Sommerinterview med Martin Dan Rasmussen 2


Martin Dan Rasmussen læser især amerikansk litteratur. Og The Rum Diary  af Hunter S. Thompson læser han HVER sommer.

Martin Dan Rasmussen læser især amerikansk litteratur. Og The Rum Diary af Hunter S. Thompson læser han HVER sommer.

Sommerkavalkade: Mød ugens forfatter, 29-årige Martin Dan Rasmussen, der i maj debuterede med den hårdkogte krimi KBH NOIR. Næste uge kan du møde Jens Henrik Jensen.

Martin Dan Rasmussen er uddannet pædagog, men han har altid fortalt historier og skrevet tekster. I maj udkom hans debutroman KBH NOIR på Forlaget Valeta. Du kan følge Martin Dan Rasmussen på hans forfatterside på Facebook lige her

Hvad skal din sommer gå med?

– Uha, jeg bliver 30 år. Ikke at jeg skal holde stor fest, men jeg skal forholde mig til, at “hold-da-op-nu-er-jeg-allerede-30.” Og så skal jeg selvfølgelig se VM i fodbold i tv. Går England hele vejen, så tager jeg til England og ser finalen derovre med mine engelske venner. Jeg er anglofil og har stor forkærlighed for England. For sproget og kulturen. Jeg har en god, engelsk forfatterven, som har hjulpet mig meget med feedback og kritik, da jeg skrev KBH NOIR. Og så skal jeg bruge sommeren på at skrive. Ikke en efterfølger til min debutroman – der er en anden bog, der presser sig på.

Fortæl om et skønt sommerminde fra din barndom:

– Jeg har nok været fire-fem år gammel, da jeg er i gang med at pakke mine ting til en tur i sommerhus. Jeg kan huske, at jeg havde en rød Mickey Mouse kuffert, som jeg var glad for. I den pakker jeg min walkman og nogle bånd og nogle tegneseriefigurer – Ninja Turtles og Hulk Hogan. Jeg har et klar billede af mig i gang med at pakke den røde kuffert. Og jeg husker glæden ved at skulle af sted i sommerhus. Det er et godt lille minde.

Er der en bestemt læseoplevelse, du forbinder med en sommer?

– Der er en bestemt bog, jeg genlæser hver sommer. Det er blevet en sommertradition. Det er The Rum Diary af Hunter S. Thompson. Den handler om en amerikansk journalist, der tager til Puerto Rico for at skrive for en lokal avis. (Bogen er blevet filmatiseret med Johnny Depp i hovedrollen red.) Man får lov til at drømme sig væk til vilde, eksotiske steder og tropehede. Det er en fantastisk bog, en skæbnehistorie med vilde personkarakteristikker. Jeg bliver aldrig træt af at læse den.

Har du et favoritord, du er ekstra glad for?

– Jeg har lagt mærke til, at jeg ofte skriver altså og dog. Jeg luger ud, når jeg har brugt dem for meget. Snakker vi ikke skrift, men talesprog, så bruger jeg ofte come on og awesome – det er bare udtryk, jeg godt kan lide og har for vane at bruge.

Hvilken skønlitterær bog har/har haft stor betydning for dig?

Der er mange. The Rum Diary som jeg nævnte før. Og Bret Easton EllisImperial bedrooms. Hollywood-noir i bedste stil, og der er en fantastisk stemning i bogen. Jeg læser især amerikansk litteratur. Skal jeg nævne en dansk bog, der har betydet noget for mig, er det Jørgen Leths Det uperfekte menneske. Det er meget modigt, at han tør udlevere sig selv på den måde. Han fordømmer ikke det, han har gjort. Han konstaterer tørt. Det er meget menneskeligt.

Hvis folk kun læser en krimi i deres sommerferie, hvilken krimi vil du så anbefale?

– Så bliver det endnu en amerikansk bog nemlig Daniel Woodrells The Outlaw Album. Det er egentlig en række noveller, men de kan sagtens læses som et samlet værk. Woodrell beskriver et kynisk, råt, makabert hårdt miljø med et meget spændende persongalleri. Ikke at han glorificerer vold, men tænk på trailerpark, øde byer, indavl, brutal vold. Det er meget råt og virkelig godt skrevet.

Hvad skal du selv læse i løbet af sommeren?

The rum diary. Igen. Men jeg skal også læse Paul Austers New York Trilogi. Jeg har købt bøgerne og skal i gang med bog nummer to. Det er faktisk ikke lige min smag, men jeg har besluttet mig for, at jeg skal læse dem. Det bliver jeg nødt til, når jeg har bøgerne. Jeg skal nok også læse noget af Matthew Specktor. Han er en fantastisk forfatter.

I næste uge kan du møde Jens Henrik Jensen her på bloggen. Du kan også glæde dig til at møde Anna Grue, Julie Hastrup, Jesper Stein, Vibeke Dorph og mange flere danske forfattere her i sommerkavalkaden.

 

 

 

 

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Sommerinterview med Martin Dan Rasmussen