Anmeldelse: En elskelig antiheltinde, et raffineret plot og hverdagsrealisme drysset med Hitchcock-uhygge gør Kvinden i toget til en forrygende rejse mod sandheden.
Hjemme eller sammen med familie og venner er vi trygge. Her er ingen fare. Eller er der? De sidste par år er der opstået en ny genren inden for kriminallitteraturen nemlig domestic noir. Her er uhyggen rykket helt tæt på. Familien, vennerne og omgangskredsen er blevet omdrejningspunktet for krimier i domestic noir-genren – og ikke russiske mafiabander, amerikanske gangstere eller britiske menneskesmuglere. Hjemmet kan være fuld af dybe hemmeligheder, løgne, fortielser – og forbrydelser. Og kan vi stole på fortælleren, eller bliver alt vendt på vrangen som i Gillian Flynns Kvinden der forsvandt?
Kvinden i toget er en psykologisk thriller i domestic noir-genren, og også her finder vi en utroværdig fortæller. For kan vi stole på Rachel, der skyller grin og tonic ned, som andre drikker saftevand? Forhutlede, overvægtige Rachel, der bor på værelse hos en veninde, mens eksmanden har giftet sig med den kvinde, han var Rachel utro med. Nu bor de med deres lille datter i det, der engang også var Rachels hjem.
Rachel er i starten af 30’erne. Hun har mistet sit London-job hos et reklamebureau og tager troligt toget fra forstaden til London hver dag for at bevare illusionen om, at hun stadig har et job. Hun lyver både for sig selv og sin omgangskreds. Hun er langt ude. Som Rachel på et tidspunkt tænker:
Jeg læste engang en bog af en tidligere alkoholiker, hvori hun beskrev, at hun havde givet oralsex til to forskellige mænd, mænd hun netop havde mødt på en restaurant på en travl gade i London. Jeg læste det og tænkte: Så slem er jeg ikke. Det er der, barren er sat.
Rachel dagdrømmer i toget
Alligevel holder man som læser af Rachel. Hun er elskelig trods ensomhed, kaos og ringe selvkontrol. Og selv om hun på det nærmeste stalker eksmanden. Rachel er ikke – som James Stewart i Hitchcock-filmen Rear window – fanget i en lejlighed, bundet til en rullestol med et brækket ben. Men bogens forfatter Paula Hawkins har – som Hitchcock – kastet sig over voyeur-temaet.
Fra sit togsæde holder Rachel øje med et bestemt hus, der ligger tæt på banelegemet, og hun forestiller sig det liv, det smukke unge par i huset lever. En dag overværer Rachel fra sin plads i toget noget, der chokerer hende, og inden længe er kvinden fra huset efterlyst. Rachel blander sig i efterforskningen, men kan politiet stole på hende? Kan hun, der af og til får blackout og er sanseløst beruset, stole på sig selv?Jeg vil ikke røbe mere af handlingen.
Er du vant til tempofyldte krimier, så forbered dig på, at Kvinden i toget er langsommere i tempo. Det er hverdagsdramaet, der fylder, og trods et mere adstadigt tempo, er bogen svær at lægge fra sig. Især er jeg vild med portrættet af Rachel, det er stærkt og usentimentalt. Og mon ikke mange kan identificere sig med det voyeuristiske på et knap så voldsomt plan? At vi iagttager folk og forestiller os hvilket liv, de lever. Og at sandheden måske er langt fra vores forestillinger. Fortællingen skifter indimellem synsvinkel og tid. I nogle afsnit er vi i hovedet på Megan, den forsvundne kvinde, og vi hører også historien fra Annas synsvinkel. Hun er gift med Rachels eksmand.
Kvinden i toget er al hypen værd.
PS: Bogen er blevet kaldt den hurtigst sælgende debutroman nogensinde. Men faktisk skrev Paula Hawkins under navnet Amy Silver fire romantiske chick lit-romaner, inden hun skrev Kvinden i toget. Bøgerne blev dog aldrig en succes.
PPS: Marianne Birkshøj – du har vundet et eksemplar af Kvinden i toget. Send mig din adresse på: mail@rebekkaand.dk – så er der en bog på vej til dig. Tak til alle jer, der deltog i konkurrencen. Skønt at læse alle jeres krimianbefalinger. Og tak til Gyldendal for at sponsorere bogen.
Nu har jeg endelige fået læst Kvinden i toget og som du skriver, så er den laaangsom. Måske endda smule for langsom til mig. Jeg blev dog fanget af bogens sidste halvdel og læste dem forholdsvis hurtigt. Den måde, hvorpå jeg stille og roligt fik sympati for Rachel og plottets ondskab blev afsløret, synes jeg, er ret godt. Det er mere en thriller end en krimi, for selve den politimæssige opklaringsdel fylder ikke ret meget og er uinteressant, hvorimod det psykologiske spil og de indbyrdes relationer er bogens styrke. Begrebet domestic noir, kendte jeg ikke, så tak for beskrivelsen af den genre. Jeg tænker, bogen er hypet for meget som en krimi/thriller, for det er ikke der, dens værd ligger for mig, men jeg er glad for at have læst den.
Tak for din kommentar, Karin. Jeg er også vild med bogen især på grund af hovedpersonen Rachel – skønt med en antiheltinde af den skøre slags – og så er bogen rigtig nok en psykologisk thriller mere end en krimi, men det er en godt fortalt historie, synes jeg. Jeg kender godt den der med, at man bliver skuffet, hvis en bog er hypet meget, men jeg synes, den er hypen værd! Godt nytår Karin!
What´s all the hype about? Jeg købte bogen i London (½ price fortunately!) og kæmpede mig igennem den ved hjemkomst. Misk-mask om 3 totalt uinteressante kvinders “suburban life” nær London. Alle er fulde af løgn og enten fordrukne, navlebeskuende eller “downright boring” – det sidste gælder også bogen selv. Jeg fatter ikke dens best-seller status. What a load of bull-shit. What a waste (£ 7).
Tak for din kommentar. Smag og behag er jo forskellig, og jeg kender godt det der med at have store forventninger til en bog, andre roser, for dernæst at blive skuffet. Men jeg er vild med Kvinden i toget. Håber din næste læseoplevelse bliver god. Vh Rebekka