Interview med Mattias Edvardsson – vind forfatterens bog 23


Forfatterinterview/konkurrence: I dag udkommer svenske Mattias Edvardssons spændingsroman En helt normal familie på dansk. Med bogen slog Edvardsson i 2018 for alvor igennem i hjemlandet, og romanen har rundet mere end 120.000 solgte eksemplarer og er solgt til udgivelse i mere end 30 lande. Det er ikke en traditionel krimi, men en fascinerende, interessant, eftertænksom og dragende spændingsroman om forældreskab, ægteskab, generationer. Og om etik, moral, selvtægt, skyld og straf. To bloglæsere kan vinde bogen – sponsoreret af Edvardssons danske forlag People’sPress. Opdateret: Konkurrencen er slut.

Mattias Edvardssons En helt almindelig familie er fortalt ud fra tre synsvinkler: En far, en mor og deres teenagedatter. Og selvom udgangspunktet er det samme, er det tre forskellige historier, der kommer frem. 19-årige Stella bliver anklaget for at have knivdræbt en mand. Bogen er oversat af Henrik Andersen. Foto: Caroline Andersson.

Mød forfatteren og gymnasielæreren fra Trelleborg her:

Der er ikke mange danske læsere, der kender dig – endnu. Beskriv dig selv med et par ord:

– Stædig, neurotisk, moderat doven litteraturelsker.

Hvordan opstod ideen til bogen?

– En nat, da jeg lå i min seng og ikke kunne falde i søvn, kom jeg til at tænke på mine døtres fremtid. Jeg indså, at når mine piger er teenagere, kommer jeg til at ligge og forsøge at sove, uden at mine børn er kommet hjem. Hvor meget ved du egentlig om dine teenagere? Hvad sker der, hvis ens teenagedatter kommer hjem med blodigt tøj og er anklaget for mord? Hvor langt ville jeg gå for at beskytte og forsvare hende?

Ideen med tre synsvinkler – hvordan opstod den ide? Og hvorfor lige i den rækkefølge: Først faderen Adam, så datteren Stella og til sidst moderen Ulrika?

– Jeg ville begynde med at beskrive den desperate fars moralske dilemma. Hvordan vil han agere, når hans datter er anklaget for mord? Hvilke grænser er han parat til at overtræde? Jeg vidste fra begyndelsen, at jeg efterfølgende ville give datteren Stellas perspektiv på, hvad der er sket. Jeg funderede meget over, hvordan det, en forælder oplever som omsorg, kan betragtes som kontrol i barnets øjne. Ikke før slutningen indså jeg, at historien havde brug for en tredje stemme, og det blev indlysende mor Ulrika. Som advokat kan hun skildre retssagen, der vil afgøre, hvad der rent faktisk skete og afgøre, om Stella er skyldig i mord eller ej.

Hvad har været den største udfordring ved at skrive bogen?

– Det sværeste var at holde styr på de forskellige perspektiver for at sikre, at alle detaljerne ser ens ud i de tre dele. Samtidig skulle jeg undgå at gentage mig selv, så læseren ikke behøver tage del i de samme begivenheder flere gange.

Hvordan har din baggrund som lærer på gymnasiet i svensk og psykologi kunne hjælpe dig i skriveprocessen?

– I mit job har jeg mødt en masse teenagere og nogle, der mindede mig om Stella. Det ville have været svært at fange hendes stemme, hvis jeg ikke havde haft den erfaring.

På mange måder er det en universel historie, du har skrevet – som kunne foregå alle andre steder end Lund. Er det en tilfældighed eller noget, du bevidst har arbejdet med?

– Der var ikke noget, jeg straks tænkte på, da jeg skrev, men mange udgivere i andre lande har påpeget det og mener, at det kan være en grund til, at det er let at genkende sig selv i bogen, uanset om du bor i USA, Kina eller Danmark.

Faderen Adam og moderen Ulrika har ikke helt samme opfattelse af etik og moral. Kan du sætte nogle ord på deres forskelligheder?

– Som præst har Adam en kristen etik at forholde sig til, men også den kristne etik er åben for fortolkninger. Ulrika er forsvarsadvokat og forholder sig primært til den juridiske lovgivning, som naturligvis er baseret på en slags social moral. Men begge gør deres yderste for at dreje og vride moralen, så den passer til deres egne formål.

Kan du sætte nogle ord på bogens temaer – uden at afsløre for meget?

En helt normal familie handler om, hvor vanskeligt det kan være at være forælder: Hvor langt er du parat til at gå for at beskytte dine børn? Og hvor godt kender du i virkeligheden dine teenagebørn?

Hvad er dit forhold til krimigenren?

– Jeg er meget fascineret af kriminologien og psykologien bag en forbrydelse, men En helt normal familie er ikke nogen almindelig krimi. Jeg ønskede at skrive en spændingsroman, der er befriet for traditionel politiarbejde og som skildrer ret almindelige mennesker, og som også skildrer, hvordan de påvirkes af en forbrydelse.

Læser du selv meget?

– Jeg læste meget hele tiden, i mange forskellige genrer, men jeg læser især bøger i spænding/krimigenren.

Du har skrevet, så længe du kan mindes. Hvad er det, du godt kan lide ved at skrive historier?

– Jeg elsker sprog og at arbejde med ord. Fdet første er det en fantastisk måde at opleve verden på – fra mange forskellige vinkler. Jeg kan være en 19-årig pige om dagen og en 40 år gammel mand om aftenen. Litteratur beriger vores liv og gør verden større.

Vidste du fra begyndelsen, at bogen skulle være en stand-alone og ikke en del af en serie?

– Det har aldrig tiltrukket mig at skrive serier. Da jeg er en ganske utålmodig type, ville jeg nok ret hurtigt blive træt af at skrive om de samme mennesker og steder.

Bogen er blevet utrolig godt modtaget, ikke kun i Sverige, men verden over. En helt vanlig familj, som bogen hedder på svensk, kommer ud i mere end 30 lande i løbet af 2019. Er der en enkel episode, der har gjort ekstra indtryk på dig i processen med at få bogen ud i verden?

Min agent lancerede En helt normal familie internationalt til den store bogmesse i London i foråret 2018, da bogen endnu ikke var kommet ud i Sverige. Sent på aftenen før messen ringede hun og fortalte, at en udgiver i USA ønskede at købe bogen for en meget stor sum, og i løbet af de følgende dage i London blev bogen solgt som på transportbånd til mange forskellige lande. Som sædvanlig stod jeg i et klasseværelse og underviste elever og havde svært ved at forstå, at det var sandt. Bogen var ikke engang udkommet derhjemme i Sverige. Det sker stadig, at jeg er nødt til at minde mig selv om, at dette virkelig sker for alvor.

To heldige bloglæsere kan vinde Mattias Edvardssons En helt normal familie.

Vind bogen

Sponsoreret: To heldige bloglæsere kan vinde et eksemplar af Mattias Edvardssons En helt normal familie. Alt du skal gøre er at skrive dit navn i en kommentar under indlægget her.

Du kan også deltage ved at lægge en kommentar på bloggens Facebookside eller Instragramprofil, men du kan kun deltage én gang, så vælg et af stederne, hvor du har lyst til at deltage.

Bemærk: Der kan gå lidt tid, fra du skriver en kommentar, til den er synlig på bloggen. Du kan deltage frem til torsdag den 29. august klokken 12. Du skal selv tjekke på bloggen senere på dagen, om du har vundet. Hører jeg ikke fra vinderne inden en uge, finder jeg nye vindere. Bøgerne er sponsoreret af Edvardssons danske forlag People’sPress.

PS: Hvis En roman om en forbrydelse, som der står på forsiden af bogen, minder dig om noget, så er det nok fordi, at Maj Sjöwall og Per Wahlöö mellem 1965 og 1975 skrev de ti bøger om Martin Beck, som til sammen udgør serien Roman om en forbrydelse.

 

 

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 thoughts on “Interview med Mattias Edvardsson – vind forfatterens bog