Krimier, der foregår i Berlin 4


Forfattere som Philip Kerr, Michael Katz Krefeld, Thomas Clemen, Volker Kutscher og skriver alle bøger, der foregår i Berlin.

Forfattere som Philip Kerr, Michael Katz Krefeld, Thomas Clemen, Sebastian Fitzek og Volker Kutscher skriver alle bøger, der foregår i Berlin.

Fokus på Berlin: Der findes mange gode krimier, der foregår i Berlin. Se et lille udvalg her. Kender du flere gode Berlin-krimier, er du velkommen til at skrive en kommentar under indlægget. (Opdateret oktober 2019)

Øjensamleren af Sebastian Fitzek: En seriemorder, der kaldes Øjensamleren, er på spil i Berlin. Navnet har han fået, fordi han fjerner sine ofres venstre øje. Øjensamleren myrder en kvinde, kidnapper hendes 9-årige søn Tobias og efterlader en besked til faderen om, at barnet kun vil overleve 45 timer. Når fristen udløber, dør drengen. Hovedpersonen Alexander Zorbach er tidligere betjent. Efter en traumatisk hændelse ernærer han sig nu som journalist, og han vikles ind i den grumme Berlin-sag. Bogen udkom på dansk i 2012. Du kan læse mere om bogen her

Berlin Noir af Philip Kerr: Serien på ni krimier foregår i Berlin i perioden før, under og efter anden verdenskrig. Fra 1936 til 1954. Hovedpersonen Bernhard Gunther er privatdetektiv, og i den første bog i serien hyres han til at opklare en tilsyneladende banal sag om et indbrud. Året er 1936 lige før De Olympiske Lege i Berlin. Efterforskningen fører Günther længere og længere ned i den nazistiske undergrund og videre til en langt større sammenhæng blandt nogen af nazitysklands politiske ledere. Serien er blevet kaldt et hovedværk indenfor den moderne kriminalroman. Den skotske forfatter lader Bernhard Gunther møde et væld af historiske personer i den meget anmelderroste serie. Du kan her læse en smagsprøve på Martsvioler

Savnet af Michael Katz Krefeld: Den private efterforsker og forhenværende kriminalbetjent Thomas Ravnsholdt, kaldet Ravn, bliver involveret i en forsvindingssag, der udvikler sig til en dramatisk jagt på sandheden. Sporene fører til Berlin og en uhyggelig sag fra Stasi-tiden. En sag, der bringer Ravn i stor fare, da han i sit forsøg på at løse mysteriet får vækket fortidens rædsler til live. Bogen er den tredje i serien om Ravn. Michael Katz Krefelds fjerde bog i serien, Sekten, udkommer 6. november. Læs mere om Ravn-serien her

Berlin 404 af Thomas Clemen: På et tidspunkt læste forfatter Thomas Clement en artikel om Günther Schabowski. Han var partisekretæren, der med en befippet optræden ved en live pressekonference i DDR ufrivilligt gav Berlinmuren dødskysset den 9. november 1989. Hvad mon der var sket, hvis partisekretæren aldrig var nået frem til den pressekonference? Hvad nu, hvis Berlinmuren stod endnu? Den tanke leger Thomas Clemen med i denne thriller. En dag kolliderer et tog fra den vesttyske under­grunds­bane med et tog fra DDR i ingenmands­landet under Muren. IT-eksperten Jacob Blau sendes mod sin vilje til det lukkede Østtyskland. Hans opgave er at finde ud af, hvad der virkelig skete -inden en krig mellem øst og vest er uundgåelig. Læs et interview med forfatteren her

Sagen Vaterland af Volker Kutscher. Forfatteren har skrevet flere krimier, der forgår i førkrigstidens Berlin. Krimiserien giver et farverigt og detaljemættet billede af Berlin i 30’erne. I denne bog er vi i juli 1932. En mand findes død i en vareelevator i “Haus Vaterland”, det legendariske forlystelsessted på Potsdamer Platz. Alt tyder på, at han er druknet i stedets pool. Men han er åbenbart ikke den eneste, der er omkommet på den måde. For at opklare sagen Vaterland må kriminalassistent Gereon Rath ud på en usædvanlig efterforskningsrejse, som blandt andet bringer ham helt til Østpreussen. Og Rath når grænsen for, hvad han kan klare.

Det er i øvrigt Volker Kutschers bøger, som den tyske tv-serie Babylon Berlin bygger på.S uveræn serie, der giver et interessant billede af mellemkrigstidens Berlin i en brydningstid med dyb fattigdom, politisk vold og uro, gangstere og krigsveteraner med PTSD – man anslår at 2,7 millioner veteraner havde fysiske og psykiske men efter Første Verdenskrig. Vanvittig flot og interessant serie og den dyreste tv-serie i Tyskland nogensinde.

Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen: I den ottende bog i serien om Afdeling Q, tager Jussi Adler-Olsen læserne med til Tyskland. En del af handlingen i Offer2117  foregår i Berlin, men også i München og Frankfurt. Og ja, det har noget at gøre med det tyske marked, for utallige er de gange, forfatteren er blevet spurgt: Hvornår kommer Carl Mørck til Tyskland? Det gør han så nu. Ting, der bekymrer Jussi Adler-Olsen, bliver indimellem til virkelighed kort tid efter, at forfatteren har skrevet om det. Flere gange har det skræmt ham, at hans fantasi ramler sammen med virkeligheden. Som da han i Selfies  lader en karakter køre ind i mennesker med vilje, før terrorister gjorde det samme i byer som London, Nice og Barcelona. Washington dekretet beskriver mere eller mindre præcis, hvad der er sket i USA med Trump. Og i Og hun takkede guderne  lader han et fly styrte ned i et højhus, før 11. september blev en dato, alle husker.

– Efter 11. september blev jeg lidt paranoid, der kom det lidt for tæt på.  Af samme grund har jeg heller ikke lagt afslutningsscenen i København, det ville jeg ikke. Værsgo Berlin, den får du. Jeg vil nødig give alt for gode ideer, siger Jussi Adler-Olsen.

PS: Hvis du – som så mange andre danskere – er vild med Berlin, så tjek sitet vildmedberlin.dk

 

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 thoughts on “Krimier, der foregår i Berlin