Anmeldelse: Lupin sæson 1 (Netflix) 4


Streaming: Fredag aften klikkede jeg mig vej til første afsnit af Lupin, der er en fransk miniserie på Netflix. Pludselig var klokken 2 om natten, og jeg havde i samme tempo, som mine unger sluger fredagsslik, snuppet samtlige fem afsnit af første sæson. Læs her min anmeldelse af den binge-værdige krimikomedie.

Jeg er nok ikke den eneste, der har set en del serier de sidste mange måneder. Som et plaster på det sår, mangel på sociale aktiviteter efterlader. Dog er det ærlig talt længe siden, at jeg har set noget, der var rigtig godt. (En skøn undtagelse er dog fascinerende Your Honor på HBO Nordic.) Men hurra. Jeg har netop set en binge-værdig serie – den spritnye franske miniserie Lupin.

Morsom, underholdende, underfundig, fuld af tempo og action og sine steder også spændende. Er du til Steven Soderberghs serie af Oceans film, vil du sikkert også være vild med Lupin.

Hovedrollen spilles af Omar Sy. Den franske skuespiller er herhjemme mest kendt for sin rolle som Driss i filmen De Urørlige, hvor han spiller personlig hjælper for mangemillionæren Phillipe.

I Lupin spiller han rollen som Assane Diop, hvis liv bliver vendt på hovedet som teenager. Hans far begår selvmord efter en fængselsdom for en forbrydelse, han ikke har begået. Nu, 25 år senere, forsøger Diop at rense faderens navn.

Inspireret af en fiktiv tyv, Arsène Lupin, beslutter Diop sig for at stjæle en uhyre kostbar diamanthalskæde, som har tilhørt Marie-Antoinette.

Netop den halskæde, faderen for 25 år siden blev beskyldt for at stjæle. Diop vil hævne sin fars død og finde frem til den virkelige bagmand. For at det kan lade sig gøre, planlægger han et spektakulært kup på museet Louvre.

Forfatteren Maurice Leblanc (1864-1941) er åbenbart for franskmænd, hvad H.C. Andersen er for danskere. Han skrev en række romaner om netop gentlemantyven og detektiven Arsène Lupin, der minder om en fransk version af en blanding af James Bond, Robin Hood og Sherlock Holmes: charmerende, karismatisk, skælmsk, morsom, elegant, snu og sådan en gentleman, der driver gæk med både forbrydere og politi.

Og så sjæler han selvfølgelig kun fra dem, der har i overflod. Dem, der ikke selv er blege for at berige sig selv på andres bekostning. Som den velhavende ældre dame i herskabslejligheden i Paris, der stolt fortæller, hvordan hendes samling af diamanter stammer fra grådige år i Belgisk Congo.

Hvem andre end Omar Sy med sit brede smil og karismatiske udstråling kan spille en cool fransk moderne gentelmantyv inspireret af netop Leblancs romanfigur? Han er virkelig herlig og gavtyveagtig i den rolle.

I andre roller ses blandt andre Vincent Londez, Ludivine Sagnier og Clotilde Hesme.

Nyd også de smukke billeder af Paris. Selv en slidt ghetto kan se lækker ud med det rette lys og æstetisk forfald på den dér franske delikate måde, som boligdesignere forsøger at efterligne. Nyd også soundtracket af Mathieu Lamboley. En blanding af drillende, klassiske strygere, hidsige trommer og beats, der får mig til at tænke på den franske rapper M.C. Solar, som jeg hørte meget, da jeg var i tyverne.

Læg den realistiske brille væk et øjeblik. Ellers bliver du irriteret over småting, der forekommer… ret usandsynlige. Husk, at Lupin er et slags moderne krimieventyr. Og nyd at se Omar Sy sidde i en stol, formet som en kæmpe sort maske og pønse på næste smarte trick, der skal bringe ham tættere på den skurk, der er skyld i faderens tragedie.

Lupin handler også om fader/søn-forhold. Der er ikke kun fokus på Lupins forhold til sin afdøde far, hvis uskyld Diop forsøger at bevise, men også på Lupins forhold til sin teenagesøn, som han har fået med sjæleveninden Claire.

Hvor Diop er snu og snedig og altid tre skridt foran, når han er professionel tyv, så er han anderledes sårbar og vaklende i rollen som far. For i den rolle kan ikke alting planlægges minutiøst siddende i en stol formet som en maske.

Foreløbig kan du se den første sæson af Lupin på Netflix. Serien består af yderlige to afsnit. Hvornår pokker kommer sæson 2, kære Netflix?


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Anmeldelse: Lupin sæson 1 (Netflix)