Interview med bestsellerforfatteren Dean Koontz


I mere end 50 år har den amerikanske bestsellerforfatter Dean Koontz skrevet thrillere og gysere, og hans bøger er udkommet i svimlende 500 millioner eksemplarer. Hans mål er altid at underholde, men ofte sniger moralske dilemmaer sig ind i bøgerne. Med sin seneste roman sætter 73-årige Dean Koontz fokus på bekymringen for, at teknologi tager overhånd og truer demokratiet. 

Dean Koontz har med Det stille hjørne endnu engang skrevet en svært underholdende bog.

(Interviewet her er en betalt opgave for Bogmagasinet og har været bragt som tillæg til Jysk Fynske Medier sidst i juni.)

Tekst: Rebekka Andreasen

Er det muligt at bevæge sig sporløst på nettet og i det offentlige rum?

Det spørgsmål stillede bestsellerforfatter Dean Koontz sig selv år tilbage og såede dermed det første frø til konspirationsthrilleren Det stille hjørne, der i maj udkom på dansk på Forlaget EgoLibris.

Titlen hentyder netop til at gå under radaren, og hvor det lykkes for bogens heltinde Jane Hawk, der er tidligere FBI-agent, er det ikke så nemt i virkeligheden, mener forfatteren.

»Det er næsten umuligt at være off the grid i dag med de elektroniske spor, vi efterlader, og med myndigheders mulighed for at scanne nummerplader og ansigter. Det kan godt bekymre mig, og vi er nødt til også at være opmærksomme på de negative sider ved ny teknologi. Min hovedperson er ikke kun på en mission for at redde sin lille dreng og sig selv, men for at redde verden mod en sammensværgelse, der truer vores demokrati og frie vilje,« siger Dean Koontz.

Med et smil, der når hele vejen til Danmark gennem telefonen fra forfatterens hjem i det sydlige Californien, forklarer Dean Koontz, at når det på to minutter lykkes Jane Hawk at slippe væk fra sine forfølgere, har det taget ham fire dage at udtænke genistregen.

Ofte blander Dean Koontz elementer af science fiction med realisme, og måske netop på grund af kærlighed til science fiction-genren har han altid haft øje for teknologiens potentielle mørke sider.

Andre måder at leve på

Selvom forfatteren har både alderen og formuen til at trække sig tilbage, stopper Dean Koontz ikke med at skrive foreløbig. At skrive er hans måde at være i verden på. Sådan har det været, siden han i 1968 debuterede med romanen Star Quest.

Dean Koontz har altid læst meget, og især forfattere som Charles Dickens og John D. MacDonald har inspireret ham i arbejdet med at skabe troværdige karakterer. Allerede tidligt fik litteratur en afgørende betydning i hans liv og åbnede verden op.

»Jeg havde en svær barndom med en voldelig far, der drak. Ved at læse bøger fandt jeg ud af, at der var andre måder at leve på.«

Hovedpersonen i Det stille hjørne har også et kompliceret forhold til sin far, ligesom mange andre af Dean Koontzs karakterer bakser med en traumatisk barndom.

I bogen kaster Jane Hawk sig ud i jagten på sandheden, da hendes mand pludselig begår selvmord. Hun opdager, at succesfulde mennesker med øjensynlige lykkelige liv også har begået selvmord og aner et mønster. Pludselig er magtfulde kræfter efter hende.

»Da jeg havde skrevet 20 sider af manuskriptet, blev Jane Hawk så levende for mig, at hun næsten overtog styringen, og jeg har elsket at skrive om hende. Jeg laver ikke synopser, planer og karakterskitser, mine karakterer og plottet udvikler sig, som arbejdet skrider frem,« siger Dean Koontz.

Manuskriptet i køleskabet

Når Dean Koontz sætter sig til tasterne, må hans golden retriever Elsa pænt blive uden for kontoret, for det er svært at jonglere med ord, når hunden allerhelst vil ligge med hovedet i forfatterens skød. Lapdog kalder Dean Koontz kærligt hunden.

»Jeg elsker lange skriveseancer og sidder gerne ti timer eller længere foran computeren. For at skrive er det vigtigt for mig at være i bogens stemning og univers, og derfor er det ikke nok med et par timers arbejde. Jeg har brug for at fordybe mig for at få flow.«

Dean Koontz skriver kronologisk og bliver ved med at finpudse en side, til han mener, at nu er teksten så perfekt, som den kan blive. Ofte kræver det op til tyve gennemskrivninger. Leende forklarer den amerikanske forfatter, at han kan finde på at gemme en fysisk kopi af sit manuskript i køleskabet, selvom han også tager en elektronisk backup. Bare for at være på den sikre side.

Går det trægt med skriveriet, rejser Dean Koontz sig fra kontorstolen og går ud i gangen i sit rummelige kontor og lader blikket glide over reoler med over 8000 forskellige udgaver af hans bøger. Et håndgribeligt bevis på, at han har gjort det før, og hvis han bliver ved, ender det nok med flere brugbare sider.

De sidste par år har Dean Koontz skrevet fem thrillers om Jane Hawk. Nu vil han i gang med andre projekter.

»Jeg duer ikke til at ligge ved poolen og drikke drinks, jeg keder mig hurtigt. Jeg har stadig ambitioner som forfatter. Så længe der er emner, genrer og karakterer, jeg endnu ikke har udforsket, bliver jeg ved. Ideer har jeg masser af.«

Dean Koontzs anbefalinger til (sen)sommerlæsning:

Alt af amerikanske Kate DiCamillo. Hun skriver skønne børnebøger, som også voksne får meget ud af. Læs især The Magician’s Elephant fra 2009.

Rebecca af Daphne du Maurier fra 1938 holder stadig.

For nylig døde den amerikanske forfatter Herman Wouk i en alder af 103. Jeg er glad for hele hans forfatterskab og anbefaler The Caine Mutiny fra 1951.

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.