Katharerne af Ole Clifford 1


At man kalder middelalderen for mørk kan ikke undre efter at have læst Ole Cliffords historiske krimi Katharerne.

At man kalder middelalderen for mørk kan ikke undre efter at have læst Ole Cliffords historiske krimi Katharerne.

Anmeldelse: Katharerne af Ole Clifford er en forrygende historisk krimi, men det er en bog, der tager tid at læse. Bedre end Brown synes jeg.

Talrige film og bøger fortæller om et af de blodigste kapitler i kristendommens historie, nemlig middelalderens korstog mod islam og muslimerne. Ole Cliffords storartede historiske krimi Katharerne tager dog fat på en anden rædsel, der også fandt sted i (den mørke) middelalder, nemlig den katolske kirkes udslettelse af den kristne trosretning, der kaldes katharisme. Op imod en million mennesker blev dræbt i 1200-tallets sydlige Frankrig, fordi de havde deres egen udlægning af den kristne tro.

I Katharerne følger vi dels astrofysikeren og IT-konsulenten Viktor i nutiden, og dels fire katharer, præster, der er på flugt fra forfølgelserne i 1200-tallet. Med sig har præsterne værdifulde skatte.

Efter de dramatiske begivenheder i Flyspotteren trænger Viktor til luftforandring. Han får tilbudt en måneds gratis ophold i en villa i Saint-Tropez ved den franske riviera.

På ture rundt i det sydfranske går det op for ham, hvad der er sket på disse kanter 800 år tidligere. Viktor bliver besat af den ide, at når Johannes Paul II kan undskylde for korstogene, så kan den siddende pave også undskylde for kirkens forfølgelse af katharerne. Viktor tager kontakt til paven, og så tager begivenhederne fart. Tænk Dan Brown, og du er ikke helt galt på den. Dan Brown kan virkelig noget med spænding, dynamik i fortællingen og såkaldte cliffhangers, men jeg synes, at Ole Clifford skriver langt bedre, selvom bogen ikke er så hæsblæsende som Browns bøger.

På elegant vis flettes nutid og fortid sammen, og hvis blot en lille del af det, forfatteren beskriver, er sket, så er det et meget grumt kapitel i historien. Der er masser af atmosfære og stemning (og grumme torturmetoder) i bogen, og det virker naturligt, at vi som læser hopper frem og tilbage i tiden.

Ole Clifford har researchet i fem år for at kunne skrive historien. Det betyder også, at der er mange informationer, detaljer, historiske begivenheder, myter, steder og et stort persongalleri at holde styr på, og det tog mig et stykke tid at læse bogen. Og fordøje den.

Men det er en fremragende bog, der har gjort mig klogere på et stykke skræmmende europahistorie, som jeg slet ikke kendte.

Læs Katharerne hvis du er til Dan Brown og Ildefonso Falcones.

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Katharerne af Ole Clifford