Hvorfor fascineres vi af krimigenren?


Hvorfor fascineres vi af krimigenren? Hør mine bud, når jeg holder foredrag om krimi. Foto: Ellen Marie Andreasen

Hvorfor fascineres vi af krimigenren? Hør mine bud, når jeg holder foredrag om krimi. Foto: Ellen Marie Andreasen

Krimiforedrag: Sidst jeg var ude og holde foredrag om krimigenren, kom der i pausen en midaldrende kvinde hen til mig. (Hvor er alle mændene i øvrigt, når kvinderne går til foredrag?) Hun trak mig lidt til side og nærmest hviskede, at i hendes bogklub læste de aldrig krimier, fordi ingen rigtig ville indrømme, at de godt kunne lide krimier.

Suk. Jeg slår lige én gang for alle fast: Der findes krimier, der er dårligt skrevet, hvor plottet er slattent, og hvor personkarakteristikker er flade og klicheagtige. Men der findes også havebøger, digte, biografier, erindringer, ungdomsbøger, børnebøger, essays, historiske romaner, kogebøger, hobbybøger, tegneserier, kunstbøger, debatbøger, antologier og skønlitterære romaner, der ikke er værd at bruge tid på. Der findes heldigvis også det modsatte, og det gælder alle genre.

Krimiforfatter Susanne Staun har engang i et interview i Informations krimitillæg sagt:

Hvad er en krimi? En krimi er en litterær genre, der kræver to ting. Et mord og en opklaring. Hvordan pokker kan det forhindre nogen i at begå litteratur?

Heldigvis er vi mange, der er vild med krimi, og som er helt åbne omkring det. Og jeg er glad for, at den hviskende kvinde trods alt vovede sig ud og kom til mit foredrag.

Det er ikke alle krimiforfattere, der indkasserer over 30 millioner kroner som Harry Holes opfinder Jo Nesbø gjorde i 2013. Men der bliver skrevet – og læst – krimier i stor stil. Og rigtig mange af dem er rigtig gode bøger. Hvorfor er krimigenren så populær, og hvad er det, genren kan? Det er bl.a. noget af det, som jeg giver nogle bud på, når jeg holder foredrag.

Måske er svaret på krimiens popularitet såre simpel. En af mine drenge havde på et tidspunkt et godt bud. Han sad og tegnede med en ven, da vennen pludselig siger: “Min far ser meget fodbold i tv. Det er fordi, han ikke længere spiller det selv.” Lang pause. Så siger min dreng:

Min mor læser uhyggelige bøger. Det er nok, fordi hun ikke har lyst til selv at blive morder.

Jeg holder foredrag i hele landet om krimigenren. Foto: Rebekka Andreasen

Det kan man jo grine lidt af. Men faktisk er det sådan, at jo mindre vold, der er i et samfund, jo mere er der i litteraturen. Så det må være et godt tegn, at flere og flere danske forfattere og instruktører kaster sig over krimigenren. Og så er vi jo nogle, der er nødt til at læse deres bøger og se deres film, ikke?

PS: Jeg kommer gerne ud på din arbejdsplads, i dit lokalcenter, på dit lokale bibliotek eller i dit kulturcenter og holder foredrag om krimigenren. Kontakt mig på mail@rebekkaand.dk eller ring på 2837 1318 for at høre nærmere om indhold og pris.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.