Interview med Henrik Brun


Når Henrik Brun er aktuel med en ny krimi, er det blevet en tradition, at bogen udkommer dagen før Krimimessen i Horsens. Foto: Rebekka Andreasen

Når Henrik Brun er aktuel med en ny krimi, er det blevet en tradition, at bogen udkommer dagen før Krimimessen i Horsens. Foto: Rebekka Andreasen

Ny Ketil Brandt-krimi: Hvad betyder det for opklaringen af en forbrydelse, at den politiske stemning er forpestet, at Europa lukker sig om sig selv, og at lande sviner hinanden til samtidig med, at der er masser af interne stridigheder? Det er spørgsmål, som Henrik Brun har været optaget af i arbejdet med Den polske lykkejæger.

Den polske lykkejæger er titlen på Henrik Bruns nye krimi, og denne gang sender forfatteren sin hovedperson til bl.a. Sverige og Polen. Handlingen udspiller sig i et Europa, hvor økonomien har det skidt, og hvor stridigheder om østarbejdere, social dumping og flygtninge dominerer dagsordenen.

Henrik Brun, forfatter til Den polske lykkejæger, er vild med at være på Krimimesse i Horsens. - Jeg har lige hørt et interessant interview med den svenske forfatter Sofie Sarenbrant. Selvom viskri Sofia

Den polske lykkejæger er den femte selvstændige bog om Ketil Brandt. Som de øvrige bøger er en god del af bogen skrevet på Bartof Café på Frederiksberg.

En dansk fagforeningsboss dør under en blokade mod polsk arbejdskraft i Danmark. Politiet efterlyser en polsk forretningsmand, der straks går under jorden. Selvom forretningsmanden bliver frikendt, fortsætter han sin flugt. Det undrer journalisten og den tidligere krigsreporter Ketil Brandt, der følger i polakkens fodspor for at finde årsagen til mandens desperate flugt.

Det er ikke svært at gennemskue, at det er virkeligheden, der inspirerer Henrik Brun, og i alle bøgerne om Ketil Brandt griber han fat i et aktuelt emne.

“Det er spændende at tage udgangspunkt i noget samfundsrelevant. Rent fortælleteknisk er det fedt, at man kan give historien et ekstra lag, og at læserne kan relatere til noget, der er oppe i tiden. Jeg tror, det er godt for samfundsdebatten, at forfattere blander sig og ser tingene lidt oppefra som modvægt til hurtige medier som Facebook, hvor debatter hurtigt kan gå i selvsving. Som forfatter har man et andet take, forklarer Henrik Brun og føjer til, at man jo også har friheden til at blande fantasi og virkelighed.

Henrik Brun er produktiv. Han debuterede med det første selvstændige bind i serien om Ketil Brandt i 2011. Samtidig med fuldtidsjobbet som udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad. Nu har han skrevet fem bøger om Ketil Brandt.

Den polske lykkejæger er første bog, han skriver som fuldtidsforfatter. Det har bl.a. betydet mere tid til research. Den research, der er så vigtig for ham. For at få detaljer, stemninger og beskrivelser helt korrekte rejser han til de steder, han skriver om. Henrik Brun har bl.a. været i Warszawa flere gange for at researche til bogen.

Jeg kan ikke finde på noget, der er godt nok, hvis jeg blot sidder ved skrivebordet.

Selvom Henrik Brun trækker på sine erfaringer fra mere end 20 års arbejde som journalist, og selvom hans globale udsyn smitter af på hovedpersonen Ketil Brandt, så er der også væsentlige forskelle på forfatteren og den figur, han har skabt.

Som journalist tilstræber jeg at være objektiv. Ketil er en aktivistisk journalist og mere fandenivoldsk. Han kan godt finde på at blive voldelig, og så reagerer han på det, han finder uretfærdigt. Han viger ej tilbage for at involvere sig personligt og blande sig i politiets arbejde.

At være på Krimimesse i Horsens er altid fornøjeligt, mener Henrik Brun, der nyder at møde både læsere, boghandlere, krimikollegaer og forlagsfolk.

– Jeg har netop hørt et interview med den svenske forfatter Sofie Sarenbrant. Selvom vi skriver forskellige bøger og sikkert også har forskellige målgrupper, så var det inspirerende at høre, hvordan hun bygger sine historier op og arbejder med sine karakterer. Jeg blev nysgerrig, og nu har jeg købt hendes seneste bog.

På spørgsmålet om hvorvidt der kommer endnu en Ketil Brandt-krimi, svarer Henrik Brun smilende, at det gør der nok. Og tilføjer: “Jeg skriver dog kun en bog om ham, hvis jeg synes, der er gods nok.”

PS: De øvrige bøger i serien hedder: Den danske lokkedue, Den norske lakaj, Den svenske løgner og Den finske patriot.

Du kan læse mere om forfatteren her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.