Tal til mig af Dorph og Pasternak 2


Du kan godt læse Tal til mig, selvom du ikke har læst de øvrige bind i Dorph og Pasternaks serie.

Du kan godt læse Tal til mig, selvom du ikke har læst de øvrige bind i Dorph og Pasternaks krimiserie.

Anmeldelse: Dorph og Pasternak kører med krimiklatten i Tal til mig. Parret er sprogligt overlegne og fantastisk velskrivende. De har skrevet en actionmættet og underholdende politiroman om Ceauşescus fald. Og om kærlighed.

Fjerde krimi i Dorph og Pasternaks krimikrønike, Tal til mig, er en saftig, herlig vitaminmættet mundfuld. Vi er nået til slut 80’erne.

I 1989 begynder jerntæppet i Østeuropa at krakelere. Muren falder i Berlin i november, og landene i østblokken løsriver sig fra Sovjetunionen. Nogle steder sker det mere fredeligt end andre. I Rumænien, hvor diktatoren Ceauşescu bliver væltet og henrettet, er revolutionen blodig og kræver mange menneskeliv. Netop denne revolution spiller en stor rolle i Tal til mig.

Mordet på en ung kvinde i København trækker tråde til Rumænien, hvor uroen ulmer i slutningen af december 1989. Det viser sig nemlig, at den myrdes søster er aktiv i Danmarks Kommunistiske Ungdom. Hun er forsvundet efter at have deltaget på en kongres i Rumænien, og hun er en væsentlig brik i puslespillet, der skal lægges, for at opklare forbrydelsen i København.

Denne gang er det ikke drabschef Ole Larsen fra Drabsafdelingen i København, som vi kender fra de øvrige bind i serien, der står for opklaringsarbejdet. Han er på vej på pension med hjerteproblemer. Kriminalkommissær Anita Jensen er oplagt som afløser for Jensen, men hun overhales inden om af sin usympatiske elsker, der ikke ved, at et nej betyder nej. En såret og krænket Anita må i marken og får følgeskab af den unge kriminalassistent Jesper, som meget belejligt har en rumænsk mor.

Koldkrigs-slutspurt

Bogen har stærke personkarakteristikker, og den rummer fine, vedkommende beskrivelser af en tid, hvor Østeuropa er under forandring. Og så er bogen hamrende spændende. Her er masser af action. Tempoet er højt, galoperende højt, og parret skriver uden svinkeærinder. Eneste anke er, at jeg indimellem savner lidt flere linjer, da nogle episoder går lidt rigeligt stærkt. Især slutningen jappes af sted og det er ikke så lidt, især den unge kriminalassistent Jesper udsættes for på meget få linjer. Ole, Anita og Jesper ender alle i Rumænien i en hæsblæsende slutspurt med masser af skæg og blå briller, undercover-agenter, dobbeltspil, storpolitik og koldkrigs-slutspurt. Er revolutionens helte i Rumænien egentlig helte – eller bare nye skurke?

Tal til mig er ikke søbet ind i 80’er-klicheer, heldigvis, for nogle gange kan forfattere i deres iver efter at stadfæste et år, drukne teksten i nostalgiske tidsbilleder. Her tygges dog sorbits, personbipperen tjekkes, og der ryges alle vegne. Og så er der nogle drag over nakken til Frank (Aaen må man formode), der tidligere offentligt har luftet sin begejstring for det kommunistiske styre i Rumænien – også efter murens fald. Også den tidligere politidirektør i København Poul Eefsen, forfatter Peter Høeg og komponister Per Nørgaard dukker kortvarigt op i bogen. Og så kan forfatterne åbenbart ikke udstå te!

Jeg glæder mig til næste bid af historien fortalt med parrets krimipen. Serien er planlagt til at være på seks bind. De øvrige romaner i serien er Om et øjeblik i himlen , Afgrundens rand og Jeg er ikke her.

PS: Inden længe kan du her på bloggen læse en anmeldelse af Julie Hastrups Farlig fortid – og så er det snart konkurrencetid igen.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Tal til mig af Dorph og Pasternak

 • Tove Horbek

  Efter denne flotte anmeldelse ryger Tal til mig på indkøbslisten, men den må vente lidt, da jeg har pålagt mig selv indkøbsforbud et stykke tid

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Tove
   Så må du låne den på dit glimrende bibliotek. For den er god.
   God læselyst med dine mange andre bøger.
   Rebekka