1. søndag i advent: De næste fire søndage frem mod jul kan du møde fire mennesker med hver deres indgangsvinkel til bogbranchen.
Janni Kiilsgaard er butikschef i Arnold Busck Boghandel i Aalborg Storcenter. Og hun er vild med krimi. Her røber hun bl.a. hvilke krimier, hun selv giver i julegave. Næste søndag kan du møde krimiforfatter Jakob Melander.
Hvorfor er du vild med krimigenren?
– Jeg elsker den spænding, der er hele vejen igennem
en god krimi. Og så elsker jeg at gætte på, hvem morderen er.
Hvilken krimi er den bedste, du har læst i år?
– Det er et meget svært spørgsmål. Men jeg vælger Sønnen af Jo Nesbø. Jeg har aldrig læst noget af forfatteren før denne bog. Jeg gættede ikke morderen, før han røbede sig selv. Det er fedt at blive overrasket.
Hvilken krimi vil du give i gave i år – og til hvem?
– Min mor skal have Sara Blædels Kvinden der forsvandt. Og min svigerinde skal have Manden der ikke var morder af Hjorth Rosenfeldt.
Hvilken krimi glæder du dig til at læse?
– Den stumme pige af Hjorth Rosenfeldt. Det er den seneste bog i den svenske serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Det er en fantastisk serie – en af de bedste, jeg har læst. Og så glæder jeg mig også til at læse Det norske job af Øbro og Tornbjerg – det er endnu en Katrine Wraa-krimi.
Har du en krimi-yndlingsforfatter?
– Jeg kan ikke nøjes med at nævne en bestemt. Jeg er vild med ret mange forfattere.
Har du haft en god live krimioplevelse i 2014?
– Vi var på bogtræf med Arnold Busck-kæden i København, hvor vi besøgte forskellige forlag og mødte diverse forfattere. Hos forlaget People’s Press fortalte krimiforfatter Inger Wolf om sin seneste krimi: Det perfekte sted at dø. Det var vildt interessant at høre forfatteren fortælle om arbejdet med bogen. Hun har selv besøgt skoven i Japan, hvor folk begår selvmord – det er bl.a. det, bogen handler om. Ret uhyggeligt og vildt.
Hvilken krimi har gjort et ekstra stort indtryk på dig?
– Dicte-serien som tv-serie. Den er jeg helt vild med. Jeg har læst en af Dicte-bøgerne af Elsebeth Egholm. Den sagde mig ingenting. Men fordi jeg er ret vild med serien, tænker jeg, at jeg er nødt til at læse bøgerne også og forsøger igen.
Hvilken krimi, der ikke har domineret bestsellerlisterne, vil du anbefale andre at læse?
– Den løbende tjener af Dennis Jürgensen. Jeg har ikke læst hans børnebøger, men denne voksenbog er megagod. Han forstår virkelig at holde spændingen hele vejen igennem bogen.
PS: Du kan følge Jannis boghandel på Instagram lige her
”fire mennesker med hver deres indgangsvinkel til bogbranchen”
Spændende hvad andre ”kollegaer” i bogbranchen har af tanker om krimiere, som selvfølgelig langes over disken i stort antal.
Blot lidt trist at Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og Jan Guillou nye bøger (169,95 mod ellers 299,95) bliver solgt til lavpris, altså til Føtex-pris, men sådan er det desværre blevet. Men ellers er december en god og fantastisk tid, så intet piveri herfra.
Hej Henrik
Tak for din kommentar. Jeg har det blandet med de frie markedspriser. På den ene side synes jeg, at litteratur skal være så billig, at alle har mulighed for at få fingre i den. Og at det er positivt, at flere og flere folk læser. Når supermarkedskæder sælger bøger, når de måske et andet publikum end dem, der ville gå til den lokale boghandel. Og ja, jeg ved godt, at de mest satser på de populære titler/kendte forfattere, som de VED sælger og dermed måske gør det vanskeligere for den smalle litteratur. Men jeg er sikker på, at de billige bøger – og tilgængeligheden – får flere til at læse. Men på den anden side jeg synes, det er sørgeligt, at mange boghandlere har det svært og måske må lukke – eller sadle om og f.eks. satse på papirvarer i stedet for bøger. De folk, der arbejder med bøger, har jo ofte en viden og en passion for litteratur, som man ikke finder det sted, hvor bogen måske er billigst.
Hej Rebekka
Om billige bøger får flere til at læse er et godt spørgsmål, den påstand er jeg ikke sikker på. Vi lever i et forbrugersamfund, hvor folk forventer lave priser på f.eks. (dårlig/kvalitet) mad og bøger efter de frie priser. Men branchen bløder og et hav af små og store boghandlere over hele landet er lukket. De kunne måske have ”reddet livet, hvis de kunne/måtte sælge Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og Jan Guillou nye bøger for 299,95. Hvem skal evt. give nye unge danske forfattere en chance, Føtex? hvis landets boghandlere skal satse på papirvarer i stedet for bøger, papirvare til f.eks. skolestart fås også i Netto og Føtex, mange gange billigere. Men sådan er vilkårende i dag, lidt surt når man har fundet en bog til en kunde og hun så vender bogen om og ser prisen på 299, 95, NÅ… men den køber jeg så hos Saxo i stedet, eller andre kunder udtaler ”vi går sguda i Føtex i stedet for med jeres høje priser”. hvad tjener Føtex i øvrigt på bøger? Ikke en skid.
Nå men jeg skal ikke beklage mig over udviklingen, håber blot at der er boghandlere tilbage andre steder end i storcentre om 5-10 år, men så har folk jo altid Føtex og nethandlen tilbage.
Hej igen – havde lige misset din anden kommentar. Tak for den. Nej, det er nok ikke hos Føtex, at den unge ukendte forfatter får sin store chance. Og ja, det er ærgerligt, at branchen bløder.
God wekend.