Per er med til at præge bibliotekers indkøb af bøger 2


Mød bibliotekar Per Drustrup Larsen, der i cirka 37 år har skrevet lektørudtalelser. Det er blevet til cirka 2000 anmeldelser i løbet af årene. Hvordan griber han sådan en opgave an? Hvilke krimier har gjort et stort indtryk på ham? Og hvorfor har han gravet bøger ned i skoven?

Per Drustrup Larsen er uddannet som bibliotekar fra første årgang på Biblioteksskolen i Aalborg i 1977 og har arbejdet på forskellige biblioteker i Nordjylland senest Hjørring Bibliotekerne. Til efteråret går han på efterløn/pension. Foto: Privat

– Da jeg en dag i 1979/1980 var ved at vælge bøger til Brønderslev Bibliotek, blev jeg både som bibliotekar og som lystfisker irriteret over en ualmindelig dårligt udformet lektørudtalelse på en lystfiskerbog. Da jeg beklagede mig over udtalelsen til Indbindingscentralen, som dengang lavede lektørudtalelserne, fik jeg at vide, at man manglede en lektør på området, og så blev jeg hyret på stedet.

Siden blev mit litterære område ændret og udvidet flere gange undervejs. Jeg har i hele perioden taget mig af bøger om natur, dyreliv, jagt og fiskeri – og de seneste mange år især også bøger indenfor krimi og spænding.

Kan du huske den første bog, der gjorde indtryk på dig?

– Jeg lærte mig selv at læse, inden jeg kom i skole, så der er mange at vælge mellem, men som barnelæser husker jeg især Hector Malots bog Frændeløs om hittebarnet Remi og hans leden efter sin mor. Den græd jeg over flere gange, og det er faktisk en bog, der stadig holder – i modsætning til mange andre ældre børnebøger.

Hvad er det bedste ved dit job som bibliotekar?

– Den må være at have med den ualmindeligt brede gruppe mennesker at gøre – fra børn, unge og voksne i alle aldre – samt at arbejde med så mange forskellige arbejdsopgaver som litteraturformidling af gode bøger, oplysning om alt mellem himmel og jord, hjælp til uddannelse, planlægning og afholdelse af kurser og arrangementer samt markedsføring og PR om bibliotekernes gode tilbud – og så de gode kollegaer.

Er der nogle oplevelser, der især har sat sig i hukommelsen i årenes løb?

– Der er så mange at vælge mellem, men tematisk er det, når alt falder i hak: en skæv idé, der bliver gennemført med succes eller en situation, hvor det lykkes at hjælpe en låner/bruger ud over det forventede. De bedste dage er dem, hvor jeg er taget hjem med en rigtig god mavefornemmelse.

Formidlingsmæssigt mht. krimier må den største succes være vores projekt på Hjørring Bibliotekerne med vores katalog over de mere end 300 krimiserier. Lånerne er rigtigt glade for kataloget, der frit kan bruges på alle landets biblioteker. Sammen med en kollega har jeg lavet en film, hvor vi har slået krimier ihjel – og det vil vi fortsætte med i kommende udgaver.

Vi har lavet skulptur af bøgerne formet som pistoler, og vi har haft bøger gravet ned i skoven i flere måneder. Vi har brugt disse mordmetoder: savet med kædesav, skudt med haglgevær, druknet i Nordsø Akvariet og så har vi brændt en hel bogreol. Til det nyeste katalog skaffede vi os af med ”ligene” i en pressemaskine på en skrotplads. (Se kataloget her)

Hvordan griber du det an, når du skal lave en lektørudtalelse?

Jeg læser bogen – hver gang. Og det er også sket, jeg har læst en bog to gange, enten fordi jeg har læst den for hurtigt til at nyde den, eller fordi jeg vil se, om det virkelig kan passe, at den var så dårlig.

Da vi som lektører får bogen, lige før den udkommer, er vi på egen hånd, når den skal vurderes, og det er en klar fordel ikke at være låst eller inspireret af andres mening. Det giver ganske vist nogle spændende dage, indtil det er muligt at se f.eks. dagbladsanmeldelser, og det viser sig, om man nu har ramt ved siden af, eller om man har misforstået bogen.

Dertil kommer en sammenligning med andre bøger indenfor genren og andre forfatterskaber sammenlignet med erfaringer med den konkrete forfatters øvrige værker. Er det meget fagspecifikke bøger, bruger jeg relativt mere tid på at sammenligne med andre bøger om samme emne.

De stadig mere specificerede krav til indhold og udformning af en lektørudtalelse gør det markant anderledes at lave en sådan end at skrive en anmeldelse eller et blogindlæg. Det er muligt at være personligt vurderende, men med kun 1.500 anslag at gøre godt med og samtidige delkrav om objektiv beskrivelse og inspirerende teaser m.v. er det vigtigt at økonomisere med sit sproglige udtryk. Det har været en rigtigt god skriveøvelse.

Tænker du over hvilken magt du har, og hvilken betydning en dårlig lektørudtalelse kan få for forfatteren?

Lektørudtalelserne er i nogen grad afgørende for, hvordan det går med anskaffelsen af bøgerne til landets biblioteker. Derfor tænker jeg helt afgjort over det – og det er ikke blevet mindre med tiden.

Der kommer flere og flere uprofessionelle udgivelser, hvor forfatterne udgiver på eget forlag eller på et af de mindre forlag, der har medfinansiering som kriterie. Det er demokratisk helt fint. Problemet er, at forfatterne er mere økonomisk sårbare, end hvis de som tidligere fik en reel kontrakt med et forlag, samtidig med, at bøgerne ret tit er for dårligt redigerede indholdsmæssigt og sprogligt.

Det er slemt at læse en dårligt struktureret historie, og er der mange stavefejl eller sprogligt kludder, bliver det endnu værre – og det sker jævnligt. Der kommer således et stigende antal dårlige eller i bedste fald ligegyldige bøger, og de er både de værste og de sværeste at skrive lektørudtalelserne om. Jeg har ikke lagt fingrene imellem, men har forsøgt at være fair.

Får du feedback fra forfatterne på dine lektørudtalelser?

– Udover et par rosende henvendelser og en knuser fra en kvindelig forfatter har jeg gennem alle årene fået måske 10 klager fra forlag og forfattere. Bortset fra to-tre tilfælde, hvor klagen blev imødekommet, og bogen derfor skal genbedømmes af en anden lektør, har udvalget for klagesager bedømt mine udtalelser til at følge reglerne.

Men udgangspunktet er selvfølgelig, at en dårlig lektørudtalelse påvirker salget til bibliotekerne, og opleves en lektørudtalelse som uretfærdig, bliver der ofte klaget.

Tretten timer er en suveræn politikrimi, der bringer dig til Sydafrika.

Jeg er enig med Per. Tretten timer er en suveræn politikrimi, der bringer dig til Sydafrika. Jeg har anmeldt den her

Hvilke krimier har gjort et ekstra stort indtryk på dig?

– Dorothy L. Sayers Annoncer der dræbte. Fordi Peter Wimsey lige fra mine første år som krimilæser har været hyggelig og spændende at læse om, og fordi bogen foregår i reklamebranchen, der er et interessant og for den tids krimier atypisk miljø.

Jo Nesbøs Snemanden. Fordi jeg som krimilæser alt for ofte har gennemskuet plot, handling og slutning et godt stykke inde i bogen, men lige netop denne bog snød mig så mange gange, at jeg blev ekstra underholdt. Samtidig er den vildt grum og godt skrevet.

Deon Meyers Tretten timer. Fordi jeg læste hans første to spændingsbøger Jægerens hjerte og Jægerens bytte og blev fascineret af dem som spændingsbøger med et aktuelt billede af Sydafrikas udvikling på godt og ondt. Den linje har Deon Meyer fulgt i sit øvrige forfatterskab, hvoraf Tretten timer er første del af en serie. Sydafrika fascinerer mig vildt meget, og det er blændende gode bøger af en dygtig forfatter.

Hvor er Rankin, Chandler, Ellroy, Castillo, Hillerman, Eriksson, Kerr, McCall Smith, Dahl, Burke, Connelly samt Sjöwall & Wahlöö? Tja, dem blev der ikke plads til her.

Hvad er det krimigenren kan?

– Et formål er oplag at underholde med spænding og bringe dig som læser ind i en anden verden. Det er slet ikke så ringe endda og kan afhængigt af den aktuelle situation eller position være nok. Når så der desuden tilføres et miljø eller et problemkompleks, som kan tilføre viden til læseoplevelsen, bliver det endnu bedre.

Egentlig er det ikke så meget anderledes end så mange andre genrer. Bare historien og sproget er godt, kan det samme opnås med mange andre gode bøger.

Har krimigenren ændret sig væsentligt i de mange år, du har læst krimier?

– Det synes jeg nok. Konkret fysisk har den tekniske udvikling betydet, at bøgerne er blevet markant tykkere/længere end dengang, man skrev manuskripter i hånden og på skrivemaskine. Det er i dag meget nemmere at rette, tilføje, flytte og udvide teksten helt frem til trykstart. Det har vist sig ikke altid at være en fordel!

Mht. indhold og stil har genren ændret sig på samme måde som tiden og medierne i øvrigt til at være om andre emner f.eks. med mere teknologi, mere rå vold og ekstrem grumhed samt kobling med andre film og tv-serier. “Whodunit” er stadig en vinkel, men det er længe siden, at nye krimier har beskæftiget sig med detektiven som i pejsens lys samler persongalleriet og udpeger morderen.

Hvad er Hjørring Biblioteks fornemmeste opgave anno 2016?

– Den vigtigste opgave må være fortsat at holde fanen højt som det centrale og aktive sted for kulturmøder og oplysning uden at falde i den grøft at ville lefle for tilfældige udviklingstendenser og modeluner. Folkebiblioteket har altid været en central aktør i såvel oplysning, demokrati og kultur – og det må være en urørlig del af mantraet selv i foranderlige tider.

Holder du helt op med at beskæftige dig med bøger, når du stopper som bibliotekar til efteråret?

– Bøger og læsning vil altid være en vigtig del af min dagligdag. Om det bliver som forfatter og oversætter vil vise sig, men som læser bliver det helt afgjort.

Det med at læse, vurdere og formidle bøger vil være svært at lægge fra sig, så jeg arbejder på at blive bogblogger og har allerede lavet skabelonen til Drustrups Bogblog

Jeg begynder nok først at blogge for alvor, når jeg ikke længere er ansat som lektør og samtidig er fri for dobbeltinteresser.

PS:

Vidste du, at: En lektørudtalelse er en anmeldelse af en bog skrevet af bibliotekarer til bibliotekerne. Det er en vejledning som har til formål at understøtte kvaliteten af materialevalget i bibliotekerne. En lektørudtalelse er skrevet efter et sæt særlige retningslinjer. Kilde: Wikipedia.

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Per er med til at præge bibliotekers indkøb af bøger

  • Lise Andersen

    jeg er forfatter og vil gerne anmeldes 🙂 Men tænker om du mest anmelder krimier?
    Jeg har to nye bøger på vej: noveller: ‘Elias og Munin’ udkommer d. 5/10 og en roman: *Skoven i Hercegovina’ udkommer d. 4/11.
    Hvad siger du til at anmelde dem?
    Hvis ja beder jeg forlaget sende dig bøgerne.
    mvh Lise

    • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

      Kære Lise
      Tak for din kommentar.
      Ja, som du også vil opdage, hvis du læser bloggen, anmelder jeg kun krimier og spændingsromaner. Men der findes jo andre bloggere, der anmelder mere bredt.
      Jeg modtager heller ikke anmeldereksemplarer i øjeblikket.
      Tillykke med bøgerne og pøj pøj med bøgernes liv derude blandt læserne.

      Bedste hilsner
      Rebekka