Kuppet af Line Holm Nielsen (e-bog)


Anmeldelse: Kuppet er ikke en fiktiv krimi. Det er faktisk ikke engang en almindelig bog. Det er en såkaldt single, der er et amerikansk inspireret format. Det betyder, at Kuppet er væsentlig længere end en magasinartikel og knap så lang som en roman.

Kuppet er altså en 137 sider lang single inden for den såkaldte true crime-genre. En genre, der tager udgangspunkt i en virkelig begivenhed f.eks. en kendt drabs- eller narkosag, og som er journalistisk bearbejdet og dramatiseret.

Line Holm Nielsen, der er featurejournalist hos Berlingske, har kastet sig over fortællingen om røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby i august 2008. Danmarkshistoriens hidtil mest indbringende kup, hvor der forsvandt over 60 millioner kroner. 14 anklagede blev senere idømt 100 års fængsel tilsammen.

Via et imponerende researcharbejde fortæller forfatteren om røveriet, der var både dramatisk og spektakulært. Om ti skraldebiler i brand, der sammen med partisansøm forhindrede politiet i nå frem til Dansk Værdihåndtering i tide. Listen over rekvisitter til røveriet tæller også en stjålen gummiged, tre Audier, AK47 automatrifler, ishockeytasker, koben etc, og selvom det lyder som en scene i en Olsen Banden-film, så er røveriet blevet kaldt et velorganiseret, internationalt røveri, der har været velplanlagt og organiseret længe før røveriet fandt sted.

Jeg blev fuldstændig grebet af den dynamiske og velskrevne fortælling, der trækker tråde til Sverige. Historien er detaljemættet og et fornemt eksempel på storytelling, når det er allerbedst. Lad mig give et eksempel:

 ”På den anden side af væggen hører Niklas et dybt dunk. Et af den slags, der forplanter sig som rystelser fra bygningen til kroppen. Da nummer to rystelse kommer, rejser han sig for at finde ud af, hvad der foregår. I boksen standser en kvinde og en mand midt i deres bevægelser. Kvinden ser puds falde ned fra væggen ind mod Milton. Hele rummet synes at bevæge sig. Så løber de. Ind til Niklas. – Nu kommer de, råber de til ham.”

Som læser tror jeg på alle de små, stemningsfulde detaljer og fakta på grund af den omfattende research. Vi får indsigt og bliver klogere. Vi kommer helt tæt på både politi og flere af de nu dømte i sagen.

Kun 3,5 millioner af den enorme stjålne sum er dukket op. Som læser sidder jeg tilbage med det helt store spørgsmål, som også efterforskere har brugt mange ressourcer på at forsøge at opklare: Hvor er pengene? De temmelig mange millioner. Politiet har en formodning om, at der stadig er røvere på fri fod. Der er navne, politiet stadig holder varme her fire år efter kuppet. Personer, som politiet gerne vil tale med, hvis de sætter foden på dansk jord.

Historien indeholder mange fotos fra sagen og billeder fra f.eks. videoovervågning. Mere spændende kan det næsten ikke blive. Og så er det ikke fiktion, men virkelighed. Kuppet er udgivet af Zetland.dk, der også har udgivet andre singler. Er du nysgerrig efter at læse historier i formatet, er Zetland.dk et godt sted at starte. Du kan læse et gratis uddrag af fortællingen her  Jeg læste e-bogen via Riidr

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.