Krimiglimt fra ugen, der snart er gået


Ugen bød på premiere på film om Alfred Hitchcock, interview til krimiavis i forbindelse med Krimimessen 2013 i Horsens og en debat om krimigenren på DR2. Og så poppede den der debat lige op igen: Er genren simpelthen en kolossal kliche?

Så er det blevet fredag, og ugen er næsten forbi. Det blev ugen, hvor:

En skrivemaskine har intet med indlægget her at gøre. Jeg synes bare, at den er utrolig smuk. Og hvem ved – måske der findes krimiforfattere, der stadig skriver på sådan en her?

Filmen Hitchcock fik premiere i danske biografer. Filmen har fået halvdårlige anmeldelser. Det er en skam, for jeg har set frem til denne film, hvor Anthony Hopkins spiller en af verdens nok mest ikoniske instruktører. Helen Mirren spiller hans kone, Alma, der var Alfred Hitchcocks højre hånd og en urokkelig støtte gennem hele hans karriere. Han var genial, men han var også kendt for at udsætte sine kvindelige stjerner for fysisk og psykisk terror.  Mon en skuespiller i dag ville finde sig i at blive snøret ind i wirer, mens levende måger, krager og duer bliver fastgjort til samme wirer og panisk forsøger at slippe væk? Det bød Hitchcock skuespilleren Tippi Hedren i filmklassikeren Fuglene. En stor fugl ender med at ridse hendes øjenlåg efter en udmattende dag på settet, og efter sigende havde instruktøren ikke meget sympati med sin hulkende stjerne, som han udnyttede groft. Du kan se trailer for Hitchcock lige her

Jeg blev interviewet om min krimifascination til en temaavis om krimi, der skal udkomme i anledningen af Krimimessen 2013 i Horsens. Det var lidt den omvendte verden, da det normalt er mig, der interviewer. Det var gode spørgsmål, jeg blev stillet, og glæder mig til at se det endelige resultat. I hører selvfølgelig nærmere.

Deadline på DR2 havde debat om krimigenren. Krimiforsker og adjunkt Kim Toft Hansen, som du tidligere har mødt her på bloggen, litteraturanmelder Lars Bukdahl og krimiforfatter Michael Katz Krefeld diskuterede krimigenren. Er krimier underlødig lufthavnslitteratur, der forsømmer at afspejle de mest presserende problemer i samfundet og blot er blodig underholdning? Er genren en stor kliche? Suk. Det har man ligesom hørt før. Jeg er en af dem, der tager genren seriøst. Jeg benægter ikke, at der blandt de over 300 krimier af både danske som udenlandske krimiforfattere, der nu årligt bliver udgivet på det danske marked, selvfølgelig er bøger, der ikke er kvalitet.  At markedskræfter i nogle tilfælde drukner kvaliteten. Men som Michael Katz Krefeld siger i indslaget:

Jeg elsker denne genre, jeg synes, den er spændende og fantastisk, og krimi er ikke bare krimi. Der er en fantastisk mangfoldighed i bogudgivelserne.

God weekend.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.