Skyggedrengen af Carl-Johan Vallgren


En oplevelse for tre år siden på en tunnelbanestation i Stockholm gav svenske Carl-Johan Vallgren ideen til at springe ud som krimiforfatter.

En oplevelse for tre år siden på en tunnelbanestation i Stockholm gav svenske Carl-Johan Vallgren ideen til Skyggedrengen, som er den erfarne forfatters krimidebut.

Anmeldelse: Endnu en svensk krimi. Ja, endnu en. Men Skyggedrengen hæver sig over gennemsnittet af svenske krimiudgivelser. Det er en mørk, solid og meget velskrevet krimi om en svensk overklassefamilie. Og om voodo. Ægte caribisk voodoo.

Carl-Johan Vallgren har en lang række skønlitterære udgivelser bag sig (bl.a. Havmanden), men Skyggedrengen er hans første krimi. Selvom bogen begynder med en foruroligende scene, så er der skruet ned for tempoet i første del af bogen, hvilket er det eneste, der ærgrer mig lidt.

Forfatteren bruger i stedet energi på at gøre hovedpersonen, Danny Katz, levende og interessant for læserne, hvilket lykkes til fulde. Danny Katz har en baggrund som tidligere småkriminel og narkoman efter en turbulent barndom. Han har været helt nede og skrabe bunden. Men Danny Katz er også lynende intelligent, et stort sproggeni og ferm til IT på superhacker-niveau a la Lisbeth Salander. Han har nu sit eget lille konsulentfirma og arbejder ihærdigt på at holde de dæmoner, der puster ham i nakken, på afstand.

Katz har haft en karriere i militæret, og som ung soldat var han ven med Joel Klingberg – en stenrig forretningsmand, der nu er forsvundet. Joels kone henvender sig desperat til Katz og beder om hjælp til at finde manden, og Katz hvirvles ind i et familiedrama af dimensioner, der slet ikke er ufarligt. Efter en lidt sløv start spurter handlingen derudad. Og bogen byder på masser af spænding og finurlige overraskelser.

Det er ikke første gang, familien Klingberg rammes af en tragedie. Da Joel, den forsvundne forretningsmand, er tre år gammel, bliver hans 7-årige storebror kidnappet fra en tunnelbane i Stockholm. Storebroderen, “skyggedrengen”, bliver aldrig fundet. Har de to hændelser noget med hinanden at gøre? Danny Katz må en tur til Den Dominikanske Republik for at få svar på det spørgsmål.

Skrive, det kan Carl-Johan Vallgren. Forfatteren formår at skabe et mørkt, stemningsmættet univers. Bogen bugner af detaljerige beskrivelser af både personer, men også miljøer: Det ekstreme overklassemiljø, hvor tjenestefolk er en selvfølge, og misbrugsmiljøet, hvor det at have en bolig ikke engang er en selvfølge. Der er små bidder af samfundskritik i romanen, der også handler om kolonimagter og racisme.

Katz er i øvrigt jøde, og jeg tror, vi kommer til at høre meget mere om hans jødiske ophav i de kommende bind. Bogen er nemlig første bog i en serie på mindste fire, lover Forlaget Modtryk. Det er svensk, når det er rigtig godt. Og Carl-Johan Vallgren har med Katz skabt en langtidsholdbar og original hovedperson. Skyggedrengen er en veloplagt, stærk krimi, du skal unde dig selv at læse.

Læs de første sider af bogen her

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.