Sundhedsplejersken af Nova Lee Maier (Esther Verhoef)


Sundhedsplejersken er en kraftfuld thriller, der kryber ind under huden på dig. Udkommer 30. december 2015 på Forlaget Turbine.

Sundhedsplejersken er en kraftfuld thriller, der kryber ind under huden på dig. Udkommer 30. december 2015 på Forlaget Turbine.

Anmeldelse: Sundhedsplejersken af Nova Lee Maier er en prisvindende hollandsk thriller, der sidste år blev den mest solgte skønlitterære bog i Holland. Det er en kraftfuld og psykologisk thriller med masser af grum spænding. Men sproget halter nogle steder.

Advarsel: Du får myrekryb, når du læser Sundhedsplejersken.

Som førstegangs- mor eller far er man ofte sårbar, tvivlende, usikker og let påvirkelig. Er du nybagt far eller mor og venter sundhedsplejersken på besøg for første gang, skal du nok messe for dig selv: det er bare fiktion, det er bare fiktion, når du læser denne bog. Den sundhedsplejerske, vi møder i bogen, er nemlig kynisk, ondskabsfuld og udspekuleret. En psykopat.

Sundhedsplejersken har to spor og foregår i nutidens Rotterdam. Over ti intense dage følger vi dels den nybagte mor Didi Vos og hendes mand, Oscar, der netop er blevet forældre til datteren Indy. Efter en hård graviditet og bækkenløsning, er Didi sengeliggende og meget medtaget efter fødslen. Hendes far er død, moderen bor i Norge og derfor tager Didi taknemmelig imod den hjælp, sundhedsplejersken Hennequin Smith tilbyder. Hurtigt får sundhedsplejersken gjort sig uundværlig i den lille familie. At Hennequin vil familien ondt er vi straks klar over.

Og dels følger vi i bogen kriminalinspektør fra Politiet i Rotterdam, Miriam de Moor. Hun hyrer en privatdetektiv til at finde ud af mere om netop Hennequin, der er hendes tidligere svigerinde. Miriam mistænker hende for at stå bag hendes brors død, men har ingen beviser. Selvfølgelig viser det sig, at Hennequin ikke er den, hun hævder. Interessant er det at komme med Miriam rundt i Holland i jagten på sandheden om Hennequin.

Dramaet i historien ligger ikke i actionfyldte afsnit, men i det nære og hverdagsagtige, og bogen flirter med domestic noir-genren. Sundhedsplejersken slår i den grad fast, at også kvinder er psykopater og voldelige. Jeg hørte engang en forsker fortælle, at vi reagerer ekstra voldsomt, når piger og kvinder bruger vold – når de afviger fra vores forventninger om, at de skal være beskyttende, omsorgsfulde og rummelige. Hennequin er en sundhedsplejerske fra helvede.

Desværre halter sproget visse steder, især i første del af historien. Hvis man vil skabe flow i sproget (og historien), er det en mægtig god ide at variere sætningerne, så de ikke begynder med det samme ord alt for mange gange.

Trods et usmidigt sprog visse steder er Sundhedsplejersken virkelig værd at anbefale, og det er hermed gjort. Jeg slugte bogen og kunne ikke få ro, før jeg havde vendt sidste side.

PS: Nova Lee Maier er pseudonym for Esther Verhoef, der er en af Hollands mest succesfulde forfattere. Sundhedsplejersken har været nomineret til flere priser og løb med en thriller-pris i 2014. Eyeworks har købt filmrettighederne til bogen.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.