Hånden af Henning Mankell 2


Anmeldelse: For nylig udkom Hånden: En lang novelle om Henning Mankells populære og melankolske operaelskende, diabetes-ramte kriminalkommissær Wallander. For mig blev det et herligt omend kort gensyn og et sidste farvel til en meget elsket romanfigur.

Hånden er en novelle om Wallander.

Har du læst Henning Mankells Den urolige mand, så havde du nok ikke forventet at møde Kurt Wallander igen. Men for nylig udkom Hånden – en godt 120 sider lang novelle, som den populære svenske krimiforfatter oprindelig skrev for en del år siden som en del af et PR-fremstød i Holland.

Kronologisk foregår historien efter Inden frosten og altså før Den urolige mand, der afslutter serien om Wallander.

Udover selve novellen indeholder bogen kapitler om Wallander og de centrale figurer, der spiller en rolle i serien. Der er også en kronologisk oversigt over alle bøgerne i Wallanderserien, og den svenske krimiforfatter fortæller, hvordan ideen til serien opstod. Det er guf for Wallanderfans. Henning Mankell fortæller bl.a:

Da jeg kom tilbage fra min spadseretur, tog jeg telefonbogen frem. Først fandt jeg fornavnet Kurt. Det var kort og tilpas almindeligt. Et længere efternavn ville passe godt. Jeg søgte længe og standsede ved Wallander. Det var heller ikke hverken for almindeligt eller for ualmindeligt. Det skulle han hedde, min politimand. Kurt Wallander.

Da jeg læste Hånden, havde jeg det som om, jeg mødte en god gammel ven. Der var mere gensynsglæde end egentlig begejstring over selve historien. Den er ikke specielt sindsoprivende, men det er herligt at være i selskab med Wallander igen. Det er trygt og hyggeligt. (Og desværre ikke særlig uhyggeligt.)

Jeg kom i tanke om,  hvor meget jeg har savnet denne politimand, der har en stærk moral og usvigelig intuition når det gælder jobbet. Til gengæld har han en selvdestruktiv livsstil, et stort selvhad og et kompliceret forhold til både sin datter Linda og ekskonen Mona. Wallander bekymrer sig om samfundet, om retsfølelsen og om netop forholdet mellem demokrati og retssamfund, og ikke så få politiske og samfundsmæssige temaer er blevet behandlet i bøgerne op gennem 90’erne.

I Hånden opdager Wallander en hånd, der stikker op af jorden, da han er taget på landet for at kigge på et nyt hus. Drømmen om at flytte på landet bliver dog begravet lige så hurtigt, som hånden bliver gravet op. Det viser sig, at to lig er blevet begravet i husets baghave. Og Wallander forsøger at finde ud af, hvordan og hvorfor de to lig er havnet i en have uden for Ystad.

Læs Hånden hvis du har savnet Wallander og for at få de supplerende kapitler og forfatterens tanker om Wallanderserien.

 

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Hånden af Henning Mankell