Fauda – israelsk Netflix-serie a la Homeland 2


Netflix-serie: Tilbage i 2017 opdagede jeg tv-serien Fauda. I forhold til hvor fantastisk serien er, har den ikke fået den opmærksomhed, den fortjener. Efter min mening altså. Og derfor iler jeg endnu engang med at anbefale den israelske serie, som du kan streame på Netflix. Den er formidabel.

(Opdateret maj 2020)

En nuanceret tv-serie om den komplekse, blodige og langvarige konflikt mellem jøder og palæstinensere på Vestbredden. Kan det overhovedet lade sig gøre? Ja. Tv-serien Fauda er svaret. Og dog. Serien har nok mere et israelsk blik, end et palæstinensisk, så helt afbalanceret er den trods alt ikke.

Lad dig ikke afskrække af traileren oven over, hvis du ikke er en ørn til engelsk. På Netflix er der selvfølgelig danske undertekster. Men serien insisterer på, at karaktererne skal tale arabisk og jiddisch og hebraisk, og det gør, at serien bliver endnu mere autentisk. Og sproget har ikke spændt ben for seriens popularitet.

Det er en hamrende spændende, dramatisk, autentisk og netop nuanceret skildring af konflikten, der virker endeløs.

Og det er ikke helt forkert at sammenligne serien med Homeland. Selvom den ikke når helt samme højder som den amerikanske tv-serie (der er min personlige favorit over alle serier), og selvom den ikke er produceret lige så lækkert. (Serien er produceret af det israelske tv-netværk Yes.) Og selvom jeg indimellem tænkte: Ej, det der, det er for langt ude.

For israelerne kan noget. Og i de sidste især 10-15 år, har der været fart på film- og serieproduktioner, og serier som Fauda, men også ​​Shtisel, Når helte flyver og Our Boys kan ses på forskellige streamingtjenester som HBO og Netflik. Det er også en israelsk serie Hatufim, der dannede grundlag for Homeland.

I Fauda, der betyder kaos på arabisk, følger vi en lille israelsk specialenhed, der bekæmper Hamas på Vestbredden og i Gaza blandt andet ved at gå undercover.

Fokus er på det nære i stedet for på det storpolitiske, og den israelske forsvarsminister er heldigvis kun en biperson i første sæson. Det er de personlige konsekvenser af konflikten, der skildres højdramatisk og fra begge sider af det høje elektriske hegn, der som et helt tydeligt tegn på konflikten er banket i jorden mellem Israel og de palæstinensiske områder. Der er fokus på det psykologiske spil, på frygten, på hævn og på terror.

Den mand, som på den ene side af hegnet bliver hyldet som palæstinensisk frihedskæmper, bliver på den anden side betragtet som terrorist.

Vinbonden Doron, der har trukket sig tilbage, bliver atter shanghajet til teamet, da den palæstinensiske “Panter”  viser sig at være i live og ikke, som Doron i et par år har troet, blev dræbt af en kugle fra den israelske soldats egen pistol.

I jagten på Abu Ahmed, som manden hedder, skyr Doron ingen midler, og der er biljagter, skyderier og dramatik for hver en Netflix-krone.

Serien er herligt befriet for rendyrkede helte og propaganda. Doron bliver mere og mere kynisk i jagten på “panteren”, og den palæstinensisk mand er ikke kun fanatisk voldspsykopat, men også følsom og en mand, der beskytter sin familie.

Det er sindssygt underholdende og gribende. Og hvis nogle skulle være i tvivl: Vold avler vold.

Serien er blevet voldsom populær både blandt jøder og palæstinensere. Måske netop fordi den viser, at der er fanatisme og uskyldige ofre på begge sider af konflikten.

Jeg har netop slugt 3. sæson, der havde premiere i april 2020.

Den bedste sæson af dem alle. Her er Doron undercover i Gaza. Og det får store, utilsigtede konsekvenser for en ung palæstinensisk mand, der bare drømmer om at bokse. Og igen viser serien, at intet i den konflikt er sort/hvidt. Alle sæsoner består af 12 hæsblæsende afsnit. Bingewatching siger jeg bare.

Fauda-serien har vundet flere priser.

PS: Hvis du som jeg er kolossal Homeland-fan, så kører seriens allersidste sæson (marts 2020) på Xee – YouSees streamingkanal, som du måske har med i din tv-pakke. Jeg sluger serien råt. Den er fabelagtig. Og jeg nyder at være i selskab med Carrie og Saul igen.


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Fauda – israelsk Netflix-serie a la Homeland

  • Lene Kjeldsen

    Fuldstændigt enig. Fauda har slet ikke fået den fortjente opmærksomhed. Tak for dine gode anmeldelser.
    Hilsen en med-krimi-freak

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Kære Lene
      Tak for din kommentar.
      Og ja, lige nu er serien jo nærmest mere aktuel end nogensinde. Skræmmende aktuel.
      Serien viser i hvert fald, at der er helte og skurke på begge sider, og at konflikten stikker dybt.

      Bedste hilsner
      Rebekka