Krimigenren overlever, hvis sproget er sprødt


Steen Harvig og Lotte Petri til Vild med ORD på DOKK1 i Aarhus i weekenden. Moderator Jannik Lunn i midten. Fotoet er taget af Inge Hald, som er en journalistkollega (med bedre mobilkamera end jeg) Hun er også blogger og står bag vildmedberlin.dk

Steen Harvig og Lotte Petri til Vild med ORD på Dokk1 i Aarhus i weekenden. Moderator Jannik Lunn i midten. Fotoet er taget af Inge Hald, som er en journalistkollega – med bedre mobilkamera end jeg. Hun er også blogger og står bag vildmedberlin.dk

Det blev til en snak om forfatter-parløb, sprog og nye detektivtyper, da krimiforfatterne Steen Harvig og Lotte Petri mødtes i Aarhus til litteraturfestivalen Vild med ORD.

Sjöwall og Wahlöö gjorde det. Det samme gør søskendeparret Hammer og ægteparret Øbro/Tornbjerg. Og moderator Jannik Lunn vil vide, om de to krimiforfattere overvejer at skrive en krimi sammen med en medforfatter.

Steen Harvig har svært ved at forestille sig et professionelt parløb. Igen. Han har prøvet det. I 1989 modtog han Det Danske Kriminalakademis debutantpris for Slutspil med blind makker, som han skrev i samarbejde med Jørn Namer. De to skrev i alt fire bøger sammen, men siden 2004 har forfatteren skrevet alene bl.a. Drifternes trilogi, der består af Besat, Bedrag og Begær.

Steen Harvig:

Det begyndte som et eksperiment. Vi havde læst en bog af Torben Jensen. Plottet var rimeligt, men ikke afslutningen, og så tænkte vi, at det kunne vi gøre bedre. Man skal kende hinanden utrolig godt for at kunne skrive sammen. Og være villig til at bruge den samme tid og en masse ressourcer for at få arbejde til at glide. I sidste fase af vores samarbejde flyttede Jørn til Luxembourg. Det gjorde det mere besværligt at kommunikere, og det var sværere at få et kontinuerligt flow.

Lotte Petri, der debuterede i 2009 med Den 5. Plage, der er det første af fire bind om lægen Selma Eliassen, afviste derimod ikke tanken om at skrive sammen med en anden. Forleden blev hun kontaktet af den kriminaltekniker, der afslørede Amagermanden. Han er på vej på pension og tager en række uopdagede sager med sig. Og de sager kan hun godt have lyst til at dykke ned i sammen med kriminalteknikeren.

Mellem 300 – 350 danske såvel som oversatte krimier udkommer hvert år herhjemme. I princippet kan man læse en ny krimi året rundt. Men hvordan ser krimigenren ud i fremtiden?

Lotte Petri:

Der kommer konstant nye knopskud på krimistammen. Krimigenren lever og udvikler sig hele tiden, og det er spændende. Der findes jo alt fra krimier med religiøse undertoner til traditionelle puslespilskrimier og såkaldte splatterkrimier a la franske Grangé. Detektivfunktionen er i opløsning, fordi verden bliver mere kompliceret, og i stedet ser vi krimier, der ikke nødvendigvis har politiet i hovedrollen. De har i hvert fald brug for hjælp. Forbryderne bliver også mere akademiserede og avancerede. Og så er jeg overbevist om, at vi kommer til at se flere krimier, der handler om flygtningeproblematikken. Og flere antihelte som Jens Henrik Jensens posttraumatiserede jægersoldat Niels Oxen, der skralder og spiser madaffald.

Steen Harvig:

Krimien overlever kun, hvis den nærmer sig skønlitteraturen. Man skal gøre sig umage med sproget. Alt for mange krimier slipper igennem lidt for hurtigt. Og hvis bøger, som det langsomme medie, de er, skal konkurrere med de hurtige, digitale medier, så skal de netop havde dybde og sprogligt kunne noget særligt. En forfatter som Håkan Nesser har et fantastisk sprog.

Hvad med science fiction? Kan de finde på at skrive krimier, der foregår et stykke ude i fremtiden? Steen Harvig svarer prompte nej og forklarer, at han er dybt rodfæstet i vores tid. Lotte Petri, der bl.a. skriver om biologisk terror,  konstaterer med et glimt i øjet, at også på Homers tid tilbage i Oldtidens Grækenland fandtes der en slags biologisk terror. Man smed nemlig kvæg med pest ned i fjendens brønde. Men hun er fascineret af science fiction, og man ved jo aldrig….

Læs mere om Steen Harvig her og Lotte Petri her

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.