Krimiklassikere i nye klæder


Det er mere end 125 år siden, Et studie i rødt udkom i England for første gang.

Det er mere end 125 år siden, at Et studie i rødt udkom i England for første gang.

Flere af krimilitteraturens helt store klassikere bliver genudgivet i disse år. For Sherlock Holmes, Lord Peter Wimsey, Philip Marlowe, Tom Ripley, Maigret og alle de andre figurer med en del år på bagen, er nemlig hotte igen.

Fælles for flere af de klassiske krimier er, at tempoet er adstadigt og volden knap så makaber. Den digitale verden er ikkeeksisterende, så helten kan ikke buges DNA-spor i opklaringsarbejdet eller lige google, når informationer skal findes. Til gengæld bliver der lystigt klimpret på skrivemaskiner, og helten er sandsynligvis storforbruger af alkohol og nikotin. Selvom tempoet er langsomt, er mange af historierne holdbare her mange år efter, at de er skrevet. Der er en grund til, at de er blevet klassikere.

People’s Press står bag genudgivelserne af Raymond Chandlers bøger om Philip Marlowe, som Haruki Murakami bl.a er stor fan af. Han skriver i et forord, at han har læst Det lange farvel mindst tolv gange.

Forlaget Rosenkilde & Bahnhof har bl.a. kastet sig over klassikere skrevet af Dorothy L. Sayers og Patricia Highsmith.

Og Arthur Conan Doyle. Med Sherlock Holmes og Dr. Watson skabte forfatteren et af de mest berømte makkerpar i verdenslitteraturen. For nylig viste DR3 en forrygende BBC-serie med Benedict Cumberbatch i hovedrollen som den excentriske detektiv.

Den nye komplette Sherlock Holmes-udgave er den første samlede danske oversættelse af alle Conan Doyles Holmes-historier i deres oprinde­lige rækkefølge og udstyret med de originale illustrationer. Der er ni bind i serien, og alle bind er forsynet med forord og noter. Foreløbig er der udkommet tre:

  • Et studie i rødt
  • De fires tegn
  • Sherlock Holmes eventyr

Rigtig god læselyst.

Ps: Vidste du:

  • At der findes tæt ved 1000 Sherlock Holmes­foreninger i verden? Du kan bla. finde en dansk en af slagsen lige her
  • At Baskerville­slægtens hund er det mest filmatiserede stykke fiktion nogensinde?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.