Krimiklassikere med Philip Marlowe


Den lange søvn er Raymond Chandlers første bog om privatdetektiven Philip Marlowe. Den er skrevet i 1939, men holder stadig.

Den lange søvn er Raymond Chandlers første bog om privatdetektiven Philip Marlowe. Den er skrevet i 1939, men holder stadig.

Selvom de har 60-70 år på bagen, så holder Raymond Chandlers bøger om den hårdkogte, kyniske og egenrådige privatdetektiv Philip Marlowe stadig. Tre af krimiklassikerne genudgives i dag.

Den amerikanske forfatter skrev i alt syv bøger om Philip Marlowe, og i dag udkommer:

Du bliver udsat for en del passiv rygning og billig whisky, og du skal heller ikke være alt for sart med at sætte dine ben på snuskede, stinkende værtshuse eller skumle hoteller, hvor drab hører til hverdagens brutaliteter.

Det Californien og især Los Angeles, som du møder i bøgerne, er et sandt slaraffenland for underverdenens skumle typer, hvad enten det er hardcore kriminelle, korrupte politifolk eller dekadente rigmænd. Storbyen er i deprimerende, mørk forfald.

Nogle ting kan virke lidt rigeligt karikerede her i 2013, men hvis du elsker krimigenren, bør du unde dig selv at læse eller genlæse Raymond Chandlers klassiske krimier. Mon ikke der er mange krimiforfattere, der er blevet inspireret af Philip Marlowe?

Haruki Murakami er stor Raymond Chandler-fan.

People’s Press står bag udgivelserne, der alle har forord af den japanske succesforfatter Haruki Murakami. Han er stor fan af Raymond Chandler. I forordet skriver Haruki Murakami bl.a., at han har læst Det lange farvel mindst tolv gange.

Jeg har læst flere af bøgerne, men har stadig netop den bog til gode. Fornylig  genlæste jeg Raymond Chandlers Det høje vindue (med forord af Dan Turéll) og det var en fornøjelse. Jeg anmelder bogen på et senere tidspunkt.

Læs en bid af Den lange søvn her

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.