Anmeldelse: De forsvundne af Frank Sebastian Hansen


Anmeldelse: Frank Sebastian Hansen er ikke debutant, men han debuterede i efteråret med sin første krimi på Forlaget EC Edition. De forsvundne er en relevant krimi. Det er en kontant, bestialsk og ret voldsom fortælling – ligesom den rå københavnske underverden, bogen handler om.

Efterfølgeren til Frank Sebastian Hansens De forsvundne udkommer senere på året. Den hedder Helvedesgabet og foregår på Møn.

Politimanden Mikkel Gomez er enkemand og bor med sin niårige datter Clara på Vesterbro i København, og netop det kvarter spiller en central rolle i kriminalromanen De forsvundne.

Ikke det Vesterbro, der af VisitCopenhagen beskrives som hipt og kreativt, men det Vesterbro, hvor råheden og trøstesløsheden stritter frem i form af menneskehandlede prostituerede, hårde stoffer, kriminelle bagmænd, vold, alkoholikere og hjemløse. Her, hvor skrupelløse psykopater begærer magt og penge og vil gøre hvad som helst for at nå deres mål.

Forfatteren skåner ikke sine læsere for rå detaljer, så vær lige forberedt på det. Men heldigvis er der også en sprødhed og noget herligt uhøjtideligt over sproget, der bløder råheden lidt op. Frank Sebastian Hansen skriver godt.

Hovedpersonen Mikkel er typen, der køber joints under disken hos den lokale købmand og arbejder mere, end han ser sin datter. Og som samtidig forsøger at drukne følelsen af ikke helt at slå til. Nogle gange i stærk spiritus. Sådan en type, vi har mødt før i talrige krimier – f.eks. i Jesper Steins krimier om Axel Steen.

Sammen med sin nye makker Henrik Tange, der minder om en rar Poul-dus-med-dyrene-Thomsen type, undersøger Mikkel en række voldsomme kvindedrab. Snart forsvinder flere kvinder sporløst, og makkerparret får travlt, hvis de skal forhindre flere drab.

Der er masser af fandenivoldskhed og action i handlingen, der sprinter afsted som var den en amerikansk 100-meterløber. Det giver masser af spænding, men indimellem er det på bekostning af karakterskildringerne. Mikkel er dog tilpas sammensat til, at jeg gerne vil være i hans selskab og lære ham endnu bedre at kende.

En af bogens centrale – og meget usympatiske – figurer bliver dog en anelse for karikeret. For selv en PTSD-ramt ekstremist, der både er dybt kriminel, kvindehader og glødende racist, har vel en sprække af noget menneskeligt?

Hvor jeg godt kunne ønske mig lidt mere kød på et par af bogens personer, er bogens styrke især de stærke miljøbeskrivelser. Og så tager bogen fat på et ikke uvæsentligt emne. De forsvundne har fokus på menneskehandel og tvungen prostitution, på moderne slaveri og tvangsarbejde. Og på racediskrimination i højeste potens. Og selvom det er et rimelig vildt scenarie, Frank Sebastian Hansen skitserer i romanen, så skal jeg ikke søge længe på nettet, før jeg tænker, det kunne jo være….

Det er kun et par år siden, at Fagbladet 3F afslørede, at en stor grupper lastbilchauffører arbejdede under tvangslignende vilkår for et vognmandsfirma i det sydlige Jylland, og flere andre brancher er også sat i forbindelse med moderne slaveri. Så hvorfor ikke tvangsarbejde i en asatroende sekt?

Bogen er spændende. Også selvom man tidligt ved, hvem der står bag de forbrydelser, der bliver begået. Det går en anelse for stærkt, da det store slag skal slås og også til allersidst, hvor en del løse ender bliver forklaret og uddybet. De handlingsspor havde jeg gerne set integreret bedre i historien som små scener i stedet for.

Men det er en vild og underholdende historie om en sekt med ekstreme holdninger, om gangstere med Balkan-blod i årene, og om to søstre med irakisk baggrund. En kriminalroman om alt det, der foregår i Danmark, som vi fra sofaens dyb med fingeren på Netflix-appen egentlig helst vil lukke øjnene for.

Og så skal jeg altså ikke lige i nærheden af en komodovaran foreløbig.

Frank Sebastian Hansen har tidligere udgivet romanen Billeder fra Lissabon og novellesamlingen Komsammen.

De forsvundne er første del af en planlagt serie. Næste bind udkommer senere på året. Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget EC Edition.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.