Anmeldelse: Djævelens værk af Lotte Petri 4


Anmeldelse: Velresearchet, interessant emnevalg om bl.a. etik, psykiatri og tro, mørk københavnerkrimi med strejf af noget rigtig godt, men desværre fræser historien alt for hurtigt derud ad og mangler dybde og sammenhæng. Havde jeg kun én sætning til at anmelde Lotte Petris krimi Djævelens værk, lød den sådan.

Det enkelte cover viser en djævlemønt – en sølvmønt, der er en slags bærer af det onde.

Hvor jeg er meget begejstret for danske Lotte Petris krimiserie om lægen Selma Eliassen, så blev jeg aldrig rigtig grebet af forfatterens seneste krimi.

Djævelens Værk er skrevet (eller redigeret) alt for stramt. Så stramt, at jeg som læser i flere situationer ikke kommer tæt nok på bogens karakterer, så jeg forstår, hvorfor de reagerer eller tænker, som de gør. Det går lidt rigeligt stærkt med synsvinklerne i ultrakorte afsnit og kapitler.

Historien skøjter i turbofart hen over isen i stedet for at sætte mere markante og dybe spor.

Indimellem er bogen spændende, og nogle sider vendte sig selv i forrygende fart, men jeg mangler mere dybde i personkarakteristikkerne og bedre sammenhæng i handlingsforløbet for at blive rigtig begejstret.

Men ih, hvor kunne det have været godt. De helt rigtige ingredienser er til stede:

 • Retsantropolog og forsker Josefine Jespersen, der leder et forskningsprojekt, hvor hun skal katalogisere og undersøge knogler fra en gravrydning
 • En sympatisk politiefterforsker
 • En katolsk præst, der er certificeret af selveste paven til at uddrive djævelen i Danmark. Altså en eksorcist.

For at give plads til metrobyggeriet ved Nørrebro i København skal over 1000 skeletter flyttes fra Assistens Kirkegård. Josefine Jespersen har ansvaret for gravrydningen, og en aften bliver arkæologen Rita Magnussen, der er Josefines kollega, dræbt og smidt ned i en åben grav. Med et såkaldt Peterskors ridset ind i kraniet – djævelens tegn. Sammen med vicepolitiinspektør Alexander Damgaard bliver knogleeksperten involveret i sagen.

Og så er spørgsmålet: Er morderen, der hurtigt slår flere ihjel, sindssyg? Eller måske besat?

Præsten i bogen skelner mellem, om folk er psykisk syge eller besatte ved bl.a. at dryppe nogle dråber helligt, indviet vand på personen. Er han/hun besat er reaktionen voldsom – som var vandet syre. Det lyder vildt, og det er det, men netop den del af bogen er også ret interessant.

Er onde kræfter sluppet løs, fordi skeletterne bliver begravet et andet sted uden et kristent ritual? Læs selv og find ud af det.

Eller kast dig i stedet over forfatterens fire solide og gode krimier om lægen Selma Eliassen.

PS: Lotte Petri er en produktiv forfatter og i gang med en ny krimiføljeton, Black Notice, om en grænseløs seriemorder, som står bag en række uhyggelige mord i Europa. Historien er baseret på virkelige begivenheder og udkommer senere på året.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Anmeldelse: Djævelens værk af Lotte Petri

 • Birthe Sonne

  Kære Rebekka
  Jeg elsker virkelig dine anmeldelser, der giver mig en ubændig trang til at læse de bøger, du omtaler – og helst med det samme. Der er smuttet en del ind på e-readeren, men jeg kan nok ikke helt følge med dit læsetempo 🙂
  Og se nu – selv med en ikke så god anmeldelse får du det alligevel skrevet, så jeg nu bliver nødt til at læse Djævelens værk.
  Mange hilsner
  Birthe

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Kære Birthe

   Åh, tusind tak. Jeg tænker ofte på, hvor spøjst det er, at vi dengang for nogle år siden i et DSB-tog faldt i snak om krimier og bøger – og at du herefter trofast har kommenteret og fulgt bloggen. Vi kender ikke hinanden eller har set hinanden siden, men skrives jo jævnligt ved her i kommentarsporet.

   Tak fordi du følger med. Og måske du er helt uenig med mig i min anmeldelse.
   Bedste hilsner fra
   Rebekka

 • Tove Hornbek

  Du har ret i, at de fire bøger om Selma Eliassen var meget bedre. Men jeg kunne nu også godt lide Djævelens værk og jeg glæder mig absolut til næste bog af Lotte Petri.

  • Rebekka Andreasen

   Tak for din kommentar, Tove. Jeg har hørt mange begejstret fortælle om bogen, og selvom vi alle deler en kærlighed til genren, har vi heldigvis lov til at have hver vores mening.