Mød Jussi Adler-Olsens personlige assistent 4


Jussi Adler-Olsen her omgivet af to stærke kvinder – forfatterens højre hånd og personlige assistent Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig (tv) og PR Konsulent fra Politikens Forlag Helle Skov Wacher. Det anslås, at er 3.000 arbejdspladser knyttet til Adler-Olsens forfatterskab i hele verden. Foto: Rebekka Andreasen

Hun har et meget alsidigt job, hvor hun bl.a. har kontakt med forlæggere over hele verden. Og så er hun blevet helt ferm til at betjene diverse mobilkameraer. Det er der brug for, når læserne vil have taget et billede af dem selv sammen med Jussi Adler-Olsen. Mød Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig, der er personlig assistent for forfatteren bag Afdeling Q.

Elisabeth Ahlefeldt-Laurvigs arbejdsplads er en imponerende kontorvilla i flere etager på Prins Valdemars Allé i nordsjællandske Allerød. Her har både hun og Jussi Adler-Olsen deres professionelle base. Der er meget få forfattere i Danmark, der har en personlig assistent. Derfor er der heller ikke mange, der har et job som Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig. Men hun har ikke haft svært ved at finde ud af, hvordan hun skal udfylde rollen.

Nej, det har faktisk ikke været svært. Jeg har arbejdet i forlagsbranchen i mange år som koordinator, og jeg bl.a. også været litterær agent. Derfor har jeg en baggrund, så jeg ved hvilke oplysninger, vi skal have, og hvordan jeg sætter det i system, så vi kan trække på den viden hurtigt. Det vigtigste, jeg skulle lære, var, hvordan Jussi tænker, og hvad han mener om dette og hint. Her lærer jeg nyt hver dag, for der kommer hele tiden en ny slags spørgsmål.

Jussi Adler-Olsen har gode kvinder omkring sig. Det er personlig assistent Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig til venstre og Helle Wacher, der er International PR Coordinator på Politikens Forlag. Foto: Rebekka Andreasen

Hvordan ser en normal arbejdsdag ud for dig?

Forhåbentlig når jeg at møde før Jussi. Så forbereder jeg en liste over de ting, vi skal have afklaret. Når Jussi kommer, så sætter vi os med en kop kaffe, mens jeg får direktiver til, hvordan jeg får svaret på det, der skal gøres. Dernæst går Jussi op og arbejder med sit, mens jeg får gjort det, vi har aftalt. Somme tider tager vi endnu en konference senere på dagen, somme tider er der hastesager, som vi tager med det samme. Sommetider kommer der besøg f.eks. af en journalist eller måske er Jussi ude til møder. Hvis han er ude at rejse konfererer vi pr. telefon og evt. Skype mindst én gang om dagen. Jussi er meget tæt involveret i alle henvendelser og ved alt, der kommer forbi mit bord.

Hvad er den fornemste opgave for dig i dit job?

At give Jussi tid. Jo mere jeg kan tage fra, jo mere aflaster jeg Jussi og giver ham tid til at gøre andre ting så som at skrive.

Jeg forestiller mig, at rigtig mange gerne vil have fat i Jussi. En del af dit job er vel at sige nej? Hvordan er det?

Ja, vi skuffer desværre mange. Men langt de fleste er heldigvis meget søde og forstående, når vi takker nej. Det vigtigste for mig er, at de føler, at de er blevet taget alvorligt og synes, der er en grund til, at vi må sige nej tak. Jeg er ofte imponeret over, hvilke arrangementer der bliver lavet rundt om i landet, der er virkelig mange fantastiske ildsjæle, der laver spændende begivenheder overalt i landet.

Hvad er det allerbedste ved jobbet?

Alsidigheden. Der er så mange facetter ved dette job, det er sjovt. Dels at få et overblik over, hvor Jussi er udgivet, og hvordan hans romaner bliver modtaget overalt i verden. Dels at møde mennesker alle mulige vegne fra, her tænker jeg både på forlagsfolk, journalister og læsere, når vi møder dem til bogmesser. Og endelig at følge med i, hvad læserne mener, her tænker jeg både på direkte henvendelser og på de sociale medier.

Du har været med i tre-fire år. Hvordan vil du beskrive udviklingen i de år?  Har dine opgaver ændret sig?

Min hovedopgave – at skaffe Jussi mere tid – er den samme. Men når det er sagt, er der sket utroligt meget. Der er kommet flere romaner, der er kommet flere udgivere og mest af alt er der kommet endnu flere forespørgsler på at få Jussi på besøg. Heldigvis har jeg sat system i en masse viden, så det ikke tager så lang tid at komme med nogle af svarene.

Hvad er den største udfordring i jobbet?

Det er vigtigt for mig, at alle dem der kontakter Jussi ved, at han ser deres henvendelse. Også selv om de kun kommunikerer med mig. Og så betyder det meget for mig, at selvom vi må skuffe mange, så skal de føle sig godt behandlet. Endelig håber jeg, at Jussi selv synes, at jeg kommunikerer på en måde, så han kan kende sig selv. Det er jo ham, jeg repræsenterer.

Hvordan er det at arbejde så tæt sammen med en mand som Jussi? Og hans kone Hanne?

Både Hanne og Jussi er meget betænksomme og hensynsfulde mennesker. Det betyder meget. Og så har de en dejlig sans for humor. Jussi er fuld af drive og har en enorm energi. Det største problem jeg er stødt på, har faktisk været at få Jussi til at passe bedre på sig selv. Han vil så gerne det hele, det er jo sjovt og spændende alt sammen. Her har det været dejligt, at Hanne og jeg grundlæggende har det samme mål – at passe på Jussi.

Du har på en eller anden måde arbejdet med bøger i en stor del af dit liv. Hvad betyder litteratur for dig?

At sætte sig ned med en god bog er et frirum. Jeg nyder, når jeg kan sætte nogle timer af til bare at gå ind i en anden verden. Jeg læser meget gerne krimier, det er ren afslapning, og så læser jeg en del biografier, gerne historiske. Det har noget med min nysgerrighed at gøre. Når man oplever en periode set via en persons oplevelser, så får man ikke kun en viden om den person, men også et tidsbillede. Det kan jeg godt lide.

Hvad er dine opgaver, når du f.eks. er med Jussi til bogmesse?

Typisk har Jussi en masse aftaler. Her er det min fornemste opgave at sørge for, at han når det hele. Det betyder somme tider, at jeg må afbryde midt i et interview og få det afsluttet. Ellers bliver den næste journalist skuffet. Når der er signeringer, så står jeg klar til at tage et foto af læseren sammen med Jussi. Jeg kender efterhånden mange slags telefonkameraer. Og noget så lavpraktisk som at sørge for, at han får mad og drikke. Ofte er der ikke tid i programmet til, at Jussi kan stå i en kø, så gør jeg det, mens han signerer eller giver interviews. Hvis jeg er med til den store bogmesse i Frankfurt, hvor der er mange af Jussis forlæggere fra forskellige lande, er det også min opgave at få talt med dem. Det gør kommunikation pr. mail meget lettere i løbet af året.

Nogle gange hjælper du med researchen. Hvordan er det at arbejde i marken?

Jeg ved kun noget om det, jeg skal finde ud af. Det er først, når jeg læser den færdige roman, at jeg opdager, hvad det egentlig var, jeg skulle finde ud af. Det er ret sjovt.

PS: Der er en bestemt figur i Afdeling Q-universet, som Elisabeth Ahlefeldt-Laurvig holder særligt af:

Jeg har en svaghed for Hardy. Hvilken skæbne – at ligge der og ikke kunne noget fysisk og være på fulde omdrejninger mentalt. Jeg kan godt lide, når han får lov til at bruge sine efterforskningsevner. Her kommer det, han kan, til nytte. Hvor må det være en befrielse for ham.

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Mød Jussi Adler-Olsens personlige assistent

  • Birthe Sonne

    Fantastisk læsning. Selv om jeg er på vej op gennem Europa med start i Lissabon og nu i Lyon, og selv om jeg undervejs sletter mange mails – også dem om valgkampen, så er der nogle mails, jeg absolut må læse, og det er bl.a. dine blogs. Denne giver en super indsigt i et fint menneske bag forfatteren. Tak for det.
    Og et PS. Jeg har brevstemt på konsulatet her i Lyon.