Læseværdige krimier med år på bogryggen 2


Oldies but goodies: Jeg har spurgt forskellige folk hvilke krimier, der er mindst fem år gamle, som de vil anbefale. Her er både Peter Høeg, Håkan Nesser og Steen Langstrup.

Mine eksemplarer af Frøken Smillas fornemmelse for sne er temmelig slidte. Jeg var meget optaget af bogen, da jeg læste den i begyndelsen af 90’erne. I 97 blev bogen filmatiseret af Bille August. Foto: Rebekka Andreasen

Vivian Fynbo, bibliotekar på Hovedbiblioteket i København:
“Jeg er ret vild med en fransk krimi. Det er Daniel Pennacs Dræberfeen (org. 1987 på dansk i 1992) Den har alle krimiens dele. Et godt plot, opklaring og god finale. En god ramme. Men det, der gør den så ekstra god, er persongalleriet og sproget. Jeg er helt vild med den franske måde at skrive på, og man er så godt underholdt: Humor, spænding, alvor og livsglæde. Der er tre bind i serien: Dræberfeen , Den lille pige med bøgerne og Hr. Malaussène.”

Jeg har også spurgt folk på Twitter, der har svaret med de på Twitter tilladte 140 tegn:

Susanna Sommer: “Om et øjeblik i himlen af Dorph og Pasternak. Sort som blæk og sprogligt virkelig spændstig.”

Holger Bladt: “Menneske uden hund af Håkan Nesser. (Første bog i serien om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti ) Fantastisk historie om en dysfunktionel familie, hvor krimigåden egentlig er en bi-historie.”

Sander Jakobsen: “Frøken Smillas fornemmelse for sne (Peter Høeg) og Hændelser ved vand (Kerstin Ekman)”

Krimiforfatter Jens Østergaard: “Stenkoncilet af Jean-Christophe Grangé. Stenkoncilet er en af de vildeste thrillers, jeg nogensinde har læst. Grangé formår at kombinere et næsten poetisk sprog med ultrakorte kapitler, stribevis af cliffhangers og hardcore action i en thriller, der med sikker hånd fører læseren helt ud på overdrevet – uden at bogen på noget tidspunkt bliver utroværdig. Urealistisk, ja, men aldrig utroværdig. Det er stærkt gået. Alle hans bøger er i øvrigt stærkt anbefalelsesværdige.

Jeg anbefaler også Fra ryggen af Steen Langstrup. Når jeg trænger til sproglig inspiration til mit eget forfatterskab, hiver jeg altid en Steen Langstrup-bog ned fra hylden. Langstrup er ekspert i at skrive små, fortættede spændingsromaner uden et eneste overflødigt fyldord. Det er noget, de fleste forfattere kunne tage ved lære af – mig selv inklusive. Fra ryggen er nok hans mest minimalistiske rent sprogligt set.”

Der er masser af krimiguf at gå i gang med. God læselyst.

PS: Kender du ikke krimiforfatter Jens Østergaards bøger, så kan du læse en anmeldelse af hans to krimier lige her

 

 


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “Læseværdige krimier med år på bogryggen

  • Rebekka Andreasen Indlægsforfatter

   Hej Jacob
   Det site kendte jeg ikke. Det vil jeg tjekke ud. Tak for info. Jeg har jo altid elsket krimigenren – også når den får skæld ud 😉
   Rebekka