er ikke ham, hun er tjekket ind sammen med. 40 år senere har Rebus sine egne grunde til at grave i sagen.

Bogen er også den sjette i serien om politimanden Malcolm Fox.

For at vinde bogen, der er oversat af Søren K. Barsøe, skal du skrive en kommentar under indlægget her og fortælle, hvorfor du er vild med krimier.

Du kan deltage frem til fredag den 17. marts klokken 12.00, hvor jeg trækker en vinder. Bemærk, at der kan gå lidt tid fra du skriver en kommentar, til den er synlig på bloggen.

Tak til Forlaget Klim, der sponsorerer en bog til konkurrencen.

Har du en John Rebus-krimi stående i din reol? Blodbrødre er den første i serien. Foto: Rebekka Andreasen

Skal du til Krimimessen i Horsens i år, kan du om lørdagen høre Bo Tao Michaëlis og Bo Bjørnvig fortælle om 30 år med Rebus.

PS: Vidste du, at Ian Rankin er kommet i Guinness Rekordbog for som den eneste forfatter nogensinde at have hele otte titler på den skotske bestsellerliste i samme måned (februar 1999)?

PPS: Her får du rækkefølgen på Ian Rankins Rebus-bøger:

Blodbrødre

Dæmoner

Ulvemanden

Strip Jack

Den sorte bog

Døden har en årsag

Magten og æren

Fortidens synder

De hængtes have

Spøgelsesbyen

I ly af mørke

I indviet jord

Mørkemænd

Bundet af blodet

Skeletterne i Fleshmarket Close

Navn på de døde

Exit music

I en anden mands grav

Med hånden på biblen

Vilde køtere

Gamle fjender

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

29 thoughts on “Konkurrence: Vind Gamle fjender af Ian Rankin

 • Annika

  Jeg elsker krimier, fordi jeg er vild med spænding og godt kan lide en god historie. Der skal ske noget i de bøger, jeg læser.

 • Marianne Øfjord

  Jeg elsker krimier, elsker mordgåden og opklaringen
  Jeg har altid været vild med Ian Rankin bøger, så jeg håber at jeg kan være så heldig at vinde bogen

 • Helle K.

  Jeg er vild med krimier, fordi de giver mig lejlighed til at bruge min hjerne – selv om mange nok vil mene, at krimier ikke kræver noget af læseren (de bliver ofte nævnt, når en kendt skal fortælle, hvad de læser om sommeren og i samme sætning forekommer ofte ordene “kun en krimi”, så vil jeg tillade mig at mene, at en god krimi kan ligeså meget som anden god litteratur. Jeg mener, at grunden til at jeg er så skrap til “kloge-Åge-spil er, at jeg læser så mange bøger/krimier 😉
  Ian Rankin er en af de gode, så jeg vil gerne vinde hans nye bog 🙂

  • Birthe Sonne

   Det er så dejligt at få en liste med rækkefølge, men Per Drustrup har ret – der skal byttes om på Fortids synder (nr. 8) og Døden har en årsag (nr. 6).
   Og så er jeg i øvrigt vild med krimier, hvor både logik og geografi holder, men jeg sluger også meget gerne dem, der er utrolige og fantasifulde, mens jeg beundrer forfatterens hittepåsomhed.

 • Marit Haugaard

  Jeg er vild med gode krimier og har derfor stort set alle Ian Rankins bøger i min reol. Allerførst var ‘Blodbrødre’ (Knots & Crosses) bestemt til at være en enlig svale, men den klarede sig så godt, at forlaget overtalte forfatteren til at skrive et par stykker mere.

  • Marit Haugaard

   PS Jeg skal ikke vinde, da jeg har bogen på engelsk. Læser helst Rankin på engelsk, men det skyldes ikke oversættelsen, som sikkert er rigtig god. Jeg kender oversætteren, og ham er der ikke noget i vejen med

 • Kirsten Egelund

  Jeg er glad for at læse krimier, især de begavede af slagsen, hvor forbrydelsen løses på overraskende vis. En af mine favoritter er ‘Dobbeltspil’ af Joanna Harris. Hun er egentlig ikke krimiforfatter, men i den roman kommer man som læser virkelig på arbejde – og hvilken slutning!

 • Grete Haun

  Jeg er vild med krimi fordi det er fiction. Selvom mange er voldsomme som f. Eks Chris Carter behøver man ikke at tænke så meget over det. Kun hvem er MORDEREN.
  Jeg vil vildt gerne vinde.

 • Mette Camilla Melgaard

  Der findes faktisk 24 bøger (ifølge Rankin selv), hvor John Rebus optræder, men det er ikke alle der er oversat til dansk. Fx findes “Black & Blue” i to udgaver. Der er også en Rebus-novellesamling “The Beat goes on”, og så har Ian Rankin skrevet en slags guide til Skotland “Rebus’s Scotland”, hvor Rankin fortæller om steder der har inspireret ham til Rebus-fortællingerne. 🙂

 • Malene Sommer

  Jeg er vild med krimier og læser i gennemsnit en om ugen. Synes det er spændende at gætte med på at gennemskue plottet undervejs.

 • Annette Ravn

  Kan godt lide spændningen, men især det at du kommer tæt på forskellige mennesketyper og deres liv og deres problemer.

 • Dorte Slouborg

  Jeg er vild med krimier fordi: de er spændende, jeg glemmer hverdagen omkring mig og kan lide at blive overrasket! Skal helst kunne lide hovedpersonen, – og den skal være realistisk 🙂

 • Betty Jacobsen

  Jeg elsker Rebus. Både bøgerne og filmene. Jeg krydser mine fingre. Jeg læser mange krimier, fordi det er spændende og fordi det kan være svært, at regne plottet ud.

 • Nønne Lønne

  Jeg er fan af krimier fordi de tilbyder et spændende og fascinerende miks af mysterie, drama, konflikter, menneskekundskab/psykologi og tit giver de også et godt billede af samfundet.
  Den kriminelle verden lægger jo – heldigvis – meget, meget langt fra ens egen, trygge og forudsigelige hverdag. Så midt i livets hamsterhjul er der noget fascinerende ved at få indblik i en helt anden verden, der er så forskellig fra sin egen.
  Jeg har ofte en vis fascination af opdagerens kunnen (detektiven, kriminalbetjenten, advokaten, retsmedicineren) og læser med stor beundring om deres bestræbelser på at finde sandheden og søge retfærdigheden.
  Opklaringsarbejdet inviterer til at jeg som læser selv er AKTIV og engageret på en hel anden måde, end når jeg læser de andre genrer. Jeg udfordres ganske enkelt lige så vel som jeg underholdes!

 • Marit Haugaard

  For at vende tilbage til de (endnu) ikke oversatte bøger af Rankin, har hans oversætter Søren K. Barsøe oplyst mig om, at de tre ikke oversatte er The Flood, Watchman, Westwind. Men så vidt jeg kan se på Rankins hjemmeside, er Rebus ikke med. The Flood var hans første bog (1986).
  Han har skrevet tre bøger under pseudonymet Jack Harvey, men de er vist ikke oversat. Ifølge Søren sker det nok først, når hovedkilden løber tør, dvs han kunne sagtens få armene ned.
  På hjemmesiden figurerer desuden to selvstændige titler fra 2009: A Cool Head og Dark Entries.
  http://www.ianrankin.net

 • Ellen Nielsen

  Jeg er fan af krimier, fordi de lukker en ind i et univers af spænding, gys og kuldegysninger. De kan berøve ens nattesøvn og lukke verdenen ude i flere timer, mens plottet twistes og drejes, og mistanken om, hvem der er morderen, skifter fra kapitel til kapitel. Jeg elsker de krimier, hvor man overraskes over, hvem morderen er, fordi de er skrevet så morderligt godt, at man ikke kan gætte det.

 • Palle Rasmussen

  Tja, jeg er krimifan, men desværre synes jeg,at det er gået stærkt tilbage med krimigenren. Jeg er efterhånden kun køber til Ian Rankin, Michael Connelly, James Lee Burke, og Leif GW Persson. (der er nok et par stykker mere men tendensen er, at:

  De bøger som kalder sig krimier i dag, er så fyldt med beskrivelser af mordene (Legemsdele rives af levende 12-årige og sendes til forældrene o.s.v.), at det er gysere eller thrillere eller krimithriller som Jussi kalder dem.

  En krimi er for mig fundet af et lig, hvorefter opklareren tilkaldes, og begynder optrævlingen.

 • Bente E. Knudsen

  Hvorfor læser jeg krimier? Fordi jeg ikke kan lade være!! Jeg har siden jeg var barn altid læst krimier (startende med min brors samling af Jan-bøger og min fars samling af Mick Cardby-bøger…), og det er altså fortsat – dog mener jeg at kvaliteten af mine valg af krimier er højnet lidt siden dengang! Som det f.eks. gør sig gældende for Ian Rankin – han er bare god.

 • Gitte Nielsen

  Jeg har elsket krimier siden jeg var barn. Startede med de gode engelske krimer så som Agatha Christie, Dorothy Sayers, P:D.James med flere. Det er dejligt afslappende læsning, men jeg bliver også grebet af plottet, de gode beskrivelser af personer og landskaber. Det bedste er når man bliver totalt overrasket over hvem morderen er.
  Måske på grund af min tidligere start med engelske krimier har jeg stadig en svaghed for forfattere fra UK. Dermed også Ian Rankin.

 • pia volder handt

  Jeg er vild med spændningen, og kan aldrig gætte morderen. Det er interessant at få opklaret hvem der har begået forbrydelsen, men også hvorfor.